Menținerea plafonului de decont pentru costul furnizorilor cu achiziția energiei electrice, a cărei valoare a fost miercuri coborâtă de la 1.300 la 900 lei/MWh de Parlament, vulnerabilizează inutil piața de energie și siguranța în alimentare și va întârzia revenirea pieței locale la condiții cât mai bune și competitive pentru clienți, susține Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități (ACUE).
Încă de la instituirea acestui plafon, ACUE a avertizat că decizia nu respectă prevederile Constituției și regulamentele europene transpuse în legislația națională.
Mai mult, potrivit ACUE, stabilirea unei valori de achiziție într-un mod netransparent va avea ca efect imediat reducerea tranzacțiilor cu energie electrică pe termen mediu.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OPCOM va administra și piețele de energie din Republica MoldovaAsociația a propus decidenților eliminarea plafonului de decontare și realizarea de către ANRE a unei formule transparente de calcul a prețului de referință, pe baza contractelor existente, a cantităților alocate și a prețului mediu de pe piața spot, ca soluție viabilă care exprimă realitatea pieței, este predictibilă și transparentă pentru furnizori și pentru clienți.
“Această decizie este total nepotrivită pentru consumatori. Stabilirea unui preț mediu de achiziție fără a avea la bază o formulă transparentă de calcul, care să asigure un mod corect de evaluare a costurilor reale și, implicit, a evoluției pieței de energie, va avea ca impact imediat reducerea tranzacțiilor de energie pe termen mediu, lung. Furnizorii sunt în situația de a-și limita tranzacțiile, existând riscul ca în viitor Guvernul/Parlamentul să revină cu un preț stabilit în mod netransparent și nesustenabil, iar achizițiile efectuate să fie implicit, pierderi. În acest context, de facto măsura vulnerabilizează clienții afectând în mod negativ aprovizionarea cu energie sigură și la prețuri cât mai bune. Cea mai bună soluție este o formulă transparentă de calcul, care să reflecte în mod corect evoluțiile pieței”, afirmă Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, federație care reprezintă mari furnizori de energie cu un portofoliu de aproximativ 9 milioane de clienți.
Decizia Parlamentului descurajează realizarea de contracte pe termen lung - alocările stabilite prin mecanismul MACE, prin care furnizorii pot achiziționa energie electrică la prețul de 450 lei/kWh, nu acoperă tot necesarul pentru consumatori. Furnizorii trebuie să cumpere din piață restul de energie ca să acopere cererea clienților. Având în vedere posibilitatea ca prețul să varieze peste noul plafon stabilit la decontare, înseamnă că furnizorii trebuie să își asume, din nou, pierderi.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Un consorțiu de companii energetice coreene câștigă un contract de peste 200 milioane dolari la CernavodăMembrii ACUE consideră că stabilirea unui preț fix de achiziție, care nu are la bază o formulă transparenta și dinamică în funcție de evoluția pieței, reprezintă un risc suplimentar pentru sectorul de furnizare, în continuare destabilizat de datoria de peste 3 mld de lei de recuperat de la stat, doar în baza datelor centralizate pana acum și comunicate de ANRE către cele două ministere responsabile.
Parlamentul a decis reducerea cu aproape 31% a plafonului maxim pe care statul îl decontează furnizorilor de energie electrică pentru achizițiile lor din piețe, în cadrul compensărilor bugetare pentru prețurile finale plafonate aplicate consumatorilor, ca urmare a ieftinirilor angro.
.