China își va tripla capacitatea de producție a energiei nucleare în următorii 20 de ani și va deveni cel mai mare producător la nivel mondial, depășind Statele Unite, potrivit estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), transmite MarketWatch.
Directorul general al AIE, Fatih Birol, și-a exprimat în această săptămână îngrijorarea că Statele Unite și Europa nu investesc suficient în energia nucleară, spre deosebire de China, scrie News.ro.
”China vine puternic din urmă. În prezent în lume sunt în construcție aproximativ 60 de centrale nucleare, iar peste o treime sunt în China. Această țară se dezvoltă și, drept rezultat, vom vedea în curând că China va depăși SUA, devenind cea mai mare putere în privința energiei nucleare”, a spus el.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom va concura cu Exxon Mobil pe piața vânzării de gaze. Cei doi parteneri de producție nu vor vinde în consorțiu gazul din Marea NeagrăEl a arătat că Statele Unite au fost pe primul loc în domeniul energiei nucleare din anii ’60, dar că două tendințe îi amenință poziția de lider: numărul foarte mic al proiectelor noi și faptul că nu au loc lucrări de prelungire a perioadei de funcționare a centralelor nucleare existente. Același lucru este valabil în Europa, unde în Franța, o putere majoră în domeniul energiei nucleare, a avut loc o scădere puternică în ultimii ani.
”Dacă tendința va continua, capacitatea nucleară a Statelor Unite va scădea de la 20% din totalul producției energetice la 7%”, a spus Birol, care a participat miercuri, la Londra la conferința Săptămâna Internațională a Petrolului.
”Acest fapt are numeroase implicații în privința energiei. Pot să afirm că se întâmplă aceeași poveste ca în cazul energiei solare. China învață făcând, reducând costurile, iar acum este pregătită să își exporte tehnologia și are o eficiență a costurilor mai bună. Și concurează exportatori consacrați cum sunt Statele Unite, Japonia, Coreea și țările europene”, a spus șeful AIE.
Planurile Chinei de dezvoltare a energiei nucleare fac parte din strategia de trecere de la creșterea economică bazată pe producție, al cărei rol era să scoată masele din sărăcie, la una bazată pe servicii, în care autoritățile acordă o atenție mai mare energiei nepoluante. În 2017, premierul Li Keqiang a promis că cerul va deveni din nou albastru în China.
AIE anticipează că până în 2040 energia nucleară va reprezenta 4% din capacitatea energetică totală a Chinei, față de 2% în prezent. În același timp, capacitatea energetică totală a Chinei se va dubla, de la 1.625 GW în 2016 la 3.188 GW în 2040. Asta înseamnă o creștere de peste trei ori a capacității nucleare, de la 32,5 GW la 127,52 GW.