Centralele producătorilor de energie termică ce livrează în sistemele centralizate de încălzire a populației care rămân fără contract de furnizare de gaze naturale încheiate pe piața concurențială vor fi aprovizionați de furnizori de ultimă instanță (FUI) desemnați de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pe perioade de câte 1 an și după expirarea actualei plafonări a prețurilor, de la 1 aprilie 2026.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
ANRE tocmai a modificat prin ordin, în acest sens, Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a gazelor naturale.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Pentru clienții obișnuiți, ordinul prevede transformarea mecanismului temporar, aplicat pe perioada plafonării, într-un sistem permanent, prin care toți FUI desemnați de ANRE vor prelua, prin rotație lunară, locurile de consum ale clienților rămași fără furnizor de gaze naturale.
Actul normativ mai stipulează instituirea unui mecanism specific pentru locurile de consum ale producătorilor de energie termică cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, care nu își pot acoperi necesarul de consum, caz în care ANRE desemnează FUI pentru perioade consecutive de 12 luni, denumite ″perioade de alocare″.

Mecanismul menționat funcționează în prezent doar pe perioada plafonării.
După cum a relatat Profit.ro, Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică și electrică al Capitalei, controlat de Ministerul Energiei, a fost nevoit să cumpere gaze naturale în regim de furnizare de ultimă instanță (FUI) de la producătorul de stat Romgaz, aflat în portofoliul aceluiași minister (și fiind și acționar la ELCEN, cu 2,5%), în cursul lunii februarie 2025, după ce operatorul de înmagazinare Depogaz, filială a Romgaz, a limitat volumul capacității zilnice de extracție din depozitele sale subterane, din cauza golirii accelerate a acestora.
În primăvara anului trecut, ANRE a desemnat Romgaz drept FUI pentru centrala CET Vest a ELCEN, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, pentru un volum total de gaze de 193.370 MWh.
″În cursul lunii februarie (2025 – n.r.), pe fondul creșterii consumului clienților finali și al unui deficit de surse disponibile pe piața concurențială, prin adresa nr. 7.065 din 10 februarie 2025, Electrocentrale București solicită Romgaz furnizarea în regim de ultimă instanță a unei cantități de 16.401,6 MWh (964,8 MWh/zi), pentru perioada 12-28 februarie 2025. Pentru a putea fi realizată furnizarea din data de 12 februarie 2025, era strict necesară semnarea contractului de FUI în data de 11 februarie 2025, în vederea facturării și încasării avansului în aceeași zi (ziua premergătoare începerii livrărilor), pentru a putea fi încărcate nominalizările în platforma GMOIS a operatorului de transport (Transgaz – n.r.)″, se menționa într-un document al Romgaz.

Recentul ordin al ANRE mai prevede:
• Obligația FUI de a publica în mod transparent informațiile privind prețul final facturat (componenta de achiziție, componenta de furnizare, tarifele de transport/distribuție), alături de contractul-cadru aplicabil, în secțiunea dedicată de pe site-ul propriu.
• Informarea activă a clienților finali cu privire la posibilitatea de a compara ofertele concurențiale disponibile în piață prin intermediul aplicației web „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, administrată de ANRE. În plus, FUI pot transmite oricând, pe durata contractului, oferte concurențiale clienților preluați.
• Excluderea de la preluare a locurilor de consum aparținând unor entități radiate din ONRC/ANAF, întrucât acestea nu pot fi facturate prin sistemul național E-Factura, precum și a celor deconectate pentru neplată, pentru care contractul de furnizare a încetat.
• Actualizarea contractului-cadru pentru a reflecta prevederile privind utilizarea sistemului național E-Factura, acolo unde este aplicabil, precum și detalii suplimentare privind structura prețului final facturat.
”Prin aceste modificări, consolidăm capacitatea furnizorilor de ultimă instanță de a reacționa eficient în situații critice și, totodată, oferim consumatorilor un cadru mai clar, predictibil și orientat spre protecția interesului lor economic. ANRE rămâne un garant al echilibrului între funcționarea corectă a pieței și drepturile clienților finali”, a declarat președintele ANRE, George Niculescu.