Garuda Indonesia, compania aeriană națională a Indoneziei, a devenit ținta criticilor pentru că a interzis fotografierea în interiorul aeronavelor după ce un video blogger popular a postat online o fotografie a unui meniu scris de mână, la clasa business, a relatat publicația The Guardian.
Vloggerul de călătorii Rius Vernandes a fost și reclamat la poliție după postarea sa, care a făcut ca Garuda Indonesia să fie ridiculizată online. Fotografia a fost publicată cu comentariul ”Meniul încă se tipărește, domnule”, scrie News.ro.
Postarea a fost făcută sâmbătă, în timpul zborului între Sydney și Denpasar, și a avut loc la o săptămână după ce compania aeriană a fost ridiculizată pentru că servește mesele la clasa business cu mâncare provenită de la lanțul japonez de fast food HokBen.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Rius și partenerul său care călătorea cu el au fost reclamați la poliție și ar putea fi acuzați de defăimare, potrivit legislației indoneziene stricte referitoare la tranzacțiile electronice.
Într-o postare video publicată pe YouTube o zi mai târziu, Rius s-a apărat afirmând că nu a intenționat să afecteze reputația companiei și că a evaluat deseori și serviciile altor companii aeriene.
Miercuri după-amiază, Rius a publicat o altă imagine pe Instagram, cu două plicuri maro din partea poliției, prin care este citat pentru declarații. El a făcut apel la sprijin din partea altor influenceri.
Garuda a anunțat că interzice pasagerilor și personalului navigant să facă fotografii și filmări, potrivit unui memo intern care a fost difuzat în 14 iulie.
Marți însă, compania a dat înapoi, după apariția unor noi critici din partea publicului.
Regula, a spus un reprezentant al companiei, Ikhsan Rosan, nu a fost finalizată și nu ar fi trebuit să fie făcută publică.
”Oamenii pot încă să facă fotografii la bordul avioanelor, pentru uz propriu, atâta timp cât nu îi deranjează pe ceilalți pasageri”, a spus Rosan.
Legea privind tranzacțiile electronice din Indonezia se referă la orice material publicat online și a fost tot mai folosită în ultimii doi ani pentru a pune sub acuzare reprezentanți ai opoziției și critici ai guvernului.
Luna trecută, un tribunal din Surabaya a condamnat un muzician și susținător al opoziției cunoscut, Ahmad Dhani, la un an de închisoare, pentru că și-a numit opozanții ”idioți” pe vlogul său. O altă reprezentantă a opoziției și autoare de piese a fost condamnat în această lună la doi ani de închisoare pentru că a mințit în legătură cu cicatricile de pe fața sa, despre care a afirmat că sunt urme de lovituri, în timp ce ea suferise o operație plastică.