Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România și totodată cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din țară, reia producția, oprită în urmă cu 4 luni din cauza scumpirii galopante a acestei materii prime de bază.
Profit News TV îi aduce împreună, în Maratonul Food Agro Logistic & Retail, pe cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar.
Evenimentul este programat pentru 19 mai, urmând să fie deschis de ministrul Agriculturii.
De ce este important: Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu o pondere de aproximativ 10% din consumul național, furnizează 50% din îngrășămintele utilizate în fermele românești și asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii, fiind unul dintre pilonii securității alimentare și un contributor important în lanțul de aprovizionare din zona agricolă a României.
De asemenea interesant: Compania se află și pe lista oficială a marilor consumatori industriali cărora le poate fi întreruptă furnizarea gazelor naturale pe timp de iarnă în caz de criză în aprovizionare.
Compania va începe acum repornirea unor instalații de pe platformă, iar de luna viitoare va relua producția de îngrășăminte și de produse pentru industrie.
Azomureș și-a oprit producția în decembrie. Profit.ro a anunțat în exclusivitate la începutul lunii octombrie că, la acel moment, Azomureș opera la numai 50% din capacitate, din cauza exploziei prețurilor gazelor naturale.
Compania, controlată de grupul elvețian Ameropa, are peste 1.000 de salariați și a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri ce a depășit 1,8 miliarde lei.
"Au trecut 4 luni de la decizia de a opri temporar producția de îngrășăminte, pe 17 decembrie 2021, în contextul volatilității pieței gazelor naturale. La momentul respectiv, piața gazelor naturale atingea niveluri record, ceea ce făcea imposibilă producția de îngrășăminte la prețuri accesibile, nu doar pentru Azomureș, ci și pentru multe alte fabrici din UE care s-au oprit în aceeași perioadă. În contextul invaziei Rusiei în Ucraina, piața energiei din UE a ajuns de la „maxime fără precedent” la „criză totală”. În timp ce piața gazului în decembrie părea imposibil de gestionat în intervalul 90-120 EUR/MwH TTF (bursa etalon pentru Europa), același punct de referință a atins un vârf de aproape 345 EUR/MwH la începutul lunii martie, iar disponibilitatea gazului a scăzut treptat pe măsură ce accesul la aprovizionarea cu gaz rusesc a devenit mai dificilă din cauza sancțiunilor UE.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoareÎn toată această perioadă, Azomures împreună cu Fertilizers Europe au atras atenția UE și Guvernului României că șocul energetic ar putea duce la o criză a îngrășămintelor și a alimentelor. În special în contextul restricțiilor exporturilor ucrainene și rusești prin Marea Neagră, experții estimează că 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate și acest lucru are un efect sporit în lipsa îngrășămintelor. La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a intervenit pentru a încerca să prevină această criză alimentară, stabilind un cadru legal în care statele membre pot sprijini companiile esențiale pentru agricultură. Polonia (836 milioane euro) și Germania (20 miliarde euro) au oferit deja pachete substanțiale de ajutor, cu prevederi speciale pentru producătorii de îngrășăminte. Guvernul României nu a stabilit încă nimic concret, dar Ministerele Energiei, Economiei și Agriculturii lucrează în consultare cu reprezentanți ai industriei precum Azomureș pentru a lansa un pachet de ajutor similar în cadrul CE.
“Toate acestea duc la reluarea parțială a producției la Azomureș. Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preț care duc la costuri ridicate pentru îngrășăminte, chiar și cu ajutorul Guvernului. Prin urmare, până la confirmarea pachetului de subvenții, vom rămâne precauți și sub capacitatea normală de producție, dar în același timp considerăm că este esențial pentru o campanie agricolă 2022-2023 de succes să nu mai amânăm momentul repornirii. Anticipăm o producție limitată de Azotat de Amoniu, Nitrocalcar, Uree și Melamină în prima perioadă, urmând ca producția de îngrășăminte complexe de tip NPK să înceapă în perioada următoare”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.
Compania anunțase recent că și-ar putea relua activitatea grație unei scheme europene de sprijin.
CITEȘTE ȘI FOTO The Economist: Primele unde de șoc ale războiului, efectele actuale și ce pot face țările europene în noul context economic și geopoliticComisia Europeană a adoptat recent un pachet economic de sprijin, destinat direct fermierilor și companiilor mari consumatoare de energie, așa cum este industria fertilizanților. Conform datelor prezentate la Bruxelles, companiile energo-intensive care produc îngrășăminte pot beneficia de un sprijin în valoare de până la 50 de milioane de euro pentru a echilibra costurile cu energia sau cu gazul natural, în cazul producătorilor de îngrășăminte.
"Pentru Azomureș, acest ajutor ar însemna acoperirea diferenței dintre prețul de achiziție al gazului natural și costul de producție al îngrășămintelor. Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la disponibilitatea îngrășămintelor pentru fermierii europeni, deoarece îngrășămintele din Rusia, Belarus și Ucraina lipsesc de pe piață", transmitea Azomureș.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Negocieri la Istanbul: Kievul propune un statut de neutralitate cu garanții extinse; Rusia anunță reducerea ''radicală'' a activității ei militare. 15 ani pentru statutul Crimeei anexateÎnainte de anunțul Comisiei Europene, conducerea Azomureș a avut discuții cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, și cu alți potențiali producători de îngrășăminte din România, pentru a identifica soluții de repornire a activității.