VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 25 apr 2024

Au trecut nu mai puțin de patru luni între debutul oficial al noii generații Dacia Duster 3 și test drive-ul efectuat de Profit.ro, unul care a scos în evidență, la un prim contact cu mașina, trăsăturile celui de-al treilea SUV din familia Duster. Am testat mașina pe șoselele din Spania, dar am ieșit destui kilometri și pe drumuri forestiere, iar cu versiunea 4x4 am parcurs un scurt circuit demonstrativ de circa un kilometru, în off-road.

Dacia Duster a fost deja lansat oficial, fiind deja disponibil pentru comenzi, iar testul de presă vine să confirme, bazat pe argumente solide, că mașina este nu doar o evoluție a vechiului Duster, ci o schimbare completă de 99,9% a acestui model.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ninge pe Transalpina. Apel al drumarilor către șoferi CITEȘTE ȘI VIDEO Ninge pe Transalpina. Apel al drumarilor către șoferi

Schimbarea este una importantă, pentru că nu doar repoziționează acest model esențial pentru Dacia în piața de autoturisme europeană și globală, dar contribuie decisiv la o îmbunătățire radicală a imaginii mărcii. Aceste argumente au fost folosite, cu siguranță, și de șefii mărcii atunci când au făcut lista de prețuri ale noului model, care aduce astfel SUV-ul Duster la un preț aproape dublu față de prima generație.

Era necesar să începem concluziile testului cu aceste considerații pentru a înțelege că Duster este deja un automobil main-stream în piața auto și nu mai este doar un low-cost care punctează exclusiv cu prețul.

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

Design și aspect general

Dacia Duster a primit un design apreciat de toată lumea, aspectul său fiind remarcat încă din vremea lansării conceptului Bigster, cu care se înrudește în peste 90% din detalii. Creat de un designer român, Victor Sfiazof, Duster are proporții robuste, care subliniază apartenența acestei mașini la segmentele SUV. Sunt proporții studiate, care avantajează mașina și care o fac să pară mai mare decât este. Aceste aspect are și unele dezavantaje, dar la exterior noul Duster nu are aproape nimic de reproșat, iar acest lucru a fost vizibil inclusiv din comentariile publicului la fotografiile publicate până acum.

VIDEO Românii și spaniolii s-au aliat și au adus sute de muncitori și utilaje pentru un nou drum expres în România CITEȘTE ȘI VIDEO Românii și spaniolii s-au aliat și au adus sute de muncitori și utilaje pentru un nou drum expres în România

O mențiune care merită să fie făcută este cea referitoare la cele două versiuni, 4x2 și 4x4, care, din punct de vedere tehnic, sunt două mașini destul de diferite, iar acest lucru se vede și la exterior. O gardă mai ridicată, console mai scurte, unghiuri de atac mai mari, toate determină ca Duster 4x4 să arate mai robust decât 4x2, iar publicul o să remarce cu siguranță acest lucru.

Dimensiunile noului Duster sunt foarte apropiate de vechiul model, respectiv 4,34 metri lungime, 1,81 metri lățime și 1,66 metri înălțime, fiind foarte puțin mai scund decât vechiul model, ceea ce îi conferă un centru de greutate ușor mai scăzut.

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

Interior

Habitaclul noului Duster este absolut nou și are propriul concept, față de generațiile anterioare, care erau doar niște habitacluri pur și simplu. Acum, designerii au avut grijă să recreeze la interior atmosfera de la exterior: un bord cu linii dure, poate prea dure pe alocuri, cu accente tipice pentru o mașină de aventuri, cu grile de aer în forma literei Y. Din păcate, aici se remarcă și cel mai mare defect de calitate al lui Duster, plasticul dur care se regăsește peste tot, dar în special pe bord. E probabil elementul care îi urmărește pe proprietarii de mașini Dacia, de care marca va scăpa doar când producătorii vor inventa materiale mai noi, dar la fel de ieftine precum PVC-ul negru. De asemenea, forma bordului va genera și antipatii, având în vedere că are multe unghiuri ascuțite, care pot reprezenta tot atâtea locuri contondente pentru pasageri, însă compromisul făcut pentru un design techno poate fi adus ca argument în favoarea acestor linii.

