Defic Globe, filială a companiei YEO Technology - brand global în domeniul energiei regenerabile și tehnologiilor energetice - își extinde prezența pe piața românească prin investiții strategice. Compania plănuiește construcția a patru noi centrale de energie solară pe plan local, contribuind la obiectivele țării în materie de energie regenerabilă. Totodată, Defic Globe își consolidează angajamentul prin deschiderea biroului în București și devenind membru în Asociația Română a Industriei Fotovoltaice (RPIA).
Nala Renewables, joint-venture între grupul Trafigura, cel mai mare trader de metale și al doilea mare trader de petrol la nivel global, după Vitol, și fondul de investiții IFM Investors, cu sediul în Melbourne, lansează lucrările de construcție la proiectul de parc eolian Green Breeze din județul Galați, cumpărat în vară de la suedezii de la OX2, după cum a relatat Profit.ro.
Depomureș, al doilea operator de înmagazinare de gaze naturale din România, care deține un depozit cu capacitate de 300 milioane metri cubi în județul Mureș, a demarat lucrările de execuție la proiectul de construire a unei noi stații de comprimare în cadrul depozitului, atât pentru injecția gazelor în depozit, cât și pentru extracția acestora în vederea livrării în Sistemul Național de Transport (SNT).
Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane euro (aproximativ 3,9 miliarde lei) pentru acoperirea costurilor excepționale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului (Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Agențiile de stat de credit de export din Statele Unite, Canada și Italia, țările din care provin contractorii, vor finanța proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă cu peste 6 miliarde euro, credite garantate 100% de statul român.
Austria se pregătește pentru scenariul în care Moscova va închide robinetul care a permis livrarea de gaze naturale rusești timp de mai mult de o jumătate de secol, în contextul în care grupul energetic OMV va pune în aplicare o decizie a unui tribunal care i-a dat dreptate într-o dispută cu grupul rus Gazprom PJSC, transmite agenția de știri Bloomberg.
Uniunea Europeană trebuie să își regândească sancțiunile impuse Rusiei, pentru că aceste sancțiuni mențin prețurile la energie la un nivel ridicat, ceea ce afectează competitivitatea economică a blocului comunitar, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, transmite Reuters.
Principalul producător de gaze autohton, controlat de statul român, Romgaz și-a majorat în primele trei trimestre ale anului cu aproape 5% profitul net, în pofida scăderii veniturilor cu 17%, în principal ca urmare a eliminării contribuției de solidaritate.
Aprovizionarea globală cu petrol va depăși cererea în 2025, chiar dacă se mențin reducerile de producție ale OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații), deoarece majorarea producției din SUA și alți producători din afara OPEC+ depășește cererea slabă, susține Agenția Internațională pentru Energie (AIE), transmite Reuters.
Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite (USAID), instituție a statului american, finanțează studiul de fezabilitate al proiectului construirii unei noi interconexiuni energetice între Republica Moldova și România, linia electrică aeriană (LEA) de 400 kV Gutinaș-Strășeni, studiul urmând să fie finalizat la începutul anului viitor.