ANALIZĂ Trump vrea ca UE să importe energie din SUA triplu față de cât importa din Rusia înainte de invadarea Ucrainei, pentru a elimina tarifele. Dar tot el sabotează ideea

Energie   
ANALIZĂ Trump vrea ca UE să importe energie din SUA triplu față de cât importa din Rusia înainte de invadarea Ucrainei, pentru a elimina tarifele. Dar tot el sabotează ideea

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că, pentru a scăpa de recentele tarife vamale punitive de 20% impuse exporturilor sale peste Ocean, Uniunea Europeană va trebui să își ia angajamentul de a importa energie americană în valoare de 350 miliarde dolari pe an, echivalentul actualului deficit comercial înregistrat de SUA cu Europa.

Pe lângă că nu este clar cum ar putea fi implementată și monitorizată o astfel de înțelegere, cifra este total nerealistă, reprezentând aproape triplul valorii cumulate a importurilor de gaze naturale, țiței și cărbune ale țărilor UE din Federația Rusă din 2021, de dinainte de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, de circa 134 miliarde dolari, potrivit datelor Eurostat, analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Alertă lansată de fermieri: Puteți vedea mai puține fructe și legume românești în magazine. Atenție la lansarea rachetelor antigrindină CITEȘTE ȘI Alertă lansată de fermieri: Puteți vedea mai puține fructe și legume românești în magazine. Atenție la lansarea rachetelor antigrindină
Evenimente

Oricum, însă, pachetul legislativ protecționist al regimului Trump include și o idee de măsură de natură să saboteze chiar aceste exporturi americane, exporturi pe care actuala Administrație de la Washington le vede ca esențiale pentru planul său de a stabili o ″dominanță energetică globală″ a Americii.

O propunere de reglementare elaborată de Office of the United States Trade Representative (USTR), instituția de stat subordonată cabinetului executiv al președintelui, ce coordonează politica comercială externă a Statelor Unite, prevede sancțiuni pentru operatorii maritimi care transportă mărfuri SUA destinate exportului cu nave care nu sunt de fabricație americană și activează sub alte pavilioane decât cel american.

FOTO Problemele din România, semnalate de Profit.ro, pentru tranzacția gigant prin care miliardarul Daniel Kretinsky, ″Sfinxul Ceh″, vrea să preia Royal Mail - rezolvate CITEȘTE ȘI FOTO Problemele din România, semnalate de Profit.ro, pentru tranzacția gigant prin care miliardarul Daniel Kretinsky, ″Sfinxul Ceh″, vrea să preia Royal Mail - rezolvate

Mai precis, acestora ar urma să li se impună ca, pentru cel puțin 20% din totalul anual al mărfurilor americane transportate către destinații de export de fiecare, transportul să se facă cu nave fabricate în SUA și navigând sub pavilion american.

Foarte puțini operatori maritimi - posibil nici unul – vor putea demonstra că respectă acest procent minim de 20%. Asta înseamnă că nu vor putea transporta exporturi americane, în special de gaze naturale lichefiate (LNG), întrucât, în momentul de față, nu există nave de transport de LNG fabricate în SUA și sub pavilion american, nici în operare și în stadiu de comandă. De asemenea, accesul industriei chimice americane la piețe vitale de export va fi afectat în mod sever. (...) Industria americană a construcțiilor de nave este necompetitivă de mult timp, dovadă fiind absența capacităților de transport maritim din SUA din flotele mondiale″, se arată într-o scrisoare deschisă adresată USTR de BIMCO, cea mai importantă organizație a proprietarilor de nave din lume. 

FOTO SURPRIZĂ Bucharest Unirii Square se grăbește și devine el primul Handwritten Collection din România. Restaurant cu numele unei celebre cântărețe libaneze CONFIRMARE CITEȘTE ȘI FOTO SURPRIZĂ Bucharest Unirii Square se grăbește și devine el primul Handwritten Collection din România. Restaurant cu numele unei celebre cântărețe libaneze CONFIRMARE

Astfel, scopul draftului de reglementare, care este chiar sprijinirea industriei americane a șantierelor navale, se bate cap în cap cu alte decizii de la Washington, cum ar fi tarifele vamale, menite să stimuleze producția internă și exporturile Statelor Unite în alte sectoare.

De altfel, draftul propune penalizarea drastică a utilizării vapoarelor din China – una din forțele mondiale ale construcțiilor de nave - pentru transportul maritim al mărfurilor exportate din SUA sau importate în Statele Unite. Astfel, orice intrare a unei nave de fabricație chineză într-un port american ar urma să fie taxată cu până la 1,5 milioane dolari.

În replică, organizații profesionale din sectorul energetic, cum ar fi American Petroleum Institute, au avertizat că taxa va submina grav exporturile americane de LNG, țiței și produse petroliere rafinate.

Șeful companiei americane Xcoal Energy & Resources, Ernie Thrasher, a declarat pentru Reuters că proprietarii de vapoare au început deja să refuze să le facă oferte de transport exportatorilor de cărbune din SUA, din cauza propunerii de reglementare, și că implementarea ei riscă să blocheze cu totul, în 2 luni, aceste exporturi, cifrate la circa 130 miliarde dolari anual. Acesta a estimat că măsura ar majora cu 35% costurile cărbunelui american, subminându-i dramatic competitivitatea pe piața globală.

LEGE Donațiile pacienților vor putea fi făcute doar către spitale și vor fi publicate lunar online CITEȘTE ȘI LEGE Donațiile pacienților vor putea fi făcute doar către spitale și vor fi publicate lunar online

Pe de altă parte, exportatorii de mărfuri energetice, din Statele Unite și nu numai, se plâng de mai demult de reglementările sectoriale restrictive ale Uniunii Europene, iar tarifele lui Trump ar putea fi și o armă de negociere cu Bruxelles-ul pe această temă. Printre aceste reglementări se numără obligațiile de raportare privind ″sustenabilitatea corporativă″ (ESG – Environment, Social, Governance), cu amenzi de neconformare de până la 5% din cifra de afaceri globală, noul Regulament UE de reducere a emisiilor de metan din sectorul energetic în Europa și din lanțurile globale de aprovizionare, prin care sunt introduse norme stricte pentru depistarea și remedierea scurgerilor de metan, sau viitoarea taxă europeană pe emisiile CO2 ale importurilor.

Deocamdată, China, împotriva căreia Trump a escaladat deja războiul comercial, nu a mai importat LNG din SUA de 60 de zile, cel mai îndelungat interval din ultimii cinci ani, după ce înrăutățirea relațiilor dintre Beijing și Washington a determinat cumpărătorii din statul asiatic să se reorienteze, potrivit Bloomberg.

Niciun transport de GNL din SUA nu se îndreaptă în prezent spre China, conform datelor firmei de consultanță Kpler. În timpul primului mandat al președintelui Donald Trump, China nu a făcut achiziții din SUA timp de aproximativ 400 de zile, până în aprilie 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump tarife ue
ue importuri energie sua
ue importuri lng sua
sua exporturi gaze țiței cărbune
sua protecționism
război comercial
sua tarife china