Armata vrea să "facă plinul" pe 3 ani pentru Forțele Aeriene. Contract de sute de milioane de lei, într-un moment în care unul dintre producătorii locali are porțile închise

Armata  vrea să "facă plinul" pe 3 ani pentru Forțele Aeriene. Contract de sute de milioane de lei, într-un moment în care unul dintre producătorii locali are porțile închise

Alimentare cu carburant a unui avion F-16. Sursă foto: https://commons.wikimedia.org/

scris 9 aug 2021

Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să "facă plinul" pe 3 ani la aeronavele militare din dotarea bazelor de profil românești din subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene, într-un moment în care unul dintre principalii producători locali de carburanți pentru avioane, rafinăria Petromidia a Rompetrol, are activitatea oprită, după tragedia din 2 iulie, când trei persoane care lucrau la rafinărie și-au pierdut viața din cauza unei explozii urmate de un incendiu.

Astfel, MApN a lansat o licitație în vederea atribuirii unui acord-cadru cu durata de 36 de luni, de furnizare de combustibil pentru turbomotoare de aviație.

Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI Klaus Iohannis, cu bicicleta

Cantitatea maximă ce ar putea fi achiziționată, pe toată durata acordului-cadru, se ridică la 107.400 tone, din care 62.400 tone de carburant JET A1 "uzual" și 45.000 tone carburant JET A1 pentru aplicații militare speciale. Cea minimă este de 29.100 tone (15.600 + 13.500). Cantitățile achiziționate în fiecare an al acordului se pot situa între un minim de 9.700 și un maxim de 35.800 tone.

Valoarea totală a acordului-cadru este estimată la aproape 305 milioane lei plus TVA. Termenul limită de primire a ofertelor este 3 septembrie 2021, valabilitatea acestora trebuind să fie menținută până pe 3 decembrie.

Bruxellesul anunță un contract de cumpărare anticipată a 200 de milioane de vaccinuri anticovid Novavax CITEȘTE ȘI Bruxellesul anunță un contract de cumpărare anticipată a 200 de milioane de vaccinuri anticovid Novavax

Achiziția este destinată bazelor militare aeriene Otopeni, Borcea, Mihail Kogălniceanu, Boboc, Bacău, Câmpia Turzii, Giarmata și Cristian.

Ofertanții trebuie să dețină cel puțin 2 facilități de alimentare cu combustibil turboreactor pe aeroporturi civile din România sau UE, autorizate de către autoritatea aeronautică civilă română/a statului UE sau să fie producători de combustibil turboreactor (să dețină cel puțin o rafinărie pe teritoriul național sau într-o țară din UE), cu furnizare combustibil turboreactor în aeroporturi comerciale sau militare din UE sau să fie furnizori acreditați pentru cel puțin 2 operatori economici cu activitate de alimentare autorizată pe aeroporturi civile din România sau din UE.

FOTO Precizări MAI despre cartea de identitate electronică: Poate suferi modificări în special în privința mențiunii ”Gen” CITEȘTE ȘI FOTO Precizări MAI despre cartea de identitate electronică: Poate suferi modificări în special în privința mențiunii ”Gen”

De asemenea, companiile interesate mai trebuie să dețină, în proprietate sau folosință, capacitate de transport de combustibil turboreactor constând în cel puțin 8 autocisterne de 30 mc și 20 vagoane feroviare de 50 mc.

Scopul acestei cerințe este "ca autoritatea contractantă să se asigure că operatorul economic poate furniza cantitatea de combustibil comandată odată la cele 8 (opt) locații specificate mai sus", se precizează în caietul de sarcini.

EXCLUSIV Dispute pe rectificarea bugetară: Fondul de Rezervă Bugetară, suplimentat cu 3 miliarde lei pentru primari, în contextul Congresului PNL CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dispute pe rectificarea bugetară: Fondul de Rezervă Bugetară, suplimentat cu 3 miliarde lei pentru primari, în contextul Congresului PNL

În plus, ofertanții trebuie să dețină în stoc, în capacități proprii de depozitare, cantități minime de combustibil turboreactor care să fie destinate exclusiv MApN, în afară stocurilor obligatorii impuse prin Legea nr.85/2018, de 800 de tone de combustibil JET A și tot de 800 de tone de combustibil JET A1 pentru aplicații speciale.

"Furnizorul nu va specula în favoarea sa fluctuațiile cotației care stă la baza formării prețului de livrare; în acest sens, pentru cantitățile contractate conform graficului de livrare, dar care, din culpa furnizorului, sunt livrate în cursul lunii următoare, la facturare se va utiliza prețul de referință stabilit pentru luna în care acestea trebuiau livrate", se mai menționează în documentația de atribuire.

FOTO Nordis Mamaia, cea mai importantă dezvoltare hotelieră și rezidențială din România, a inaugurat o zonă de lux, fiind anunțat și un nou proiect - Mamaia Dune CITEȘTE ȘI FOTO Nordis Mamaia, cea mai importantă dezvoltare hotelieră și rezidențială din România, a inaugurat o zonă de lux, fiind anunțat și un nou proiect - Mamaia Dune

O explozie urmată de un incendiu s-a produs pe 2 iulie la rafinăria Petromidia, în zona instalației de hidrofinare petrol motorină (HPM). În urma evenimentului, soldat cu moartea a trei persoane, procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă. De atunci, rafinăria este oprită și nu există o comunicare oficială despre data repornirii.

"Așteptăm rezultatul anchetei și îi asigurăm pe români că nu vor fi probleme cu aprovizionarea cu produse petroliere până când va reporni rafinăria", declara atunci ministrul Energiei, Virgil Popescu.

FOTO Ultimul permis de conducere al lui Radu Beligan, scos la vânzare. Fiica actorului: \ CITEȘTE ȘI FOTO Ultimul permis de conducere al lui Radu Beligan, scos la vânzare. Fiica actorului: "Dumnezeule, câtă nerușinare!!!"

OMV Petrom și-a crescut triplat producția de kerosen după închiderea rafinăriei Petromidia, a declarat recent Radu Căprău, directorul diviziei Downstream Oil a companiei, la o conferință de presă.

"În primul rând, ca operatori în această industrie de petrol și gaze, nu putem să nu fim afectați de ceea ce s-a întâmplat. (…) În ceea ce privește jet-ul pentru aviație, am crescut producția de trei ori pentru a acoperi acest deficit", a spus Căprău.

viewscnt
Afla mai multe despre
petromidia explozie incendiu victime
petromidia inchisa
mapn achizitie carburanti aviatie
combustibil avioane