ANRE majorează cu 2% rata de rentabilitate pentru operatorii rețelelor de energie care accesează fonduri europene

ANRE majorează cu 2% rata de rentabilitate pentru operatorii rețelelor de energie care accesează fonduri europene
scris 21 ian 2021

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport și de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, pentru a stimula investițiile în infrastructura de rețea pentru care se pot atrage fonduri europene nerambursabile.

”Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în ședința din data de 20.01.2021, ordinele privind modificarea metodologiilor de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de transport și de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale. Această modificare a avut în vedere stimularea realizării de investiții în infrastructura de rețea pentru care se pot atrage fonduri europene nerambursabile”, arată ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News
Schimbare pentru electricitate - ANRE a semnat ordinul care ar trebui să schimbe sistemul de ofertare pe piață CITEȘTE ȘI Schimbare pentru electricitate - ANRE a semnat ordinul care ar trebui să schimbe sistemul de ofertare pe piață

Astfel, rata reglementată a rentabilității aplicată investițiilor care se vor pune în funcțiune începând cu data de 1 februarie 2021, realizate de operatori prin cofinanțare din fonduri europene nerambursabile, se majorează cu 2% peste cea aprobată pentru această perioadă de reglementare, care este de 6,39%, scrie News.ro.

Accesarea fondurilor europene este o activitate laborioasă cu un grad ridicat de risc privind acceptarea inițială a finanțării proiectelor conform criteriilor de selecție ale Comisiei Europene, precum și derularea ulterioară a realizării acestora, inclusiv recuperarea fondurilor avansate inițial de către operatori, spun reprezentanții ANRE.

”Prin acordarea acestui stimulent se încurajează accesarea de fonduri europene pentru investițiile în obiectivele rețelei electrice/sistemului de gaze naturale care au ca scop implementarea politicilor europene de dezvoltare durabilă, economie concurențială și protejare a mediului prin decarbonizare”, adaugă ei.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
energie