OMV Petrom, cel mai mare operator de benzinării din România, a anunțat luni că autoritatea de concurență a autorizat tranzacția privind preluarea a patru stații Art Petrol, care sunt amplasate în zone cu potențial comercial ridicat, în care compania nu era prezentă.
”Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care OMV Petrom Marketing preia rețeaua de distribuție carburanți deținută de Art Petrol SRL în România. În urma acestei tranzacții, OMV Petrom își va extinde rețeaua cu patru unități, ajungând la 558 de stații în România. Părțile au convenit să nu facă publică valoarea tranzacției”, a anunțat luni OMV Petrom.
Prin această tranzacție, OMV Petrom a preluat întreaga rețea Art Petrol, care includea opt stații de distribuție carburanți. OMV Petrom și-a asumat în mod voluntar ca trei din cele opt stații să fie cesionate, alături de o stație din portofoliul existent, în perioada următoare, către cumpărători care dispun de calitățile necesare operării stațiilor, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prin această achiziție, OMV Petrom își extinde prezența în zone cu potențial comercial ridicat. Două dintre stații sunt amplasate pe șoseaua de centură a Bucureștiului între Otopeni și Mogoșoaia, pe fiecare sens de mers și vor fi operate sub brandul OMV. A treia se află pe drumul european 574 (Pitești-Craiova), în Albota, la ieșirea din Pitești, și va fi operată sub brandul Petrom. Cea de-a patra se află la ieșirea din Giurgiu, spre București și va deveni stație GPL Petrom. De asemenea, o altă stație Art Petrol, din Alexandria, va fi trecută sub brandul OMV.
Extinderea prezenței în zone cu potențial de creștere
”Strategia OMV Petrom privind rețeaua de distribuție urmărește optimizarea prezenței teritoriale și extinderea prezenței în zone cu potențial de creștere, cum ar fi noile zone rezidențiale care se dezvoltă rapid, noile șoselele de centură și autostrăzile. Ne concentrăm în același timp pe calitatea produselor și serviciilor oferite, astfel încât să răspundem cât mai bine obiceiurilor de consum ale clienților”, a declarat Daniel Ion, retail manager OMV Petrom.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 790 benzinării, la sfârșitul lui septembrie 2019, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,011% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,639% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,998%, iar 18,352% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de 27,8 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2018. În perioada 2007-2018, compania a alocat aproximativ 52,5 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.