Noua ”taxă pe stâlp” nu se va aplica în primele 3 luni din 2025, cât timp va dura redactarea normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi, au declarat surse guvernamentale, La rândul său, premierul Ciolacu a anunțat că ministrul Finanțelor va discuta cu marile companii din energie cu privire la această taxă.
CEO-ul Hidroelectrica, Borbely Karoly, transmite că privește cu ingrijorare impactul măsurilor fiscale, deocamdata aflate în dezbatere publică, asupra mediului de business în general și a principalelor companii ale statului plătitoare de dividende cu un procent de aproximativ 24% din capitalizarea BVB, făcând referire la Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica.
Profit.ro a atras atenția de ieri că Legea offshore prevede că regimul fiscal specific al domeniului petrolier offshore, care include și eventuale ″impozite, taxe, contribuții sau tarife aplicabile asupra activelor specifice operațiunilor petroliere desfășurate de titularii de acorduri petroliere, cum ar fi: sonde, platforme marine, conducte, stații de tratare, măsurare, preluare, predare a petrolului″, va fi aplicat pe toată perioada derulării acordurilor petroliere în forma existentă la data de 1 ianuarie 2023, când nu exista impozit pe construcții.
Proiectul final al ordonanței trenuleț, prezentat de Profit.ro și care ar urma să fie adoptat luni de Guvernul Ciolacu 2, reinstituie impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, care a mai fost în vigoare în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2016. Față de cea aplicată până în urmă cu 8 ani, varianta nouă, ce urmează să fie impusă de la 1 ianuarie 2025, elimină aproape toate fostele excepții.
Compania de stat Hidroelectrica pregătește reluarea lucrărilor de construire a hidrocentralelor Bumbești, Dumitra și Livezeni de pe râul Jiu, cu putere instalată cumulată de peste 65 MW, finalizate în proporție de aproape 89%, dar blocate în justiție de mai mult de 7 ani.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune - referitor la facturile la energie după ridicarea plafonării prețurilor, la 1 aprilie 2025 - că, în momentul în care fiecare român va fi informat și va alege furnizorii cu cele mai mici oferte, va pune presiune pe toti ceilalți furnizori să fie mai competitivi.
Doi miliardari greci, care lucrează deja în România, dar în producția de tâmplărie de aluminiu, pregătesc un parc fotovoltaic, cu o capacitate de 18,15 MW.
Slovacia va lua în considerare măsuri reciproce împotriva Ucrainei, cum ar fi oprirea furnizării de energie electrică de rezervă după 1 ianuarie, dacă Kievul, așa cum este de așteptat, oprește tranzitul de gaze rusești către Slovacia, a declarat premierul Robert Fico, citat de Reuters.
Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 1% și au consemnat câștig săptămânal, în contextul unui volumul scăzut de tranzacționare înainte de sfârșitul anului, susținute de așteptările privind scăderea stocurilor de țiței din SUA și de speranța unei redresări economice determinate de stimulente în China, transmite Reuters.
Hidroelectrica, producător de energie electrică cu peste 500.000 de consumatori casnici și non-casnici, inclusiv IMM-uri, a trimis clienților o notificare în care le reamintește că prețul actual de furnizare a energiei electrice nu este garantat ca fix decât până la 31 martie 2025, când trebuie să expire plafonarea tarifelor aplicată în ultimii ani.