Sectorul energetic depinde în mod critic de tehnologiile operaționale și de sistemele interconectate monitorizate, ceea ce îl face o țintă potențială și predilectă pentru atacuri cibernetice, iar majoritatea analiștilor estimează că peste o treime din aceste atacuri vizează infrastructurile energetice, a declarat, sâmbătă, Mircea Abrudean, secretar general al Guvernului.
"Sectorul energetic este considerat ca fiind unul dintre cele mai sofisticate și complexe din lume și se confruntă cu o tranziție rapidă de la tehnologiile analogice la cele digitale, de la centralizat la distribuit și de la combustibil fosil la emisii reduse de carbon. El depinde în mod critic de tehnologiile operaționale și de sistemele interconectate care monitorizează și controlează procesele sale industriale automatizate, ceea ce-l face o țintă potențială și predilectă pentru atacuri cibernetice de amploare. Majoritatea analiștilor estimează că peste o treime din totalul atacurilor cibernetice la nivel global sunt derulate împotriva infrastructurilor sectorului energetic. Sunt vizate inclusiv lanțurile de furnizori și de aprovizionare, foarte vulnerabile la o serie de amenințări cibernetice, în particular ransomware și atacuri de tip phishing. O parte din aceste atacuri sunt efectuate de actori statali și grupări controlate de state, iar altele sunt lansate de către hacktiviști sau de grupări infracționale motivate financiar", a spus Abrudean la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, organizat de Distribuție Energie Electrică România.
El a subliniat că majoritatea atacurilor sunt declanșate într-un context geopolitic imprevizibil și sensibil, dar cu o dimensiune energetică și una cibernetică evidente.
Citiți mai mult pe Agerpres.