Grupul AIK Energy, căruia Transgaz i-a reziliat contractele de echilibrare și de acces la punctele virtuale de tranzacționare (PVT) pe motive de neplată, a fost cel de-al treilea client al operatorului român de transport în topul valorii facturilor emise pe primele 9 luni ale anului, fiind depășit doar de cel mai mare furnizor de gaze din România, Engie, și de unul dintre cei doi mari producători, OMV Petrom.
Astfel, ponderea facturilor emise către AIK Energy în total venituri Transgaz a fost în primele trei trimestre ale anului de 11%, egală cu cea a celuilalt mare producător autohton, Romgaz.
Cum veniturile totale ale Transgaz au fost de aproximativ 1 miliard de lei, rezultă că, în perioada ianuarie-septembrie 2020, Transgaz a emis facturi către AIK Energy în valoare de circa 110 milioane de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sume mai mari au fost facturate de operatorul de transport doar către Engie, aproximativ 160 milioane de lei, și către OMV Petrom, aproximativ 140 milioane de lei.
La jumătatea anului, Transgaz facturase către AIK Energy SRL servicii de transport gaze în valoare de 83 milioane de lei. Facturile transmise către compania londoneză erau depășite doar de cele emise către principalul producător de gaze din România din trimestrul al doilea, OMV Petrom, în valoare de 122,3 milioane lei, și către principalul furnizor din România, Engie, în valoare de 144,3 milioane lei.
Cu alte cuvinte, valoarea facturilor emise de Transgaz în trimestrul al treilea către AIK Energy a fost de aproximativ 27 de milioane de lei, peste cea a facturilor emise către OMV Petrom, aproximativ 18 milioane de lei, și Engie, aproximativ 16 milioane de lei.
Potrivit unor surse oficiale, în urma neplății dezechilibrelor create în sistem în ultimele luni, datoriile AIK Energy către Transgaz s-ar ridica la peste 26 de milioane de lei, bani pe care operatorul de transport nu-i mai poate recupera decât în urma unei acțiuni în justiție, suma fiind aferentă fostului an gazier, care s-a încheiat la finalul lunii octombrie.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții AIK Energy nu au dorit să comenteze aceste informații.
Explicația valorii ridicate a facturilor emise de operatorul de transport național către AIK Energy este dată de valoarea ridicată (de 6 ori prețul de pornire) a tarifelor de rezervare de capacitate de import gaze pe care compania londoneză le-a achitat pentru a câștiga licitația pentru anul gazier 2019-2020.