ANALIZĂ Cele mai mari și cele mai mici facturi la gaze din țară. Cu cât a crescut prețul reglementat pentru populație la fiecare furnizor

ANALIZĂ Cele mai mari și cele mai mici facturi la gaze din țară. Cu cât a crescut prețul reglementat pentru populație la fiecare furnizor
scris 23 ian 2018

Cel mai mare preț reglementat de furnizare a gazelor pentru clienții casnici care au ales să nu facă pasul spre piața liberă este cel plătit de consumatorii de acest tip din Drobeta Turnu Severin furnizorului Mehedinți Gaz, de aproape 150 lei/MWh, și este cu 68% mai ridicat decât cel plătit de consumatorii din Zimnicea celor de la Gaz Sud, cel mai mic din țară, de doar 88,64 lei/MWh, rezultă din analiza Profit.ro a noilor prețuri reglementate de furnizare a gazelor pentru populație aprobate recent de ANRE și intrate în vigoare de miercuri, 10 ianuarie.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La nivel de țară, din 10 ianuarie, noul preț mediu reglementat de furnizare pentru consumatorii casnici, cifră pur teoretică, este de circa 122 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețurile reglementate de furnizare aprobate de ANRE pentru clienții casnici nu includ TVA-ul și acciza specifică, fiind formate din prețul de achiziție a gazelor de la producători (în care intră și toate taxele plătite de aceștia) sau importatori, inclusiv costurile de înmagazinare, tariful de transport și cel de distribuție a gazelor, precum și marja furnizorilor. Prețurile prezentate sunt cele pentru furnizarea reglementată de gaze către clienții casnici cu consum anual mai mic de 23,25 MWh, categorie în care se încadrează cei mai mulți dintre aceștia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Imensa majoritate a consumatorilor casnici de pe segmentul reglementat sunt clienți ai unuia dintre cei doi mari furnizori care controlează cumulat peste 90% din acesta, E.ON și Engie. Pentru E.ON, ANRE a aprobat o majorare din 10 ianuarie a prețului reglementat de furnizare cu 5,34%, de la 127,13 la 133,93 lei/MWh. La Engie, majorarea aprobată de Autoritate a fost de 6,08%, de la 111,72 la 118,52 lei/MWh.

ANALIZĂ Cele mai mari și cele mai mici facturi la gaze din țară. Cu cât a crescut prețul reglementat pentru populație la fiecare furnizor
Bloomberg, analiză despre România: Cea mai rapidă creștere economică din UE nu te face mai bogat CITEȘTE ȘI Bloomberg, analiză despre România: Cea mai rapidă creștere economică din UE nu te face mai bogat

Cele mai mari creșteri de prețuri au fost aprobate de ANRE pentru furnizorii Prima Serv Company, care alimentează cu gaze mai multe comune din județul Iași (+14,25%), Nord Gaz (Rădăuți, 13,87%), Premier Energy (13,73%), Romgaz (13,32%) și Wirom Gas (12,95% - Alexandria, Corabia, Giurgiu, Oltenița, Turnu Măgurele). Doar pentru doi furnizori s-au aprobat reduceri de preț, aceștia fiind Gaz Sud pentru clienții casnici din Zimnicea, precum și Megaconstruct al familiei Adamescu

"Ca urmare a creșterii costului de achiziție a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea prețului final al gazelor naturale pentru populație în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de creștere variază de la un furnizor la altul. Subliniem că această ajustare de preț a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziție a gazelor din producția internă,  tariful de distribuție și marja de furnizare rămânând neschimbate", a explicat, într-un comunicat, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), organizație care îi include și pe cei mai importanți furnizori de gaze. În comunicat se precizează că prețul final al gazelor naturale pentru populație a crescut în medie cu aproximativ 5,6% din 10 ianuarie.

De anul trecut a fost liberalizat complet prețul cu care furnizorii cumpără gaze de la producători, însă ANRE stabilește în continuare cât din acest preț de achiziție (în care intră și costul de transport al gazelor) este transferat mai departe în factura consumatorilor casnici reglementați finali. Acest indicator, suma fixă unitară pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG), a fost majorat de ANRE cu peste 8% începând din 10 ianuarie, de la 81,48 la 88,28 lei/MWh.

În cele mai multe cazuri, consumatorii casnici care au decis să rămână pe segmentul reglementat sunt, în această postură, clienți ai companiilor care dețin în concesiune și rețelele de distribuție a gazelor din localitățile de domiciliu ale acestora sau ai unor firme din aceleași grupuri. În aceste condiții, diferențele de prețuri reglementate între furnizori sunt date în primul rând de diferențele dintre tarifele de distribuție a gazelor (de asemenea reglementate, aprobate de ANRE) practicate în localitățile unde locuiesc consumatorii.

Rovinieta pentru vehicule grele de transport marfă s-ar putea majora CITEȘTE ȘI Rovinieta pentru vehicule grele de transport marfă s-ar putea majora

Astfel, la Drobeta Turnu Severin, unde distribuitor de gaze, dar și furnizor pentru casnicii din segmentul reglementat este compania Mehedinți Gaz, controlată de italienii de la Dondi Group, tariful de distribuție este unul dintre cele mai mari din țară, de peste 48 lei/MWh.

În extrema cealaltă, la Zimnicea, unde rețeaua de distribuție și furnizarea reglementată către populație sunt gestionate de Gaz Sud, deținută de un vehicul investițional controlat de miliardarul ceh Petr Kellner, tariful de distribuție este de doar 8,34 lei/MWh.

