Alimentarea cu energie la iarnă: CE Hunedoara nu are bani de cărbune, risc de deficit de apă la Hidroelectrica

Alimentarea cu energie la iarnă: CE Hunedoara nu are bani de cărbune, risc de deficit de apă la Hidroelectrica
scris 4 dec 2015

Complexul Energetic Hunedoara nu a reușit să-și facă stocurile de cărbune pentru iarnă prognozate de autorități, din lipsă de bani, iar Hidroelectrica s-ar putea confrunta cu deficit hidrologic, din cauza secetei, se arată în Programul de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță și stabilitate a Sistemului Electroenergetic Național în perioada 1 decembrie 2015 - 31 martie 2016, elaborat cu mare întârziere de Ministerul Energiei.

"Dată fiind situația economico - financiară a Complexului Energetic Hunedoara, fapt ce a condus la nerealizarea stocurilor prognozate, s-a reevaluat posibilitatea funcționării celor două centrale", respectiv CET Paroșeni și CTE Mintia Deva, se arată în proiectul de HG de aprobare a Programului de iarnă în domeniul energetic.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit documentului citat, la CET Paroșeni se are în vedere funcționarea cu grupul nr. 4, de 150 MW, iar la CTE Mintia Deva - o producție de 200 MW și o rezervă de putere de 500 MW, cu asigurarea funcționării simultane a trei grupuri, pentru cel puțin 10 zile de funcționare continuă. "Acest lucru conduce la un stoc minim permanent de cel puțin 50.000 tone huilă", se afirmă în proiectul de HG.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe de altă parte, în Program se menționează: "Cantitățile de cărbune prevăzute în balanțele de combustibil pot fi apreciate ca fiind suficiente în cazul considerat, respectiv estimarea unei creșteri moderate a consumului de energie electrică și a unei prognoze hidrologice rezervate". Autoritățile estimează o creștere cu 2% a consumului de energie electrică în această iarnă, comparativ cu sezonul rece anterior.

În urmă cu o săptămână, noul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că este îngrijorător că nu există încă o hotărâre de guvern de aprobare a programului de aprovizionare cu energie pentru iarna aceasta, arătând că programul ar fi trebuit aprobat încă de la începutul toamnei, adică în mandatul fostului ministru Andrei Gerea, și că sunt probleme cu constituirea stocurilor de cărbune pentru iarnă la Complexul Energetic Hunedoara. Anul trecut, programul energetic de iarnă a fost elaborat de Guvern încă din august.

"Situația nu este simplă, stocurile de cărbune sunt departe de ce ne-am fi dorit. Am cerut să fiu informat zilnic cu privire la parametrii companiei și să se elaboreze un plan clar de funcționare iarna aceasta, cu resursele disponibile", a adăugat ministrul Energiei. Solicitat de jurnaliști să dea detalii concrete cu privire la nivelul stocurilor de cărbune ale Complexului, Grigorescu a spus că nu le poate oferi încă și că aceste date vor putea fi accesate când se va publica programul de aprovizionare cu energie la iarnă, precizând că "situația evoluează de la zi la zi".

Întrebat dacă exclude posibilitatea ca România să importe cărbune pentru a-și asigura necesarul pentru iarnă, ministrul a răspuns că "nu exclude nimic", dar a adăugat că nu își propune să facă "micromanagement la companiile energetice".

În programul energetic de iarnă elaborat de Ministerul Energiei se mai arată că, din cauza deficitului hidrologic, Hidroelectrica are obligația de a monitoriza permanent nivelul din principalele lacuri de acumulare, astfel încât valorile volumului de apă prevăzute să fie realizate. "De asemenea, în cazul unui deficit hidrologic accentuat, sau dacă situația o va impune, Ministerul Energiei va realiza analize cu toți factorii implicați și se vor conveni măsurile necesare, în limitele prevederilor legale în vigoare, astfel încât să nu fie pusă în pericol funcționarea sigură și stabilă a sistemului energetic național", se afirmă în document.

Riscul ca Hidroelectrica să se confrunte cu debite reduse, din cauza secetei de anul acesta, este menționat și într-un raport recent de evaluare întocmit de Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport al Electricității (European Network of Transmission System Operators for Electricity - ENTSO-E), din care face parte și operatorul sistemului energetic național românesc, Transelectrica.

În raportul citat se arăta că România ar putea fi nevoită să ia măsuri la iarnă pentru a limita excesul de energie regenerabilă intrat în rețeaua sa de transport, pentru a evita dezechilibrarea sistemului energetic național. Acest lucru este menționat și în Programul de iarnă elaborat de Ministerul Energiei.

"Față de anii precedenți, a crescut aportul energiei regenerabile la acoperirea curbei de sarcină, fapt care va determina o creștere a necesarului de putere de echilibrare a Sistemului Electroenergetic Național. În situația realizării unor producții de energie electrică din surse eoliene peste limita funcționării în condiții de siguranță și stabilitate a Sistemului Electroenergetic Național, operatorul de transport și de sistem va lua măsurile ce se impun, potrivit prevederilor Legii nr.220/2008 și ale reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei", se arată în Programul de iarnă.

Autoritățile estimează o creștere cu 2% a consumului de energie electrică în această iarnă, comparativ cu sezonul rece anterior. La energie termică, majorarea estimată a consumului, față de iarna 2014-2015, este de 6,1%. Și costurile producătorilor de energie electrică și termică cu achiziții de combustibili pentru iarnă sunt estimate în ușoară creștere față de anul trecut, respectiv cu 1,7%, la 4,61 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
stocuri carbune
hidroelectrica
deficit hidrologic