Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a abrogat o hotărâre de Consiliu din vara anului trecut, din mandatul fostului primar general PSD Gabriela Firea, prin care fusese aprobată demararea procedurilor necesare fuziunii dintre Termoenergetica, urmașa falimentarei RADET, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, și Energetica Servicii, companie municipală responsabilă cu reabilitarea și modernizarea rețelelor de transport și distribuție de agent termic, care la acel moment se aflau ambele în proces de desprindere din Compania Municipală Energetica, a cărei înființare fusese declarată ilegală de instanța de judecată.
Potrivit hotărârii abrogate, Termoenergetica ar fi urmat să absoarbă Energetica Servicii.
Decizia abrogării a fost luată după ce Energetica Servicii a atras atenția Primăriei că în documentația trimisă Comisiei Europene în vederea accesării de fonduri UE nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) pentru reabilitarea termoficării bucureștene s-a specificat fără echivoc că există două societăți separate, Termoenergetica și Energetica Servicii, fiecare cu scop bine definit în asigurarea continuității furnizării agentului termic.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Fuziunea prin absorbție între cele 2 societăți ar avea drept consecință negativă nedeclararea situației reale de fapt, ceea ce ar constitui o vulnerabilitate majoră în accesarea fondurilor europene", se arată în documentul de fundamentare a hotărârii de abrogare.
Primăria Capitalei și Ministerul Fondurilor Europene au încheiat în noiembrie anul trecut un contract de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare din București, în cadrul acestui proiect urmând să fie îmbunătățiți 210 kilometri din cei 954 ai rețelei primare. Potrivit primarului Nicușor Dan, valoarea contractului este de 1,6 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei reprezintă finanțare nerambursabilă.
În iulie 2020, chiar în ședința CGMB în care s-a aprobat hotărârea de demarare a fuziunii abrogată acum, administratorul public al Capitalei, Sorin Chiriță, declara că fuziunea nu periclitează accesarea de fonduri UE nerambursabile pentru reabilitarea rețelelor de termoficare.
CITEȘTE ȘI Vaccinarea persoanelor sub 65 de ani, amânată cu două săptămâni. Programările pentru cei peste 65 de ani rămân valabile"Juridic nu este nici un fel de problemă cu accesarea fondurilor UE, pentru că beneficiarul este Municipiul București, nu un operator anume. Un operator viabil va trebui să existe la finalul contractului de finanțare pe fonduri UE", a spus anul trecut Chiriță, unii consilieri atrăgându-i atenția că la acel moment nici nu era finalizată divizarea Companiei Municipale Energetica, a cărei înființare fusese declarată ilegală în justiție. El a justificat fuziunea prin necesitatea de a eficientiza activitatea celor două companii și de a rezolva problema discrepanțelor salariale în privința angajaților lor.
Acum, Energetica Servicii a mai atras atenția Primăriei că, dat fiind ce scrie în contractul de delegare către Termoenergetica a gestiunii termoficării bucureștene, o eventuală fuziune cu Energetica Servicii ar crea riscul ca Bruxelles-ul să declare incompatibil ajutorul de stat constând în subvenția acordată de PMB pentru acoperirea diferenței dintre costurile reale ale Termoenergetica și prețul redus facturat populației, precum și a contravalorii pierderilor tehnologice înregistrate în plus de Termoenergetica față de cele aprobate în tariful pentru energia termică furnizată populației în anul anterior.
"Din cuprinsul contractului de delegare atribuit societății Compania Municipala Termoenergetica București SA rezultă că aceasta din urmă nu poate realiza decât activități conexe serviciului de alimentare cu energie termică, conform Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006. O posibilă fuziune între cele două societăți ar conduce la majorarea cotei de dezvoltare cu valoarea lucrărilor ce trebuie executate de Campania Municipală Energetica Servicii București SA. Consecința directă o constituie creșterea valorii pe care Primăria Municipiului București o alocă pentru compensația serviciului de alimentare cu energie termică. Ca urmare a creșterii valorii compensației serviciului, trebuie întocmită o nouă pre-notificare către Comisia Europeană cu noile valori ale compensației, consecința negativă fiind declararea ajutorului ca fiind incompatibil", mai menționează sursa citată.
CITEȘTE ȘI Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul împotriva Covid-19 al AstraZenecaMai mult, în cazul fuziunii dintre Termoenergetica și Energetica Servicii, Primăria Capitalei nu va mai putea încredința direct către Energetica Servicii lucrările de modernizare a rețelei, consecința directă fiind "vulnerabilitatea majoră pentru starea actuală a sistemului de termie".
"Posibila fuziune ar avea drept consecință anularea contractului de reabilitare a celor 62 de km, din care au fost realizate 2 obiective din cele 7 contractate, întrucât acest contract a fost încredințat în baza excepției prevăzute de art. 31 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Totodată, acest contract nu este menționat în lista de investiții aferentă cotei de dezvoltare de 2% din contractul de delegare, ceea ce conduce la imposibilitatea de a executa lucrări de reabilitare/modernizare a rețelei de termoficare în cursul anului 2021", se mai afirmă în document.
Tot acolo se precizează că salariații Energetica Servicii sunt specializați în execuția lucrărilor de înlocuire, modernizare și reabilitare a sistemului de termie și nu în execuția lucrărilor specifice operatorului regional Termoenergetica, respectiv lucrări de intervenții la avarii și reparații.
Un alt efect al fuziunii ar fi pierderea contractului de finanțare pe fonduri europene – POCU (Programul Operațional Capital Uman) semnat de către Compania Municipală Energetica Servicii, contract ce se află în derulare la acest moment, a mai avertizat compania.