Bucureștiul are nevoie de valorificarea energetică a deșeurilor municipale, adică de o centrală de producție de energie din deșeuri, transmite ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
El a făcut această declarație la conferința de lansare a unui studiu de fezabilitate privind integrarea surselor regenerabile eoliene și fotovoltaice, precum și a stocării, în cadrul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, proiect al Electrocentrale București (ELCEN), în parteneriat cu Norsk Energi din Norvegia și Audit IT&C SRL.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
″(...) știu că domnul Crețu (directorul general al ELCEN – n.r.) o să vă spună unul dintre subiectele preferate, legat de valorificarea energetică a deșeurilor în București. Bucureștiul este singura capitală europeană care încă duce deșeurile la groapă, cel mai neînțelept și poluant mod de depozitare a deșeurilor. Și cred că trebuie să ne punem foarte serios problema unei instalații de valorificare energetică a deșeurilor. Știu, subiectul suscită tot felul de pasiuni, poate fi reinterpretat, dar realitatea este că avem nevoie de asta în București și, poate, împreună cu partenerii norvegieni și cu alți parteneri, putem să ne gândim și la un asemenea proiect pentru ELCEN și pentru București″, a spus Burduja.
Ideea este veche de cel puțin 10 ani. În 2015, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat o Strategie de salubrizare a Capitalei, care prevedea și necesitatea construirii unui incinerator de deșeuri.

În același an, primarul general de atunci, Sorin Oprescu, declara că în București se intenționează să fie construit un incinerator de gunoaie, o unitate de producție care ar putea asigura circa 5% din energia termică a Capitalei, în condiții de "înaltă performanță și randament".
Oprescu evalua investiția la 190 milioane euro și menționa că banii vor veni și din fonduri europene.
În 2016, s-a discutat preluarea gratuită de către Primăria Capitalei, de la Serviciul Român de Informații (SRI), a unui teren în suprafață de peste 11 hectare situat în sectorul 1, pe strada Chitila, lângă groapa de gunoi Rudeni și rampa ecologică de depozitare a deșeurilor Chiajna ale companiei Iridex, pentru proiecte legate de managementul integrat al deșeurilor din București, inclusiv pentru construirea unei centrale termoelectrice în cogenerare care să utilizeze drept combustibil deșeurile municipale.