Energia solară produsă în instalații fotovoltaice în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2024 a fost de 2,93 miliarde kWh, în creștere cu 58,6% față de perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2023, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Statul trebuie să prezinte Comisiei Europene până la jumătatea anului viitor așa-numitul Plan Național Social pentru Climă (PNSC) al României, ce trebuie să cuprindă măsurile gândite de autoritățile de la București pentru sprijinirea persoanelor și firmelor vulnerabile la viitoarele scumpiri ale carburanților auto, precum și ale gazelor naturale utilizate la încălzirea locuințelor, determinate de introducerea din 2027 a taxării emisiilor de carbon din sectoarele clădirilor și transporturilor.
Producția de energie verde (solară, eoliană și din biomasă) s-a redus cu 4,2% în primele 9 luni ale acestui an în pofida majorării cu 9% a puterii instalate din acest sector, de la 4500 MW la 4980 MW, reiese din datele Transelectrica.
O revenire la energia atomică ar fi o decizie "logică" pentru Germania, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un interviu pentru DPA.
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, a raportat la 9 luni un profit net de 1,28 miliarde lei, în scădere cu 35% față de cel de 1,97 miliarde lei din perioada similară a lui 2023.
Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), cu 58,68% din capital, și-a dublat profitul net în primele trei trimestre ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, la 410 milioane lei.
Este concluzia oficială a raportului preliminar de incident emis de către Asociația Operatorilor de Transport și Sistem de Energie Electrică din Europa Continentală (ENTSO-E), în urma unei investigații.
Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică elenă, la care statul este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a preluat anul trecut operațiunile și activele din România ale italienilor de la Enel, a înregistrat în primele 8=9 luni din 2024 un nivel EBITDA de 1,348 miliarde de euro, susținut de contribuția crescută a Diviziei de Distribuție, de îmbunătățirea profitabilității modelului integrat de afaceri și de adăugarea operațiunilor din România, precum și a celor de la Kotsovolos.
Un număr de 13 jucători mari din industria energetică românească – furnizori, distribuitori, traderi și chiar producători – au licitat pe bursa de profil OPCOM pentru energia cu livrare în primele 4 sau 5 luni ale anului viitor oferită spre cumpărare de către operatorii parcului eolian Fântânele-Cogealac, cel mai mare din țară, cu putere instalată de 600 MW.
Prețul pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM va atinge joi un nivel record al anului pentru cea de-a treia zi consecutivă, de 1.666 lei/MWh sau 328 euro/MWh, acesta fiind cel mai ridicat preț pentru energia cu livrare în ziua de joi din întreaga Europă. De altfel, după ce în octombrie coborâse pe locul al 11-lea în topul celor mai scumpe piețe spot din Europa, de la începutul lunii și până în prezent, România și-a reluat poziția de lider, pe care a deținut-o în trimestrul al treilea, cu un preț mediu zilnic de 181,5 euro/MWh.