În cele mai multe localități din România, unde rețelele de distribuție sunt operate de giganții dominanți E.ON și Engie (prin Delgaz Grid și Distrigaz Sud Rețele), cum ar fi Iașul sau Capitala, tarifele de distribuție sunt de 33,21, respectiv 28,24 lei/MWh.

Tot mai mulți români aleg vin la bag-in-box în detrimentul vinului la sticlă. Sistemul a fost inventat în SUA în anii \'50 CITEȘTE ȘI Tot mai mulți români aleg vin la bag-in-box în detrimentul vinului la sticlă. Sistemul a fost inventat în SUA în anii '50

Tarife mai mari au în general rețelele de distribuție de dimensiuni restrânse, cu puțini clienți racordați și operate de jucători de mică anvergură, fără mare putere de negociere cu contractorii. Aceste rețele își recuperează costurile fixe de la un număr mic de consumatori, cărora li se distribuie cantități mici de gaze și, dat fiind că legislația în vigoare prevede recuperarea obligatorie de la clienți a costurilor "justificate" de operare, plus o marjă de profit, li se aprobă tarife peste medie de către ANRE.

Există și excepții, adică rețele de distribuție de mici dimensiuni care au atins sau chiar au depășit numărul de clienți estimat la demararea investiției și care își permit – și li se aprobă – tarife mai reduse. Contează și amplasarea localităților față de punctele de racordare a rețelelor de distribuție la conductele magistrale ale Transgaz. Cu cât distanța față de punctul de racordare este mai mare, cu atât conductele de legătură sunt mai lungi și, deci, investițiile necesare (care se recuperează obligatoriu prin tarif) sunt mai mari. 

De multe ori, înființarea sau extinderea rețelelor de distribuție a gazelor demarează și la presiunile politicienilor locali, care fac astfel de promisiuni în campaniile electorale, deși nu există cerere reală suficientă. Iar potrivit legii, dacă operatorii consideră că astfel de investiții nu se justifică economic, autoritățile locale pot suporta o parte din costuri de la bugete. De asemenea, pot fi accesate și fonduri UE în acest scop. 

Recent, PSD a inițiat un proiect legislativ care prevede că operatorii sistemelor locale de distribuție vor fi obligați să racordeze la sistemele respective toate persoanele juridice și fizice care solicită acest lucru și să finanțeze din venituri proprii toate lucrările necesare în acest scop, chiar dacă consideră că aceste investiții nu se justifică economic, ceea ce n-ar face decât să întărească premisele de majorare a tarifelor de distribuție.

Bulgaria promite să sprijine Japonia pentru implementarea în avans acordului de liber schimb cu UE. Shinzo Abe vine marți la București CITEȘTE ȘI Bulgaria promite să sprijine Japonia pentru implementarea în avans acordului de liber schimb cu UE. Shinzo Abe vine marți la București

Pe de altă parte, prețul de furnizare extrem de mic de la Zimnicea, de doar 88,64 lei/MWh, este rezultatul unei conjuncturi aparte. Până în octombrie 2016, distribuția și furnizarea reglementată locală au fost asigurate de firma Intergaz-Est SRL din grupul Interagro al lui Ioan Niculae. Aceasta a intrat însă în insolvență la începutul anului 2014 și nu a mai băgat nici un ban în rețeaua de distribuție pe care o administra. În plus, o bună parte din clienții industriali locali și-au încetat activitatea și s-au debranșat de la rețea, astfel că tariful de distribuție a fost redus de la peste 24 lei/MWh la doar 4,81 lei/MWh.

În vara anului 2016, Intergaz-Est a intrat în faliment. Anterior, în aprilie 2016, compania transmisese ANRE că, "în urma dificultăților financiare generate de imposibilitatea clienților de a plăti contravaloarea gazelor naturale furnizate, se află în situația iminentă de a nu putea plăti contravaloarea gazelor naturale achiziționate pentru clienți", iar Autoritatea a desemnat ca operator al rețelei de distribuție din Zimnicea compania Grup Dezvoltare Rețele. Astfel, timp de un an, până în august 2017, la Zimnicea s-a practicat tariful de distribuție aprobat deja anterior pentru Grup Dezvoltare Rețele, de 28,41 lei/MWh, iar prețul reglementat de furnizare pentru clienții casnici a fost de 127,10 lei/MWh – preț de furnizare de ultimă instanță.

Ulterior, Grup Dezvoltare Rețele a fost preluat de Gaz Sud, care a devenit noul operator de rețea de distribuție și furnizor pentru casnicii reglementați din Zimnicea, iar din 10 ianuarie, ANRE a aprobat pentru activitatea Gaz Sud din Zimnicea un tarif de distribuție de 8,34 lei/MWh și un preț de furnizare reglementată pentru consumatorii casnici de 88,64 lei/MWh.

iPhone 6 suferă o degradare masivă a performanței după actualizarea care vizează vulnerabilitatea Spectre CITEȘTE ȘI iPhone 6 suferă o degradare masivă a performanței după actualizarea care vizează vulnerabilitatea Spectre

Următorii clasați în topul furnizorilor cu cele mai mici prețuri reglementate pentru populație sunt Otto Gaz, care alimentează Otopeniul, și Nord Gaz (Rădăuți).

La polul opus, prețuri reglementate mari au fost aprobate de ANRE pentru Premier Energy, Hargaz Harghita Gaz sau Romgaz. 

Potrivit ultimelor date centralizate de INS, în 2016 au fost distribuite gaze naturale în 913 localități din România, din care 245 erau municipii și orașe. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
scumpire gaze
consumatori casnici gaze
majorare tarife gaze
furnizare gaze naturale
e.on
engie
anre