Ministrul Energiei din Arabia Saudită a recomandat duminică reducerea ”cu atenție” a stocurilor de petrol, într-o perioadă în care oferta globală este abundentă, afirmând că OPEC nu trebuie să ia decizii pripite în privința producției, înainte de o reuniune programată pentru luna iunie, transmite Reuters.
”Pe ansamblu, piața este într-o situație delicată”, a spus Khalid al-Falih, înainte de o întâlnire a producătorilor de petrol din și din afara OPEC, între care Arabia Saudită și Rusia, scrie News.ro.
În timp ce există îngrijorări privind perturbarea livrărilor, stocurile sunt în creștere, iar piața ar trebui să vadă în următoarele săptămâni și luni o situație confortabilă în privința stocurilor, a spus ministrul.
OPEC, al cărei lider de facto este Arabia Saudită, va avea mai multe date la reuniunea de la sfârșitul lunii iunie, care va contribui la luarea celei mai bune decizii, a arătat Falih.
”Este esențial să nu luăm decizii pripite, având în vedere datele contradictorii, complexitatea implicată și situația în evoluție”, a spus oficialul saudit, care a descris perspectiva ca fiind neclară, parțial din cauza conflictului comercial dintre Statele Unite și China.
OPEC, Rusia și alte state din afara organizației au format o alianță cunoscută sub numele de OPEC+, în cadrul căreia au convenit reducerea producției de petrol cu 1,2 milioane de barili de petrol pe zi, timp de șase luni, pentru prevenirea acumulării de stocuri și scăderii prețurilor.
Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a declarat că sunt disponibile mai multe opțiuni pentru acordul referitor la producție, inclusiv creșterea livrărilor în a doua jumătate a anului.
Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei, a spus că producătorii de petrol sunt capabili să acopere orice deficit din piață și că relaxarea măsurilor de limitare a livrărilor nu este cea mai bună soluție.
Stocurile de petrol din Statele Unite au crescut în mod neașteptat, la cel mai ridicat nivel din septembrie 2017, în timp ce stocurile de benzină au scăzut peste așteptări, potrivit datelor publicate miercuri de Administrația pentru Informații în Energie.
Reuniunea de duminică, la nivel ministerial, a avut loc pe fondul îngrijorărilor legate de o piață prea limitată. Exporturile Iranului vor continua să scadă în luna mai, iar livrările Venezuelei s-ar putea reduce în următoarele săptămâni, din cauza sancțiunilor americane.
În plus, contaminarea petrolului a obligat Rusia să oprească livrările prin conducta Drujba, care este un gazoduct de importanță majoră pentru aprovizionarea cu țiței a Europei și Germaniei.
Un alt motiv de îngrijorare este reprezentat de tensiunile dintre Arabia Saudită și Iran, după atacurile recente împotriva a două tancuri petroliere saudite, în apropierea Emiratelor Arabe Unite, și un altul la facilități petroliere saudite din interiorul regatului.
Riadul a acuzat Teheranul că a ordonat atacuri cu drone la stații de pompare, atacuri care au fost revendicate de gruparea pro-iraniană Houthi din Yemen. Emiratele Srabe nu au atribuit nimănui atacurile, iar Iranul s-a distanțat de acestea.