ANUNȚ Unde va fi instalat primul mini-reactor nuclear din România și cine deține în prezent amplasamentul

ANUNȚ Unde va fi instalat primul mini-reactor nuclear din România și cine deține în prezent amplasamentul
scris 23 mai 2022

Primul mini-reactor nuclear din România, dezvoltat de compania americană NuScale, va fi instalat pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești din județul Dâmbovița, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la conferința de presă de lansare a workshop-ului pe tema reactoarelor modulare mici (SMR) care va debuta mâine la București și la care vor participa numeroase nume cu greutate din industrie și din rândul autorităților, inclusiv secretarul adjunct al Energiei din Administrația Biden, David Turk, David Wright, unul dintre cei 5 lideri cu putere de decizie ai Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission - NRC), precum și directorii generali ai NuScale și Nuclearelectrica.

În urmă cu doi ani, Profit.ro a anunțat că fostul gigant de stat Termoelectrica, intrat în faliment, a reușit să vândă principalele active pe care le mai avea în portofoliu, respectiv termocentralele Borzești (județul Bacău) și Doicești (Dâmbovița), date în funcțiune în anii ’50-’60 ai secolului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
HARTĂ Primăria Capitalei vrea să extindă rețeaua de tramvai cu 30 de km CITEȘTE ȘI HARTĂ Primăria Capitalei vrea să extindă rețeaua de tramvai cu 30 de km

Amplasamentul fostei termocentrale Doicești a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

"Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doicești va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică și de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată, fără emisii. În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunității pe care o deservește și va genera prosperitate continuă pentru industria și economia regională. Le mulțumesc partenerilor noștri americani pentru că au sprijinit și au susținut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980", a spus ministrul Popescu.

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața ecografelor. Simultan inspecții inopinate atât în România, cât și în Italia și Germania CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața ecografelor. Simultan inspecții inopinate atât în România, cât și în Italia și Germania

Amplasamentul se află în prezent în proprietatea grupului E-INFRA, deținut de antreprenorii clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu. Acesta intenționa inițial să construiască mai multe centrale pe gaz și solare la Doicești, însă a intrat în parteneriat cu Nuclearelectrica după debutul căutărilor companiei de stat românești pentru cel mai bun loc de amplasare a SMR. Rămâne de stabilit aranjamentul final pentru dezvoltarea proiectului, respectiv dacă terenul va fi vândut, închiriat sau pus la dispoziție în altă modalitate.

"În urma studiului, au fost identificate mai multe potențiale amplasamente adecvate. Amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind considerat adecvat in aceasta faza conform criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale", a explicat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

Clădirile de pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești au fost demolate prin implozie în urmă cu 2 ani.

Bruxelles: România continuă să înregistreze dezechilibre macroeconomice, trebuie să accelereze măsurile pentru reducerea deficitului și să înceapă să aplice PNRR. “Creșterile ad-hoc ale pensiilor și salariilor au condus la deficite mari încă dinainte.\ CITEȘTE ȘI Bruxelles: România continuă să înregistreze dezechilibre macroeconomice, trebuie să accelereze măsurile pentru reducerea deficitului și să înceapă să aplice PNRR. “Creșterile ad-hoc ale pensiilor și salariilor au condus la deficite mari încă dinainte."

Potrivit Ministerului Energiei, în urma selectării amplasamentului, România are potențialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa și de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte țări din cadrul Inițiativei celor Trei Mări care doresc să își consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată și să își atingă în același timp obiectivele de decarbonizare.

"Fiind printre primele țări care se alătură demersului de independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice: are potențialul de a deveni o bază pentru susținerea producției și asamblarea componentelor SMR și un centru de pregătire și formare a viitorilor operatori și specialiști. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generații de ingineri. Comunitatea din Doicești are, de asemenea, potențialul unor beneficii multiple, în timp ce NuScale și Nuclearelectrica fac pași spre implementarea în România, în acest deceniu, a primei centrale electrice NuScale cu 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an", afirmă instituția.

FOTO Traian Băsescu a provocat un accident rutier în București CITEȘTE ȘI FOTO Traian Băsescu a provocat un accident rutier în București

Autoritățile de la București speră ca centrala nucleară de la Doicești construită cu tehnologie NuScale să fie pusă în funcțiune în 2027, anul în care reactorul 1 de la Cernavodă va fi oprit  pentru retehnologizare timp de 2 ani, sistemul energetic național pierzând astfel temporar 700 MW de putere instalată.

Modelul de business al NuScale, proaspăt listată pe bursa Nasdaq, presupune încasarea de la clienți a 90% din veniturile aferente unui contract de construire și operare a unei unități de producție de energie înainte de punerea în funcțiune a acesteia. "Ne-am structurat contractele cu clienții în așa fel încât aceștia să plătească pentru materialele și serviciile care contribuie la construirea unei centrale NuScale înainte ca noi să cheltuim bani cu acestea, pentru a fi tot timpul în avans din perspectiva cash-flow-ului. Asta ne permite să lucrăm cu stocuri foarte mici și cheltuieli de capital foarte reduse, pentru a menține costul total de finanțare asociat cu NuScale la niveluri joase, de care să beneficieze mai departe clienții", spunea anul trecut directorul financiar al NuScale, Chris Colbert, la o întâlnire cu investitorii.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

Mini-reactorul nuclear modular pe care compania americană NuScale vrea să-l vândă României a primit certificare de proiectare și design din partea NRC în 2020 cu 17 exceptări de la normele de licențiere în vigoare, scria Bloomberg în februarie, într-o analiză în care erau citați reprezentanți ai industriei nucleare care susțineau că instituțiile de reglementare de profil nu înțeleg noile tehnologii inovative din domeniu și sunt incapabile să le evalueze.

De asemenea, Reuters a relatat recent o plângere formulată de John Ma, un inginer al NRC, pe tema certificării designului mini-reactorului, acesta scriind într-o opinie profesională separată că designul clădirii care va încapsula unitățile reactorului și bazinul de combustibil nuclear uzat nu ar prezenta asigurări suficiente că aceasta va putea rezista la cel mai mare cutremur luat în considerare fără să se prăbușească și, în plus, ar putea fi vulnerabilă și la seisme mai mici.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoare nucleare modulare
minireactoare modulare
nuclearelectrica nuscale
acord nuclear romania sua; joe biden klaus iohannis