România are acordul Comisiei Europene pentru implementarea contractelor pentru diferență, o nouă formă prin care consumatorii de energie vor subvenționa proiectele noi de investiții, iar Ministerul Energiei pregătește modificarea legislației în acest sens, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Anton Anton.
El a făcut aceste afirmații după ce, tot miercuri, oficialii Ministerului Energiei și cei ai companiei chineze CGN au semnat acordul investitorilor pentru proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul a fost întrebat de jurnaliști dacă populația va fi cea care va subvenționa energia produsă de aceste reactoare, prin așa-numitele "contracte pentru diferență".
"Contractele pentru diferență nu sunt făcute pentru energia nucleară, sunt o nouă formă de hai să zicem subvenție, mai repede de atragere a capitalului și a investitorilor în domeniul energiei. Eu vreau să subliniez acest lucru. Noi, și nu numai noi, suntem pe o pantă descendentă a producției de energie și pe o parte rapid ascendentă a consumului de energie, astfel că trebuie să găsim modalități prin care să atragem investitorii spre acest domeniu", a arătat ministrul.