A fost deschisă circulația pe o parte din tronsonul 5 (Curtea de Argeș-Pitești) al Autostrăzii Sibiu-Pitești.
Este vorba de 15,77 kilometri, cuprinși între nodurile rutiere de la Bascov și Băiculești, iar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține că restul va fi gata în primăvara anului viitor.
Ministrul a precizat că în anul 2027 se va circula neîntrerupt de la Sibiu la Pitești.
CITEȘTE ȘI FOTO Podul hobanat de pe Drumul de Centură al Galațiului, teste de rezistență înaintea inaugurării”Undeva la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai 2025, va fi dat în circulație și restul tronsonului 5, până la Curtea de Argeș, astfel încât constructorul, firma WeBuild, să fie cu toate forțele pentru a putea începe lucrările și la tronsonul 3 Cornetu-Tigveni din autostrada Sibiu-Pitești. Mă aștept ca întreaga autostrada Sibiu-Pitești să fie deschisă în 2027, chiar dacă termenul contractual este 2028”, a precizat Grindeanu.
Lucrările la tronsonul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești, în lungime de 30,35 kilometri, au început pe 1 septembrie 2021, iar constructorul italian WeBuild promite să finalizeze lucrările pe cei 15,77 kilometri cu opt luni mai devreme decât prevede termenul contractual pentru întregul tronson 5.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un avion TAROM, trimis la dezmembrare în SpaniaPe această porțiune mai trebuie finalizate doar spațiile servicii, inclusiv grupurile sanitare, acestea fiind încă în lucru, așa cum am văzut cu ocazia parcurgerii celor 15,77 kilometri, precizează Adevărul.
Traseul tronsonului 5 începe la ieșirea din orașul Curtea de Argeș și continuă paralel cu râul Argeș, pe teritoriul comunelor Băiculești, Merișani, Mălureni, Budeasa, Bascov, până la actuala centură a municipiului Pitești.
În total, un procent de 85% din finanțarea totală pentru autostrada Sibiu-Pitești este asigurat din fonduri europene nerambursabile.
Secțiunea 1 (Sibiu-Boița) din viitoarea autostradă Sibiu-Pitești, cu o lungime de 13,7 kilometri, este singura dintre cele cinci secțiuni care a fost terminată în întregime până în prezent. Contractul de proiectare și execuție pentru această secțiune, cu o valoare de 612,6 milioane lei, fără TVA, a fost semnat în data de 14 aprilie 2019, între CNAIR și firma Porr Construct SRL. Lucrările au început în primăvara anului 2020, fiind finalizate acum aproape doi ani, pe 15 decembrie 2022.