AIE: Europa a redus cu 8 miliarde de dolari factura pentru gazele naturale rusești, datorită GNL și a reformelor

AIE: Europa a redus cu 8 miliarde de dolari factura pentru gazele naturale rusești, datorită GNL și a reformelor
scris 7 iun 2019

Europa a redus anul trecut cu 8 miliarde de dolari factura pentru gazele naturale rusești deoarece creșterea producției exploatărilor de șist din Statele Unite și reformarea piețelor energiei în Uniunea Europeană au obligat Rusia să își schimbe mecanismul de stabilire a prețului gazelor, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, transmite Reuters.

Fatih Birol a declarat, cu ocazia publicării raportului anual al AIE, că 2018 a fost ”un an de aur” pentru gazele naturale, care au avut o contribuție de 45% la creșterea pieței globale de energie, care la rândul ei a fost cea mai rapidă din ultimele două decenii, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase” CITEȘTE ȘI La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase”

Schimbarea de pe piața globală a gazelor de șist a fost determinată de revoluția de pe piața americană a gazelor de șist, de expansiunea rapidă a industriei gazelor naturale lichefiate și de liberalizarea piețelor energiei în UE, care au obligat Rusia să schimbe metoda de calcul a prețului gazelor, bazată pe indexarea în funcție de prețurile petrolului.

Schimbarea a început când creșterea producției de gaze în Statele Unite a determinat Qatarul, cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate (GNL), să orienteze livrările de GNL către Europa, modificând prețurile pe continent și extinzând influența prețului de referință TTF din Olanda.

”Datorită concurenței mari din partea GNL și a reglementărilor mai bune, au avut loc multe renegocieri pentru contractele de livrare a gazelor prin conducte și estimăm că în 2018 exporturile prin gazoducte ale Rusiei au fost mai ieftine cu 8 miliarde de dolari față de sistemul anterior de stabilire a prețurilor”, a spus Birol.

Acesta consideră că prețurile ar fi putut fi chiar mai mici.

“Dacă directiva UE ar fi fost adoptată integral, am fi putut vedea o cantitate mai mare de GNL în Europa Centrală, unde prețurile sunt cu 0,5 dolari pe mmBtu (milioane unități termale britanice) mai mari față de TTF. Acest lucru ar fi condus la economii suplimentare de 1,3 miliarde de dolari”, a arătat șeful AIE.

Remarcile lui Biron susțin opiniile producătorilor americani de GNL și cea a președintelui Donald Trump, ca Europa să importe o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate.

Potrivit Rusiei, costul GNL din SUA, care include achiziția, lichefierea și livrarea peste Atlantic, este mult mai mare decât cel al gazelor rusești. Dar Birol nu a făcut o comparație a prețuri, argumentând în schimb că forțele pieței au dus la schimbarea structurii contractelor pe termen lung pentru gaze.

AIE anticipează în raport că piața GNL va crește cu 26% până în 2024, la 546 de miliarde de metri cubi, și că China va deveni cel mai mare cumpărător, iar SUA cel mai mare furnizor.

Războiul comercial dintre Beijing și Washington ar putea împiedica dezvoltarea de noi terminale de export americcare, care depind de cumpărătorii pe termen lung.

Companiile chineze s-au ferit de proiectele GNL din SUA, în special după ce Beijingul a adoptat tarife de retorsiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
rusia
europa