Banca Europeană pentru Hidrogen: UE lansează prima licitație pentru sprijinirea producției de hidrogen din surse regenerabile

Banca Europeană pentru Hidrogen: UE lansează prima licitație pentru sprijinirea producției de hidrogen din surse regenerabile
scris 23 nov 2023

Comisia Europeană a lansat prima licitație pentru sprijinirea producției de hidrogen din surse regenerabile în cadrul nou-înființatei Bănci Europene pentru Hidrogen, cu un buget inițial de 800 milioane de euro pentru dezvoltatorii de proiecte.

Anunțată în 2022, Banca Europeană pentru Hidrogen urmărește să deblocheze investițiile private în cadrul lanțurilor valorice ale hidrogenului din UE și din țările terțe, prin conectarea ofertei de hidrogen din surse regenerabile la cererea emergentă a întreprinderilor europene achizitoare și să stabilească, astfel, o piață inițială pentru hidrogenul din surse regenerabile.

Urmărește-ne și pe Google News

Producătorii de hidrogen din surse regenerabile pot licita pentru sprijin sub forma unei prime fixe pe kilogram de hidrogen produs. Această primă este menită să acopere diferența dintre prețul de producție și prețul pe care consumatorii sunt dispuși să îl plătească în prezent, pe o piață în care hidrogenul neregenerabil este încă mai ieftin de produs, precizează Comisia.

Tranzacție: OMV Petrom preia jumătate din liderul local al colectării de ulei alimentar uzat CITEȘTE ȘI Tranzacție: OMV Petrom preia jumătate din liderul local al colectării de ulei alimentar uzat

Valoarea maximă a primei a fost stabilită la 4,5 euro pe kilogram de hidrogen regenerabil.

Ofertele până la acest preț, și care respectă și alte cerințe de calificare, vor fi clasate de la cel mai mic la cel mai mare preț de ofertă și li se va acorda sprijin în această ordine, până la epuizarea bugetului licitației.

Ofertele pot fi depuse până pe 8 februarie 2024, rezultatele evaluării urmând să fie anunțate în aprilie.

Sursa: Comisia Europeană

Proiectele selectate vor primi subvenția acordată, pe lângă veniturile de pe piață pe care le generează din vânzările de hidrogen, pe o perioadă de până la 10 ani. Odată ce proiectele și-au semnat acordurile de finanțare, acestea vor trebui să înceapă să producă hidrogen regenerabil în termen de cinci ani.

Cumularea cu alte tipuri de ajutor din partea statelor membre participante nu va fi posibilă, pentru a asigura condiții echitabile pentru toate proiectele, indiferent de locație.

Acest lucru va preveni fragmentarea în stadiile incipiente ale pieței europene a hidrogenului și va reduce costurile administrative pentru viitoarele scheme naționale de sprijin pentru hidrogen, potrivit Comisiei.

Comisia oferă, de asemenea, un nou mecanism în cadrul Băncii pentru Hidrogen, denumit “Auctions-as-a-service” (“Licitații ca serviciu”), ce va permite statelor membre să finanțeze proiecte care au participat la licitație, dar care nu au fost selectate pentru sprijin din cauza limitărilor bugetare.

Mecanismul permite statelor membre să acorde finanțare națională pentru proiecte suplimentare pe teritoriul lor, fără a fi nevoie să organizeze o licitație separată la nivel național, reducând astfel sarcina administrativă și costurile pentru toate părțile.

Participarea statelor membre la sistemul "Licitații ca serviciu" este voluntară, iar dezvoltatorii de proiecte trebuie, de asemenea, să își exprime interesul pentru mecanism în timpul depunerii candidaturii lor pentru a fi eligibili.

Orice sprijin oferit de statele membre prin intermediul serviciului va fi considerat ajutor de stat. Statele trebuie să notifice Comisiei sprijinul acordat, urmând să beneficieze de un proces de aprobare simplificat, deoarece licitațiile sunt concepute la nivelul UE în conformitate cu Orientările privind ajutorul de stat pentru climă, protecția mediului și energie.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
banca europeana pentru hidrogen
licitatie banca europeana hidrogen
productie hidrogen surse regenerabile
hidrogen verde