Comisia Europeană (CE) a anunțat că lansează două noi cereri de propuneri, cu un buget de 3,4 miliarde de euro, pentru a accelera implementarea tehnologiilor inovatoare de decarbonizare în Europa, inclusiv a bateriilor pentru vehiculele electrice (EV), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Guvernul norvegian a decis să amâne planurile pentru deschiderea unei vaste zone arctice pentru mineritul submarin la scară comercială, în urma presiunilor politice din partea Partidului Socialist de Stânga, care a condiționat sprijinul pentru bugetul guvernului de renunțarea la prima rundă de licențiere pentru activități miniere, planificată inițial pentru prima jumătate a anului viitor, transmite CNBC.
Avertismentul vine de la Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
Românii riscă să plătească facturi la energie electrică și gaze naturale considerabil mai mari de la începutul anului 2025.
China a construit și a conectat conducta Power of Siberia de 5.111 kilometri (km), care va livra gaze din zăcămintele siberiene rusești inclusiv către centrul financiar Shanghai, a anunțat presa chineză de stat, transmite Reuters.
România dispune în prezent de fabrică de procesare a concentratului de uraniu, la Feldioara, precum și de fabrică de producție de fascicule de combustibil nuclear, la Pitești. Concentratul de uraniu este însă cumpărat din import.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai important producător de energie electrică din România, vrea să reabiliteze în fabrică transformatorul hidroagregatului 5 de la hidrocentrala Porțile de Fier 1, cea mai mare din țară, transformator care a luat foc în februarie anul acesta, ceea ce a dus la indisponibilizarea pe timp de circa o lună a hidroagregatului.
Au existat zile în care importurile orare la orele de vârf, seara, au ajuns în apropierea capacității totale de import de care dispune infrastructura din România.
Capacitatea totală a prosumatorilor din România a ajuns, la finalul lunii septembrie, la 2.141 de MW, arată datele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Aceasta echivalează cu puterea instalată a trei reactoare nucleare de la Cernavodă.
Hidroelectrica anunță recepția lucrărilor de retehnologizare pentru Hidroagregatul nr. 5 (HA5) din cadrul Centralei Hidroelectrice Stejaru prin retehnologizare, puterea HA5 a crescut de la 50 MW la 54,126 MW, marcând astfel un progres important în procesul de modernizare al uneia dintre cele mai importante hidrocentrale ale României.