România a solicitat, în discuțiile purtate la nivelul Uniunii Europene în vederea stabilirii unui răspuns la tarifele comerciale extrem de agresive impuse de administrația Trump de la Washington pe exporturile europene în Statele Unite, ca importurile de tehnologii nucleare americane în UE să fie exceptate de la taxele vamale de retorsiune pregătite de blocul comunitar, a declarat ministrul Economiei, Bogdan Ivan.
Ministerul Energiei a impus în AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) condiții mai avantajoase de cumpărare, de la Nova Power&Gas (NPG), a terenului cu amplasamentul proiectului centralei nucleare de 462 MW cu tehnologie SMR a americanilor de la NuScale, de către societatea de proiect RoPower Nuclear SA, controlată în proporții egale (de câte 50% din capital) de către SNN și NPG, dar din care compania antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, proprietara terenului, se poate retrage oricând, SNN având obligația de a îi cumpăra atât acțiunile, cât și eventualele împrumuturi acordate RoPower Nuclear SA.
Președintele american Donald Trump a semnat o serie de ordine executive menite să impulsioneze producția de cărbune în SUA, o mișcare în opoziție cu eforturile globale de reducere a emisiilor de carbon, dar pe care susținătorii combustibilor fosili o privesc cu speranță, scrie Reuters.
TenarisSilcotub, cel mai important producător român de țevi fără sudură de diametre mici, anunță finalizarea lucrărilor de construcție a primei sale capacități de producere a enegiei regenerabile, un parc fotovoltaic de 20 MW, realizat printr-o investiție de 21,5 milioane USD.
O subsidiară românească a conglomeratului energetic austriac Verbund a preluat un proiect local de producție de energie regenerabilă din vânt de la grupul Monsson al lui Emanuel Muntmark, supranumit ″regele eolienelor″.
Interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu este menit să evacueze și să redistribuie de la est la vest surplusul de energie electrică produs în Dobrogea, paradisul eolian și nuclear al României, și să facă astfel loc pentru construirea de noi unități de producție regenerabilă în regiune, inclusiv offshore.
Acționarii operatorului sistemului de transport gaze autohton,Transgaz, au aprobat achiziționarea unei participații de 51% din capitalul social al Petrostar S.A. Ploiești, principala companie de inginerie tehnologică, proiectare și consultanță pentru industria extractivă de petrol și gaze din România la un preț maxim de 4,5 milioane lei.
Statul român ar urma să încaseze de la Oil Terminal, compania care controlează sistemul de încărcare descărcare a produselor petroliere transportate maritim, dividende de aproximativ 11,8 milioane de lei, o sumă de aproape două ori mai ridicată decât cea stabilită inițial, în cazul în care Consiliul de Administrație votează favorabil solicitarea principalului acționar, Ministerul Energiei (cu 87,75%), de acordare a unui dividend de 0,00447719 lei/acțiune.
Cotațiile la țiței înregistrau cel mai sever declin din ultimii patru ani, în timp ce cotațiile unor materii prime, inclusiv metalele de bază, au scăzut, pe fondul intensificării războiului comercial dintre China și SUA, transmite Reuters.
Centralele producătorilor de energie termică ce livrează în sistemele centralizate de încălzire a populației care rămân fără contract de furnizare de gaze naturale încheiate pe piața concurențială vor fi aprovizionați de furnizori de ultimă instanță (FUI) desemnați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pe perioade de câte 1 an și după expirarea actualei plafonări a prețurilor, de la 1 aprilie 2026.