VIDEO Primii kilometri de drum expres din Ardeal: De ce s-au blocat lucrările parțial

VIDEO Primii kilometri de drum expres din Ardeal: De ce s-au blocat lucrările parțial
scris 23 mar 2023

Lucrările la o conexiune rutieră de mare viteză în vestul țării au debutat în 2022, iar anul acesta existau șanse reale ca traficul să fie deschis pe o mare parte din proiect. Vorbim de legătura rutieră dintre Centura Oradea și Autostrada A3 și, practic, de primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal.

„Primii kilometri de drum expres din Ardeal sunt în grafic pentru 2023”, apreciază Asociația Pro Infrastructura care a publicat o filmare cu toți cei 19 km ai legăturii Centura Oradea-Autostrada A3.

Urmărește-ne și pe Google News
TELUS International Romania are o nouă conducere CITEȘTE ȘI TELUS International Romania are o nouă conducere
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
  • „Antreprenorul Strabag este foarte bine mobilizat și are șanse mari să inaugureze cei aproximativ 13 kilometri de drum expres veritabil (DEx11) dintre Autostrada A3 și DN1 (Calea Borșului) în decembrie 2023, cu 3 luni înainte de termenul contractual actual, martie 2024.
  • Din păcate, ceilalți ~6 km dintre Calea Borșului și girația Sântandrei a Centurii Oradea sunt blocați de problema de la kilometrul 6, acolo unde autoritățile locale insistă cu modificarea soluției tehnice licitate și contractate, chiar dacă toate demersurile birocratice sunt făcute pentru soluția sensului giratoriu cu bretele de acces în Str. Augustin Maior. Este posibil să se ajungă la un litigiu complicat și de durată în instanță.
  • Așadar, în loc să avem o conexiune directă și completă între A3 și Centura Oradea la finalul acestui an, sunt șanse din ce în ce mai mari ca șoferii să intre tot prin oraș între Centura Oradea și noul nod DN1-DEx11, aglomerând inutil străzile din oraș și pierzând minute bune în trafic. De zgomot, poluare sau siguranță rutieră nici nu mai vorbim”, spune Pro Infrastructura.

Primii kilometri de drum expres din Ardeal

Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 21.07.2021 pe suma de 546 milioane lei fără TVA și prevede 6 luni de proiectare și 24 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 07.04.2022.

Drumul de 19 km este construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km, la profil de drum național cu 4 benzi cu separator între sensuri. Odată finalizat acest proiect, el va reprezenta practic primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal, scrie Hotnews.ro.

Din păcate, derularea contractului nu a fost până acum fără probleme.

VIDEO Veriga lipsă din Autostrada Transilvania: Vom avea o surpriză să fie gata în 2023? „Foarte dificil, dar nu imposibil”. Cum arată acum CITEȘTE ȘI VIDEO Veriga lipsă din Autostrada Transilvania: Vom avea o surpriză să fie gata în 2023? „Foarte dificil, dar nu imposibil”. Cum arată acum

După semnarea contractului, autoritățile din Bihor au solicitat modificarea proiectului și au cerut pasaje în locul celor două girații de pe trase, o modificare ce nu poate fi făcută în condițiile contractuale deja asumate între părți.

Drum expres de legătură Oradea - Autostrada A3
Lungime: 18,96 km (13km drum expres, 6 km drum național cu 4 benzi și separator de sens)

Constructor: Strabag

Valoare contract: 546 milioane lei (fără TVA0

Contract semnat în: 21 iulie 2021

Termen: 6 luni proiectare (PT finalizat în apr. 2022) și 24 luni execuție

Termen de finalizare: Q2 2024

Stadiu (martie 2023): 43%

Proiectul drumului de legătură are o lungime de 18,96 km, 12 poduri noi și pasaje (inclusiv peste Crișul Repede și peste șoseaua Borșului), dar și 3 noduri rutiere. Acesta urmează să facă legătura dintre Centură și autostradă, din zona sensului giratoriu cu Calea Sântandrei spre Sântandrei – Borș – Biharia.

FOTO A început licitația pentru cel mai mare contract de infrastructură feroviară CITEȘTE ȘI FOTO A început licitația pentru cel mai mare contract de infrastructură feroviară

Conform informațiilor din caietul de sarcini, profilul drumului va fi unul cu patru benzi și cu separator de fluxuri de circulație pe mijloc, cu o platformă totală de 23,5 metri lățime.

viewscnt
Afla mai multe despre
drum
șosea