Avariile și pierderile de energie termică din rețea au însemnat pentru RADET costuri de peste 300 milioane lei în primele 9 luni ale anului, Regia solicitând, pe 21 octombrie, diminuarea popririi de 100% impuse de către Electrocentrale București pe conturile RADET pentru datorii neplătite și cerând, totodată, primăriei Capitalei, bani pentru remedierea avariilor majore din rețeaua de termoficare a Bucureștiului.
"RADET București a solicitat din nou, în 21 octombrie 2015, societății Electrocentrale București SA diminuarea popririi de 100% impuse pe conturile regiei, întrucât banii de care a dispus regia autonomă în ultima lună (octombrie) au asigurat doar plata drepturilor de personal și a combustibilului auto. Solicitarea urmează să fie introdusă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului de Administrație al ELCEN, în cel mai scurt timp", se arată într-un comunicat al RADET.
Producătorul de energie termică nu a încasat de la RADET, în ultimii doi ani, facturile aferente energiei termice livrate, datoriile RADET față de ELCEN ajungând la 3,58 miliarde lei la finalul lunii august a acestui an. "În încercarea de a recupera datoriile existente, ELCEN a instituit popriri pe conturile bancare ale RADET București. În prezent, există două sentințe executorii (de 259 milioane lei, respectiv 118 milioane lei, cea de-a doua suspendată provizoriu în perioada 24.07 – 21.09). ELCEN va continua executarea silită prin poprirea conturilor bancare, având în vedere că instanța a respins cererea de suspendare a popririi, conform sentinței pronunțate în 21.09.2015", se afirmă într-un comunicat al ELCEN din 29 septembrie.
Regia a cerut, totodată, bani primăriei municipiului București pentru investiții în sistemul de transport și distribuție a energiei termice, prioritară fiind, potrivit RADET, începerea ultimelor 10 lucrări pentru soluționarea avariilor majore care pun în pericol continuitatea furnizării agentului termic către consumatori în sezonul rece și care, din cauza complexității lor, trebuie să fie efectuate de către firme specializate.
"Remedierea avariilor majore și scăderea numărului de incidente în rețea sunt prioritare atât pentru buna funcționare a sistemului de termoficare, cât și pentru diminuarea pierderilor economice pe care regia le are. În acest sens, este foarte important de arătat că există o legătură directă între creșterea numărului de avarii și cantitatea de apă de adaos necesară funcționării acestui sistem. Avem urgentă nevoie de investiții majore pentru înlocuirea conductelor vechi pe care noi le folosim și care, în fapt, aparțin primăriei municipiului București", a declarat Valentin Vițalariu, directorul general RADET București.
Potrivit RADET, pierderile din sistemul de termoficare administrat de RADET sunt cauzate de vechimea conductelor de transport aparținând primăriei, 81% din rețele fiind mai vechi de 20 de ani.
În comunicatul Regiei se mai spune că personalul de exploatare a intervenit, în primele 9 luni ale anului 2015, pentru remedierea unui număr de 526 de avarii primare, ca urmare a evenimentelor apărute accidental în sistemul de transport al energie termice. Cantitatea de apă de adaos utilizată în primele 9 luni pentru funcționarea sistemului de termoficare a fost de 7,12 milioane metri cubi, cantitate care a costat 44,43 milioane lei, TVA inclus.
"La aceste costuri se adaugă valoarea pierderilor de energie termică înregistrate de regie, în sumă de 256,35 milioane lei, inclusiv TVA, reprezentând 1,12 milioane gigacalorii", se mai menționează în comunicat.
În anul 2014, personalul de exploatare al RADET a intervenit pentru remedierea unui număr de 749 avarii primare (637 în 2013), cantitatea de apă de adaos consumată pentru funcționarea sistemului fiind de 7,82 milioane metri cubi (6,58 milioane în 2013), la un cost total de 48,81 milioane lei (41,13 milioane lei în 2013), iar pierderile de energie termică – în valoare de 287,46 milione lei (252,75 milioane lei în 2013), reprezentând 1,33 milioane gigacalorii (1,12 milioane în 2013).