ANRE a finalizat investigația pe piața energiei. Havrileț: Am retras licențele unor furnizori și am aplicat amenzi

ANRE a finalizat investigația pe piața energiei. Havrileț: Am retras licențele unor furnizori și am aplicat amenzi
scris 9 mar 2017

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a finalizat investigația pe piața energiei pe care a declanșat-o în urma creșterii prețului pe bursă în luna ianuarie și a retras licențele unor furnizori din sectorul energiei electrice, în timp ce unii dintre ei au fost amendați, a declarat joi președintele ANRE, Niculae Havrileț.

Pierderile generate de furnizorii care ”au acționat greșit” se ridică la 440 milioane lei (circa 100 milioane euro), fiind înregistrate de Transelectrica, operatorii de rețea și de furnizorii de ultimă instanță (FUI), care sunt obligați să preia consumatorul rămas fără energie, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Am finalizat mai multe controale, investigații. Am ajuns la concluzia că anumiți traderi au acționat greșit, punând în pericol contractele cu consumatorii importanți, generând elemente de cost pentru operatorii de rețea, pentru furnizorii de utilități de ultimă instanță. Acestor traderi li s-a retras licența de furnizare, s-au dat amenzi”, a spus Havrileț, la o dezbatere pe teme energetice organizată de Energy-Center.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Contractele-cadru încheiate pe piața liberă trebuie să fie făcute cu mai mare atenție, consideră șeful ANRE.

”Consumatorii trebuie să fie foarte atenți cu ceea ce înseamnă denunțul unilateral, atunci când furnizorul te lasă fără energie și ești obligat să cumperi de pe piața spot, o piață foarte scumpă, sau din piața de echilibrare energie. Deci considerăm că ar trebui înnăsprite regulile care domină contractele cadru în zona de furnizare a pieței libere”, a afirmat Havrileț.

Google lansează două programe de sprijinire a start-up-urilor din România CITEȘTE ȘI Google lansează două programe de sprijinire a start-up-urilor din România

Întrebat la ce sumă s-au ridicat amenzile aplicate și care sunt furnizorii cărora li s-a retras licența, oficialul ANRE a precizat că nu poate da aceste detalii și nu are un total al amenzilor aplicate.

”Este vorba de un grup de 7-8 furnizori, aflați în diferite etape ale cercetării și penalizării și vorbim de niște pierderi generalizate de 440 milioane lei, care nu vor fi suportate de către consumatori. Este prima dată când autoritatea de reglementare nu socializează aceste costuri. Ele sunt calculate în contul acestor traderi, care unii au dat faliment sau au intrat în insolvență și în relația lor cu băncile care i-au finanțat”, a mai spus Havrileț.

ANRE a verificat circa 18 furnizori, iar unora dintre aceștia, care au generat pierderi în rândul furnizorilor de ultimă instanță și de rețea, le va fi retrasă licența.

Directorul general al OPCOM, Victor Ionescu, a anunțat luna trecută că a depus la ANRE analiza pe care autoritatea a cerut-o, până pe 15 februarie, subliniind că doar autoritatea poate stabili vinovați.

Prețurile pe piața spot a bursei de energie OPCOM au depășit, în luna ianuarie, aproape zilnic, niveluri record, care au ajuns până la 680 lei/MWh, de peste două ori mai mari decât în primele zile ale anului.

Piața de energie electrică a fost caracterizată în luna ianuarie prin creșterea consumului de energie electrică și prin utilizarea la maxim a rezervelor de energie din lacurile de acumulare pentru echilibrarea sistemului, arată o prezentare a ANRE privind evoluția prețului orar al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) în luna ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre