Importurile de electricitate ale României depășesc joi, pentru a doua zi consecutiv, pragul de 3.000 de MW, fiind aproape de capacitatea maximă pe care o are rețeaua transfrontalieră de transport. Aceasta în condițiile în care producția de energie regenerabilă este aproape inexistentă. O altă cauză a acestor importuri uriașe este faptul că unii producători preferă să reducă intenționat producția pentru a nu plăti prea mult pe piața de echilibrare, au explicat reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
Declarația a fost făcută în contextul în care autorităților de la Chișinău li s-a reproșat în ultima perioadă, pe plan intern, că nu au achiziționat și stocat cantități suficiente de gaze pe perioada verii, la prețuri mai avantajose decât cele din prezent, pentru consumul din sezonul rece.
Prima tentativă a avut loc în primăvară, licitația fiind însă anulată din cauza faptului că niciunul dintre ofertanți nu a răspuns la toți factorii de evaluare.
În pofida capacității tehnice de transport mai reduse și a consumului mai scăzut, România exportă, de la 1 decembrie, volume mai mari de gaze în Republica Moldova decât în Ungaria.
Ucraina se orientează către energia sustenabilă pentru a face față iernii, după ce Rusia și-a intensificat anul acesta atacurile asupra infrastructurii energetice.
Compania franceză specializată în exploatarea uraniului Orano a anunțat miercuri că autoritățile nigeriene au „preluat controlul operațional” asupra filialei sale miniere din Niger, într-un nou episod al conflictului cu junta aflată la putere în această țară saheliană, relatează AFP.
Conducerea Romgaz, cel mai important producător de gaze autohton, se așteaptă ca abia în a doua jumătate a anului viitor să înceapă producția comercială a noii centrale de 430 MW de la Iernut, pentru care contractul inițial a fost semnat în 2016 și care trebuia să fie gata încă din 2020.
Filiala de înmagazinare Depogaz a producătorului de gaze naturale controlat de stat Romgaz a încheiat 5 contracte de lucrări pentru implementarea proiectului de majorare a capacității de extracție la cel mai mare depozit de profil din țară, cel de la Bilciurești.
Meta a confirmat planurile de a susține necesarul energetic al centrelor sale de date cu ajutorul energiei nucleare.
Ungaria a cerut autorităților americane să scutească banca rusească Gazprombank de la regimul sancțiunilor, când vine vorba de plățile pentru gazele naturale rusești, deoarece aceste sancțiuni ar putea afecta în mod negativ o parte din aliații SUA, a declarat miercuri ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.