Autoritățile poloneze vor ca regenerabilele să aibă o pondere de 56% în mixul energetic în anul 2030

Autoritățile poloneze vor ca regenerabilele să aibă o pondere de 56% în mixul energetic în anul 2030
scris 5 sep 2024

Polonia mizează pe o pondere de 56% a regenerabilelor în mixul de electricitate în anul 2030, a anunțat joi ministrul Mediului, Paulina Hennig-Kloska, cu ocazia prezentării unei variante preliminare a planului național integrat privind energia și clima, pe care Varșovia trebuie să îl trimită Comisiei Europene, transmite Reuters.

Ținta dezvăluită joi este sub promisiunea din timpul campaniei electorale făcută de cel mai mare partid din cadrul coaliției la putere în Polonia, conform căreia energia verde urma să aibă o pondere de 70% în mixul energetic în anul 2030, dar peste cifra de 50% avansată de Polonia în luna februarie a acestui an, transmite Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Engie a finalizat cea mai mare centrală hibridă, eolian-fotovoltaică, din România. Prima sa investiție greenfield locală în regenerabile din ultimii peste 10 ani CITEȘTE ȘI FOTO Engie a finalizat cea mai mare centrală hibridă, eolian-fotovoltaică, din România. Prima sa investiție greenfield locală în regenerabile din ultimii peste 10 ani

„În prezent, nu mai avem dispute în interiorul guvernului cu privire la parametrii de bază ai planului. Lipsa de transformare este mai costisitoare decât implementarea sa”, a declarat joi Paulina Hennig-Kloska la o conferință de presă.

Planul anunțat joi are în vedere investiții cu o valoare de 792 miliarde zloți (205 miliarde dolari), a adăugat oficialul polonez.

Planurile naționale integrate privind energia și clima detaliază modul în care statele membre UE vor contribui la atingerea țintei asumate de blocul comunitar, vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu cel puțin 55% până în 2030, și oferă o foaie de drum cu privire la investițiile în industria energetică.

Autoritățile de la Varșovia vor să accelereze extinderea capacităților regenerabile, pentru a reduce dependența de cărbune, și de asemenea să depășească „greaua moștenire” a precedentelor guverne, care au blocat dezvoltarea parcurilor eoliene onshore și au promis că vor continua mineritul de cărbune până în 2049.

Planul prevede reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 50,4% până la finele acestui deceniu și o reducere de 16,7% a consumului primar de energie, comparativ cu 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
energie