Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 3% în 2024, marcând al doilea an consecutiv de declin, pe fondul încetinirii redresării cererii post-pandemie, dificultăților economice din China și creșterii producției de petrol în SUA și alte țări non-OPEC, într-o piață globală bine aprovizionată, transmite Reuters.
Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, să scutească electricitatea preluată din sistemul energetic național (SEN), în vederea stocării, de către instalațiile de profil, de tarifele de transport (componenta de extragere de curent din rețea), sistem și distribuție datorate Transelectrica și distribuitorilor, precum și de taxa pentru cogenerare și de obligația de achiziție de certificate verzi.
Compania minieră KoBold Metals, susținută de Bill Gates și Jeff Bezos, a atras o investiție de 537 milioane dolari pentru explorarea mineralelor esențiale.
Piața mondială a petrolului va fi aprovizionată confortabil în 2025, anticipează Agenția Internațională pentru Energie (AIE), chiar dacă grupul de producători OPEC+ a prelungit la începutul lunii decembrie reducerile aprovizionării cu țiței, în timp ce prognoza cererii este puțin mai mare decât se aștepta, potrivit Reuters.
Puerto Rico a fost scufundat în întuneric în ajunul Anului Nou de o pană de curent care a afectat aproape întreaga insulă, transmite BBC.
După cum a relatat Profit.ro, România va cere Comisiei Europene amânarea închiderii termocentralelor pe lignit ale CEO și a carierelor miniere care le alimentează cu până la 3 ani față de deadline-ul din prezent, prevăzut de planul de restructurare convenit cu Bruxelles-ul și de legislația în vigoare a decarbonării sistemului energetic național.
După cum a relatat Profit.ro, contractul cu centrala MGRES, deținută de compania rusă de stat InterRAO, nu a mai fost prelungit, după ce Gazprom a anunțat că nu mai livrează gaze în Transnistria.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis deja pentru acest an - referitor la facturile la energie după ridicarea plafonării prețurilor, la 1 aprilie 2025 - că, în momentul în care fiecare român va fi informat și va alege furnizorii cu cele mai mici oferte, va pune presiune pe toti ceilalți furnizori să fie mai competitivi.
Modificările de tarife nu vor fi resimțite de clienți în facturi cât timp mai este în vigoare plafonarea prețurilor finale, care ar urma să înceteze de la 1 aprilie și să fie înlocuită cu un nou sistem de protecție a consumatorilor vulnerabili, finanțat direct de la bugetul de stat.
Benzina se va scumpi cu 17 bani/l, iar motorina cu 16 bani/l în această prima zi a anului 2025, în urma deciziei Guvernului de actualizare cu rata inflației a accizelor, o scumpire mult mai redusă decât cea din acest an, de 72 de bani/l la motorină și 66 bani/l la benzină, efectuată în două etape, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie.