Alro construiește un parc fotovoltaic

Alro construiește un parc fotovoltaic
scris 11 oct 2023

Consiliul de Administrație al Alro Slatina a aprobat 3 proiecte cu investiții totale de 15 milioane euro, inclusiv pentru o centrală de fotovoltaică și 2 stații de încărcare.

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom

Detalii aici

Cu prețurile de energie aruncate în aer la cumpăna anilor 2021-2022, Alro Slatina (ALR) a luat decizia să închidă activitatea la 6 hale de electroliză. Liderul de sindicat Constantin Popescu declara la acea vreme pentru Profit.ro că, fără această tăiere, compania ar fi ajuns să genereze o pierdere de aproximativ 500 milioane dolari. Anul trecut, Alro a oprit activitatea și la producătorul de alumină Alum Tulcea, parte a grupului.

Urmărește-ne și pe Google News

Este contextul care a precipitat luarea unor decizii pentru producție de energie pentru consum propriu, proiecte în acest sens existând și în deceniul trecut. Acum, în baza unei decizii în AGA, Consiliul de Administrație a hotărât realizarea unei investiții pentru creșterea eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie electrică prin instalarea unei centrale fotovoltaice în incinta compelxului industrial de la Slatina, în conformitate cu strategia privind reducerea emisiilor de carbon aferente proceselor sale.

Familia Vuza, care controlează Chimcomplex, cumpără de la Infinity Capital pachetul de 23% din acțiunile Sinterom, unde este acționar majoritar CITEȘTE ȘI Familia Vuza, care controlează Chimcomplex, cumpără de la Infinity Capital pachetul de 23% din acțiunile Sinterom, unde este acționar majoritar

După implementarea proiectului, constând în instalarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 1500 KW și a 2 stații de încărcare, Alro va utiliza întreaga cantitate de energie produsă, ceea ce va contribui la majorarea procentului de energie verde utilizată în procesele tehnologice și la reducerea impactului de carbon al acestora, promovând astfel producția de aluminiu verde (green aluminium).

„In ultimii 20 de ani, am implementat un program complex de investitii pentru transformarea Alro într-un producător de aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare, ale cărui operațiuni au un impact redus asupra mediului înconjurător”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General al Alro. „Proiectele pe care le demarăm acum au rolul de a reduce emisiile de carbon prin generarea unei cantități de energie regenerabilă atât de necesară activității companiei, dar mai ales de a reduce considerabil amprenta de carbon pentru operațiunile noastre din turnătorie., a adaugat Gheorghe Dobra.

FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțe CITEȘTE ȘI FOTO Un amfiteatru din ASE poartă numele Bursei de Valori București. Reprezentanți ai studenților s-au angajat pentru colegii lor că aceștia nu vor mâzgâli băncile nou-nouțe

Alături de construcția parcului fotovoltaic, Alro mai are 2 proiecte, valoarea agregată a celor 3 investziții ridicându-se la 15 miliane euro. Unul din proiecte vizează extinderea stației de tratare gaze din turnătorie cu instalațiile de turnare bare și sârmă, care va avea ca rezultat evacuarea și epurarea  controlată a gazelor arse de la toate cuptoarele din Secția Turnătorie, în vederea încadrării în noile niveluri pentru emisiile în atmosferă provenite din topirea, tratarea metalului topit și turnarea metalului în industria aluminiului primar.

De asemenea, compania a demarat procedurile de contractare a echipamentelor aferente proiectului Dezvoltarea portofoliului de produse Alro care implică achiziționarea și instalarea unor echipamente de debitare și frezare a plăcilor de aluminiu cu ajutorul cărora va crește gradul de prelucrare a metalului, astfel încât să se obțină produse semifabricate complexe cu valoare adăugată mare, pentru aplicații sofisticate din domeniul aeronautic și auto. Acest proiect va duce la creșterea competivității Alro pe piețele de profil prin conformarea cu cerințele clienților în ceea ce privește forma, dimensiunile, compoziția materialului etc.

"Cel de-al 3-lea obiectiv ne va susține strategia pe termen lung și eforturile constante de a ne diversifica portofoliul de clienți și de produse în concordanță cu cerințele pieței”, spune directorul Dobra.

FOTO Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil după doar o zi CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica a suspendat aplicația de mobil după doar o zi

In ultimii 20 de ani, Grupul Alro a investit peste 885 de milioane de dolari, din care peste 530 de milioane de dolari numai la Slatina, în tehnologie de ultimă generație, în creșterea eficienței operaționale și în programe de protecție a mediuluiț

Alro Slatina îl are ca acționar majoritar, cu o participație de 54,19% din capitalul social, pe miliardarul rus Vitali Matchitschi, prin intermediul societății Vimetco, înregistrată în Cipru, iar într-un plasament privat derulat în decembrie 2018 a cooptat în acționariatul său, cu o deținere de 23,21% din titluri Pavăl Holding, vehiculul de investiții de portofoliu al fondatorilor Dedeman. La ultimul preț de la BVB al titlurilor sale, de 1,5150 lei/acțiune, Alro are o capitalizare bursieră de 1,08 miliarde lei (231,97 miliarde dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
bvb
bursa
aluminiu
gheorghe dobra