Ultima componentă importantă a pieței gazelor rămasă încă reglementată, activitatea de depozitare, urmează a fi liberalizată, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) anunțând declanșarea procesului de consultare publică a unui act normativ pe această temă.
ANRE susține că, prin Ordonanța de Urgență nr. 106 din 25 iunie 2020, activitatea cu statut de monopol natural reprezentată de înmagazinarea subterană a gazelor naturale este considerată ca fiind activitate aferentă pieței reglementate numai până la sfârșitul ciclului de extracție 2020-2021. Drept urmare, întrucât cadrul legal prevede că numai pentru activitățile aferente pieței reglementate tarifele aferente desfășurării acestor activități se stabilesc pe baza unor metodologii aprobate și publicate de către ANRE, începând cu data de 1 aprilie 2021 operatorii de înmagazinare stabilesc propriile strategii de ofertare pe piața concurențială a acestui serviciu”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De altfel, ANRE a renunțat deja la obligarea furnizorilor să depoziteze cantități minime în vederea asigurării consumului pe timp de iarnă.
Evoluția tarifelor de înmagazinare reglementate pentru Depogaz
În ultimii ani, ANRE a decis să reglementeze total diferit tarifele pentru cei doi operatori, Deopogaz și Depomureș, celei din urmă companii majorându-i considerabil tariful de injecție în detrimentul celui de rezervare.
În prezent, există două companii, Depogaz Ploiești (controlată de Romgaz) și Depomureș (operată de Engie), care activează pe piața de înmagazinare gaze din România.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Protestele minerilor. Ce se face pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Transelectrica a avizat darea în plată a activelor Paroșeni contra ștergerii datoriilorDepogaz deține 6 depozite, cu o capacitate totală de înmagazinare de 29,8 TWh, iar Depomureș unul, cu o capacitate totală de 3,15 TWh.
Evoluția tarifelor de înmagazinare reglementate pentru Depomureș
În prezent, la sfârșit de iarnă, în depozitele operate de Depogaz sunt înmagazinați 9,8 TWh (33% din capacitatea totală), iar în cel al Depomureș 0,65 TWh (20,8% din capacitatea totală).
Profit.ro a semnalat că, pentru prima dată în istorie, la mijlocul lunii ianuarie, pentru a asigura gazul necesar acoperirii consumului intern, retragerile din depozite au fost superioare volumului de gaz extras din sonde.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Discuții cu miliardarul indian Sanjeev Gupta pentru preluarea combinatului COS TârgovișteLiberalizarea activității de înmagazinare vine într-un moment dificil pentru companiile din domeniu, programul de ofertare a gazelor, prin care producătorii interni au fost obligați să scoată la licitație 40% din producție pe piețele centralizate (Gas Release Program - GRP), putând conduce la reducerea considerabilă a cantităților de gaze înmagazinate pentru iarna anului gazier 2021-2022, în detrimentul exporturilor, cu un important efect asupra securității energetice a României.