Azomureș cere despăgubiri Transelectrica pentru costurile masivei pene de curent de săptămâna trecută

Azomureș cere despăgubiri Transelectrica pentru costurile masivei pene de curent de săptămâna trecută
scris 11 ian 2021

Combinatul Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, controlat de elvețienii de la Ameropa, a anunțat că va cere operatorului sistemului energetic național, Transelectrica, să îi acopere costurile de oprire și repornire a instalațiilor de producție survenite ca urmare a masivei pene de curent care a afectat săptămâna trecută nord-vestul României.

"Instalațiile de pe platforma Azomureș funcționează la parametri normali după incidentul de vineri, 8 ianuarie 2021, când o pană în rețeaua națională de transport al energiei electrice a afectat mai multe județe din nord-vestul României. Astfel de evenimente ar trebui să se întâmple foarte rar și dovedesc necesitatea unei infrastructuri adecvate la nivel național și european", se arată într-un comunicat al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, ultima situație similară a fost înregistrată de Azomureș în 2015.

EXCLUSIV Schimbări în administrarea afacerii Dacia: Denis Le Vot a fost numit oficial CEO al Dacia. Actualul director al fabricii din Mioveni, Christophe Dridi, nu pleacă din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Schimbări în administrarea afacerii Dacia: Denis Le Vot a fost numit oficial CEO al Dacia. Actualul director al fabricii din Mioveni, Christophe Dridi, nu pleacă din România

Producătorul de îngrășăminte spune că instalațiile de pe platforma Azomureș sunt echipate cu sisteme independente de blocare și există proceduri clare de oprire, iar evenimentul a confirmat respectarea procedurilor de oprire. La nivelul companiei a fost demarată o investigație internă pentru a identifica oportunitățile de îmbunătățire. Impactul asupra mediului înconjurător a fost minim, fără să creeze probleme în comunitatea locală, mai afirmă Azomureș.

Compania mai relatează că, din punct de vedere tehnic, activitățile au fost reluate treptat, pe măsură ce au fost create condiții favorabile în ceea ce privește furnizarea energiei electrice. Pornirile de instalații au decurs normal, unele dintre echipamente fiind pornite în avans față de calendarul stabilit. Cu această ocazie au fost testate și echipamentele de reducere a zgomotului, amortizoare de sunet montate în diferite instalații, astfel că nu s-a înregistrat un nivel ridicat de zgomot ambiental în afara platformei.

"Din punct de vedere financiar, după ce investigația internă ne va oferi toate datele, vom solicita transportatorului național de energie electrică acoperirea cheltuielilor generate de oprirea/pornirea instalațiilor", se mai spune în comunicatul Azomureș.

DNA solicită președintelui Klaus Iohannis să încuviințeze urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de luare de mită CITEȘTE ȘI DNA solicită președintelui Klaus Iohannis să încuviințeze urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de luare de mită

Combinatul adaugă că livrările de îngrășăminte către distribuitori și fermieri se realizează la parametri normali, toate produsele Azomureș fiind disponibile pentru piața locală și cea internațională.

Potrivit Transelectrica, vinerea trecută, la ora 15.05, s-a produs un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țări, la nivelul României fiind afectată zona de nord-vest a țării.

"Rețeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condițiile normale de funcționare în jurul orei 16.00, toți consumatorii afectați fiind realimentați în jurul orei 16.45", se arăta într-un comunicat al operatorului.

INFOGRAFIC În primul an de pandemie au fost tranzacționați peste 650.000 mp de spații de depozitare în România, cu aproape 40% mai mult decât în 2019 CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC În primul an de pandemie au fost tranzacționați peste 650.000 mp de spații de depozitare în România, cu aproape 40% mai mult decât în 2019

Ulterior, Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității (European Network of Transmission System Operators for Electricity - ENTSO-E) a transmis că, în intervalul orar în care a survenit o masivă avarie ce a afectat alimentarea cu curent electric a nord-vestului României, o întreagă porțiune de sud-est a rețelei sincrone a Europei s-a deconectat și a funcționat separat de restul rețelei continentale.

"Acțiunile coordonate și reacția imediată ale operatorilor de transport și sistem din Europa continentală au făcut ca stabilitatea sistemului să nu fie afectată în cele mai multe țări europene. O investigație cu privire la cauza acestei separări de sistem este în desfășurare, iar mai multe informații asupra acestui incident vor fi oferite la momentul oportun", mai spunea organizația.

O problemă de sistem a provocat mari probleme de alimentare cu energie în mai multe județe din nord-vestul țării, respectiv Alba, Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj și Sibiu. Avaria din sistemul național de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalații de pe platforma combinatului chimic Azomureș.

"Este vorba despre o avarie de sistem pe interconexiuni. Deocamdată nu știm exact cauzele, dar le vom analiza. Este o problemă zonală, în nord-vestul țării. Alimentarea cu energie a fost restabilită aproape în totalitate în acest moment (la ora 16:20)", au precizat inițial responsabilii Transelectrica pentru Agerpres.

viewscnt
Afla mai multe despre
pana de curent
blackout
avarie sistemul energetic national
azomures pana de curent
azomures oprire instalatii avarie retea electrica
azomures transelectrica