Prețurile de referință la gazele naturale din Europa înregistrau a doua sesiune consecutivă de creștere, prognoza meteo arătând temperaturi mai scăzute în multe zone de pe continent, transmite Bloomberg.
Rezolv Energy, unul dintre cei mai importanți investitori în proiecte de energie regenerabilă din România, o companie deținută de fondul britanic Actis, a lansat o inițiativă pentru a informa consumatorii industriali din România despre asigurarea prețurilor de achiziție a energiei pe termen lung. Proiectul include întâlniri online și offline cu experți de top din industrie, pentru a împărtăși bune practici și studii de caz privind semnarea contractelor de tip PPA (Power Purchase Agreement). Seria de evenimente se numește „Power Brunches” și a reușit deja să formeze o comunitate de peste 100 de specialiști în energie și achiziții.
Decizia companiei energetice austriece OMV AG de a opri plățile pentru livrările de gaze naturale de la Gazprom ar putea stabili un precedent pentru ca alte firme să urmeze exemplul, în condițiile în care Europa caută să-și reducă dependența de compania rusă de stat, transmite Bloomberg.
Compania Municipală Termoenergetica București informează că furnizarea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în sectoarele 4 și 5 ale Capitalei rămâne deficitară din cauza avariei produse în incinta CET Progresul (Elcen).
Ideea vizează statele vecine interconectate energetic direct cu Ucraina, printre care și România, care vrea oricum să amâne deadline-ul actual de oprire a producției de energie pe cărbune.
România a fost în acest an cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, depășind Olanda în ceea ce privește extracțiile raportate în terajouli (TJ) pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS). În primele 10 luni ale acestui an, producția din România a fost de aproape 299 mii TJ, în timp ce cea din Olanda de 270 mii TJ, arată date analizate de Profit.ro.
Nala Renewables, joint-venture între grupul Trafigura, cel mai mare trader de metale și al doilea mare trader de petrol la nivel global, după Vitol, și fondul de investiții IFM Investors, cu sediul în Melbourne, se pregătește să demareze lucrările la încă un proiect de producție de energie regenerabilă în România.
O firmă deținută indirect de frații Pavăl, fondatorii Dedeman, este aproape de startul lucrărilor de construcție la un proiect de parc fotovoltaic.
În document este menționat și riscul ca gazele din Han Asparuh să se ″reverse″ (overflow) în zonele economice exclusive din Marea Neagră ale țărilor vecine – România, Ucraina și Turcia.
Momentul este cum nu se poate mai prost pentru bugetul de stat, care va rămâne și fără sursa dedicată de finanțare a compensațiilor pentru plafonare.