Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a amendat cu 200.000 de lei compania GDF Suez Energy pentru că a încălcat reglementările în vigoare privind facturarea contravalorii consumului de gaze al clienților atât prin transmiterea, în fiecare lună, a trei facturi simultan, cât și în ceea ce privește valorile puterii calorice a gazelor utilizate la facturare.
"Ca urmare a petițiilor înregistrate la ANRE cu privire la modalitatea de facturare a serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale realizată de operatorul economic GDF Suez Energy România SA pentru clienții finali de tip B1 (clienți casnici - n.r.), ANRE a efectuat o acțiune de control de tip verificare la această companie. În urma acțiunii de control, ANRE a constatat că, pentru o parte din clienții finali de tip B1, furnizorul de gaze naturale a implementat un proiect nou, intitulat „Transmitere 3 facturi simultan , adus la cunoștința ANRE, dar care nu a fost aprobat/avizat de Autoritate", se arată într-un comunicat al ANRE.
Autoritatea precizează că GDF Suez nu a respectat obligația legală de a factura lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale, pentru locurile de consum selectate prin sondaj de echipa de control.
De asemenea, potrivit ANRE, furnizorul nu a respectat obligația legală de a utiliza valori ale puterii calorifice superioare (PCS) reale, transmise de către operatorul de distribuție a gazelor naturale, la facturarea consumului de gaze naturale.
"Pentru locurile de consum în speță, furnizorul a utilizat ca valori ale puterilor calorifice superioare a gazelor naturale (PCS), la emiterea facturilor estimate F2 și F3, corespunzătoare celor două perioade de consum lunare estimate, aceeași valoare a puterii calorifice superioare aferentă perioadei de regularizare pentru cele trei luni anterioare, corespunzătoare facturii F1", arată ANRE.
Ca urmare a acestor constatări, ANRE a amendat compania cu 200.000 lei, care a fost deja achitată de GDF Suez.
În plus, ANRE a dispus GDF Suez să factureze lunar contravaloarea serviciului de furnizare reglementată a gazelor naturale, în conformitate cu prevederile reglementărilor din domeniul gazelor naturale, iar începând cu data comunicării procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, să nu mai transmită clienților finali trei facturi simultan.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții GDF Suez nu au transmis o poziție la anunțul și decizia ANRE privind amenda până în momentul publicării acestui material.
Săptămâna trecută, ANRE aprecia că introducerea estimărilor de consum în factura lunară de gaze naturale ca sumă totală de plată nu este în concordanță cu reglementările în vigoare în domeniul energetic, declanșând și o acțiune de control, iar premierul Ponta a cerut verificări în această privință.
ANRE a precizat de asemenea că, în ceea ce privește situația de la GDF Suez, compania are în derulare un proiect pilot și doar o mică parte dintre clienții acesteia au primit factura în acest format. De asemenea, ANRE a anunțat că elaborează un model standard de factură pentru gaze naturale, care va fi unic la nivel național, pentru prevenirea acestui gen de practici, și care va fi implementat din primul trimestru al anului viitor.
În replică, GDF Suez a anunțat că este dispusă să renunțe la facturarea în avans a consumului de gaze, pe bază de estimări de consum pe două luni înainte, dacă procedura nu este agreată de clienți, însă a susținut că această metodă de facturare, introdusă de companie în cadrul unui proiect pilot, este legală.
"Considerăm că modalitatea de a transmite trei facturi, cu trei scadențe de plată, printr-o singură expediere, a fost implementată în conformitate cu reglementările legale în vigoare și cu informarea detaliată, în prealabil, a clienților", se arăta într-un comunicat remis Profit.ro de către GDF Suez.
Compania mai arată că, în măsura în care această modalitate de facturare, derulată în cadrul unui proiect pilot, nu este percepută ca o facilitate atractivă pentru clienți, este dispusă să revină la modelul inițial de expediere a facturilor de gaze naturale.
"Precizăm, de asemenea, că adoptarea acestui mod de facturare a fost inițiată pentru a ajuta clienții să estimeze și să optimizeze cheltuielile cu gazele naturale și în niciun caz să încurajeze plata în avans a facturilor", se mai afirma în comunicatul GDF Suez.