Bucureștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare vor trece cu bine această iarnă, promite directorul Termoenergetica. Zonele sensibile unde pot apărea probleme

Bucureștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare vor trece cu bine această iarnă, promite directorul Termoenergetica. Zonele sensibile unde pot apărea probleme
scris 12 nov 2024

Bucureștenii care locuiesc în apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare vor trece cu bine această iarnă, în condițiile în care au fost făcute investiții și intervenții, inclusiv înlocuirea unor porțiuni de condcte magistrale, potrivit directorului general al Termoenergetica, Adrian Teodorescu. Acesta speră ca în actualul sezon sistemul să funcționeze în parametri mai buni decât în anii precedenți. Teodorescu spune că zonele sensibile sunt Colentina și Aviației, considerate „capete de rețea”.

„Avem convingerea că acest sezon de încălzire vom funcționa în parametri mai buni decât anii precedenți, date fiind investițiile pe care am reușit să le facem, treptat, de-a lungul acestui an. Zone cu probleme sunt, în privința furnizării apei calde și a căldurii, Aviației și Colentina, unde mai sunt avarii”, a declarat pentru News.ro directorul general al Termoenergetica.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție - Principalul furnizor de servicii veterinare din Polonia cumpără un nou spital în România CITEȘTE ȘI Tranzacție - Principalul furnizor de servicii veterinare din Polonia cumpără un nou spital în România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Adrian Teodorescu a explicat că aceste zone sunt „sensibile” în privința furnizării agentului termic și ca urmare a unor lucrări de intervenție și modernizare care „vin din spate”.

„Există niște lungimi ale magistralelor care în zonele Colentina-Fundeni și Aviației sunt considerate capete de rețea. Avem niște soluții punctuale de rezolvare a situației pentru ca toți consumatorii din aceste zone să beneficieze de apă caldă și de agent termic în parametri”, spune Teodorescu.

Variațiile mari de temperatură ar putea crea probleme rețelei

Potrivit directorului Termoenergetica, în această iarnă, probleme la rețeaua de termoficare ar putea crea alternanțele mari de temperatură, cu vreme caldă/vreme rece, care determină dilatarea sau contractarea bruscă a conductelor. Teodorescu spune că o temperatură negativă, dar constantă ar putea produce „mai puține probleme decât aceste variații de temperatură resimțite în ultimele sezoane” de la zi la noapte, uneori și de peste 20 de grade.

„Aceste fluctuații de temperatură creează mari probleme în echilibrarea sistemului și în furnizare. În locurile unde sistemul este vulnerabil este foarte complicat să fie făcute setări de parametri în timp real pe anumite magistrale vechi de 50-60 de ani.

Referitor la programele de investiții preconizate, Teodorescu a spus că Termoenergetica a terminat în acest an o parte din investiții, dar asemenea investiții vor mai fi făcute și de Primăriei, ca ale Primăria Capitalei și Compania Energetică Servicii, o companie a municipalității și care are activitate tot în acest sistem.

„Am reușit să finalizăm o parte dintre dintre șantierele pe care ni le-am propus și aici mă refer la Ștefan cel Mare, Calea Giulești, Theodor Paladi. În mod sigur, beneficiarii noștri din aceste zone vor avea un confort termic sporit față de anii precedenți. În opinia mea, programul de reabilitare va dura cel puțin patru ani până când vom ajunge la o reabilitare care să permită o funcționare în parametri fără sincope majore”, a spus Teodorescu.

Americanii care vor construi Cernavodă 3 și 4 își asigură investitorii: ″E un contract cu preț variabil, de rambursare de costuri″. Ceva ce România voia să evite acum câțiva ani CITEȘTE ȘI Americanii care vor construi Cernavodă 3 și 4 își asigură investitorii: ″E un contract cu preț variabil, de rambursare de costuri″. Ceva ce România voia să evite acum câțiva ani

Câți kilometri de conducte au fost reabilitați

Potrivit ultimei situații a Termoenergetica, în 2024 compania a reabilitat 74 de kilometri de conducte, din care 17 kilometri conducte magistrale, în condițiile în care vorbim de un total de 4.000 de kilometri de conducte, din care 1.000 de kilometri sunt conducte magistrale.

„Oprim șantierele doar acolo unde nu putem asigura provizorate pentru furnizarea agentului termic la parametrii normali. Pentru anul viitor, estimăm ca Termoenergetica să mai refacă 70 de kilometri de rețea, din care 20 de kilometri de conducte magistrale (din rețeaua primară) și 50 de kilometri din rețeaua secundară (de distribuție)”, a precizat Teodorescu.

În plus, vor mai fi reabilitări ale conductelor și în cadrul programului operațional de infrastructură mare al Primăriei Capitalei, care vizează reabilitarea a apropximativ 200 de kilometri de conducte magistrale.

Directorul general al Termoenergetica a subliniat importanța refacerii celor 1.000 de conductele magistrale de transport întrucât avariile la acestea au un impact mult mai mare pentru bucureșteni decât cele din rețeaua de distribuție (secundară), la remedierea acestora intervențiile fiind mult mai scurte și impactul asupra populației mult mai mic.

Zonele unde au fost făcute intervenții

Intervențiile au fost făcute în zone din toate sectoarele Capitalei și au avut în vedere, în principal, zonele cu un risc ridicat de avarii, precum: magistrala din Calea Griviței, strada  Știrbei Vodă, Calea Plevnei, pe strada Nicolae Caramfil tronsonul cuprins între străzile Feleacu și Smaranda Brăescu, Șoseaua Ștefan cel Mare, Șoseaua Pantelimon, în zona Bulevardului Theodor Pallady, în zona străzii Matei Basarab și a Căii Călărași, pe bulevardul Unirii, Bulevardul Gheorghe Șincai, Bulevardul Eroii Sanitari, Calea Giulești.

În acest context, Teodorescu a punctat că oamenii au o imagine oarecum distorsionată asupra gravității unor situații privind avariile, în condițiile în care percep ca fiind „avarie majoră” și atunci când e vorba de 2-300 de blocuri fără agent termic, în condițiile în care în București sunt racrodate, în total, la sistemul de termoficare, 550.000 de apartamente, reprezentând aproape 9000 de blocuri.

”Din această perspectivă, având în vedere vechimea sistemului, starea acestuia și faptul că zeci de ani nu au fost investiți bani în refacerea lui, cred că poate fi considerat un lucru bun că putem menține un nivel de funcționare de peste 95%”, a conchis directorul Termoenergetica.

Meteorologii au prognozat o vreme închisă și rece, cu ploaie lapoviță și ninsori, inclusiv în Capitală, până spre sfârșitul acestei săptămâni. Începând de săptămâna viitoare, este posibil să se mai încălzească, iar temperaturile să ajungă la cele normale pentru această perioadă a anului.

Potrivit meteorologului Mihai Timu, de la ANM, prima ninsoare înregistrată în unele zone ale Capitalei, amestecată cu ploaie, fusese deja anunțată. Precipitațiile se vor menține pe tot parcursul zilei de marți, ca de altfel și în zilele următoare, însă este foarte puțin probabil să se depună strat de zăpadă, dat fiind că temperaturile în timpul zilei vor fi în jur de 4-5 grade, iar la noapte nu vor scădea sub 1 -2 grade. Meteorologul a precizat că de săptămâna viitoare, atât în București, cât și în restul țării va urma o încălzire a vremii, după această perioadă mai rece.

viewscnt
Afla mai multe despre
termoenergetica
incalzire