Dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale nu vor mai transfera proprietarilor cheltuielile cu racordarea la rețeaua electrică de interes public necesare pentru racordarea locurilor de consum ale acestora, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).
ANRE a aprobat în ședința Comitetului de reglementare din data de 10 martie un pachet de acte normative privind racordarea clienților casnici la rețelele electrice de interes public și la sistemul de distribuție a gazelor naturale, care va permite accesul la gaze naturale și energie electrică unui număr sporit de utilizatori, se arată în comunicat.
Astfel, pentru utilizatorii de tip clienți casnici, operatorii de distribuție concesionari au obligația de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare, cu recuperarea ulterioară de către operator a acestor costuri prin tarifele de distribuție, scrie Agerpres.
Lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare se realizează de către operatorii de distribuție concesionari în regim concurențial prin încheierea de contracte cu oricare dintre operatorii economici atestați de ANRE. Utilizatorul poate opta pentru încheierea directă a unui contract pentru proiectare și execuție cu un operator economic atestat ales de acesta, caz în care utilizatorul achită costurile pentru proiectarea și execuția instalației de racordare operatorului economic atestat ales, iar operatorul de distribuție va rambursa ulterior utilizatorului costurile respective, în maximum 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare, în tranșe anuale egale.
Termenul de realizare a racordării, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a instalației de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru instalația de racordare.
Noile dispoziții aduc beneficii și clienților casnici din ansamblurile rezidențiale, prin asigurarea faptului că dezvoltatorii au interdicția de a mai transfera către utilizatorii individuali cheltuielile cu finanțarea lucrărilor de realizare a rețelei electrice de interes public necesare pentru racordarea locurilor de consum ale acestora.
Operatorul de distribuție preia în proprietate, cu justă despăgubire în limita eficienței, în condițiile legii, obiectivul din cadrul ansamblului rezidențial finanțat de către dezvoltator, numai după ce numărul total al instalațiilor de utilizare ale utilizatorilor individuali, clienți finali, puse în funcțiune, reprezintă cel puțin 80% din numărul total al instalațiilor de utilizare din ansamblu.
CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la falimentCererile de racordare la sistemul de distribuție depuse la operatorul de distribuție înainte de intrarea în vigoare a prevederilor noilor acte normative și pentru care nu au fost emise avize tehnice de racordare se soluționează în conformitate cu prevederile din legislația primară.
În privința racordării la sistemul de distribuție a gazelor naturale, punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale are un impact important asupra consumatorilor clienți finali casnici și prin dezvoltarea programelor de alimentare cu gaze naturale a localităților și de extindere/înființare a sistemelor de distribuție a gazelor naturale, astfel, autoritățile administrației publice au posibilitatea să realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distribuție pe termen mediu și lung prin finanțarea acestor lucrări și din fonduri nerambursabile, mai arată ANRE.