VIDEO Tesla se pregătește să vândă roboți umanoizi CITEȘTE ȘI VIDEO Tesla se pregătește să vândă roboți umanoizi

Pe bord domnește display-ul mare, de 10 inchi, ușor înclinat către șofer, care nu mai este încastrat în bord, ca la modelele vechi, ci este amplasat deasupra liniei bordului, pentru o citire ușoară, firească, având și un design în tonul întregului habitaclu. Din păcate, el nu este disponibil pentru versiunea de intrare, cea mai ieftină, astfel că nu se vor putea bucura de el toți clienții. La fel și ecranul digital al instrumentarului de bord, care arată foarte modern, este foarte util, dar va fi disponibil doar pe versiunile superioare.

Pe ansamblu, sistemul Media Nav este destul de complex, deși viteza de funcționare a mai frânat din când în când. El permite actualizări over-the-air, asigură conexiuni Android Auto și Apple Car cu telefonul și are propria navigație cu hărți actualizate. Designul care include și comenzile sistemului de aer condiționat este echilibrat și ridică foarte mult senzația de confort și utilitate pe care ți-o dă mașina când te urci la volan. Tot aici sunt și cele două prize USB-C, extrem de utile.

Antreprenorii arabi vin mâine în România pentru TAROM. Grindeanu: Nu este într-o formă economică de invidiat. Ce urmează acum CITEȘTE ȘI Antreprenorii arabi vin mâine în România pentru TAROM. Grindeanu: Nu este într-o formă economică de invidiat. Ce urmează acum

Un punct în plus este și sistemul You Clip, care poate fi folosit pentru diferite scopuri, având cleme de prindere în diferite locuri din mașină: suport de telefon, cârlig de bagaje, lanternă, suport de pahare, geantă de depozitare. Este util, cu precizarea că suportul de telefon pare destul de instabil.

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

Și scaunele sunt mai bune față de generația anterioară, fiind mai late, mai confortabile, având de asemenea noi materiale concepute să reziste inclusiv la lichidele vărsate din greșeală.

Pe ansamblu, experiența în interior este una completă, fiind perturbată doar de liniile destul de ridicate ale parbrizului și geamurilor ușilor, un alt compromis făcut de dragul designului, care însă lasă o ușoară senzație de spațiu închis, claustrofobic.

VIDEO Grindeanu lansează acuzații împotriva WeBuild pentru Podul peste Dunăre de la Brăila și îl laudă pe Umbrărescu, ca exemplu: „Se joacă cu focul!” CITEȘTE ȘI VIDEO Grindeanu lansează acuzații împotriva WeBuild pentru Podul peste Dunăre de la Brăila și îl laudă pe Umbrărescu, ca exemplu: „Se joacă cu focul!”

Pe scaunele din spate, experiența este destul de bună, deși nu la fel de confortabilă ca în față. Dimensiunile mașinii sunt specifice clasei B, chiar dacă sunt la limita superioară a acesteia. Având în vedere că portbagajul și-a primit și el spațiul binemeritat, 512 litri, cu 6% mai mare decât cel anterior, călătoria pe bancheta din spate este foarte bună pentru copii și de preferat să fie mai scurtă pentru adulți. Un avantaj este posibilitatea de încărcare de obiecte lungi în cazul rabatării scaunelor, situație în care se creează o suprafață (aproape) dreaptă.

De altfel, Duster propune clienților sistemul de camping oferit și pe Jogger, cu un pat și spațiu de depozitare, care poate fi extins/strâns în doar câteva minute.

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

Dinamică și comportament pe șosea

Duster 3 beneficiază de o nouă platformă, CMF-B, care a fost dezvoltată pentru toate modelele subcompact și chiar compacte ale grupului Renault și pe care o folosește și Nissan. Față de platforma veche, acum Duster beneficiază de componente moderne, care aduc în primul rând un confort mai bun și o dinamică mai rafinată pe șosea. Suspensiile au progresat enorm, chiar dacă puntea spate încă mai are loc de îmbunătățiri, la versiunea 4x2. Ruliul mașinii a fost și el redus prin optimizarea barelor antiruliu (o stabilitate mai mare cu 21% pe 4x2 și cu 17% pe 4x4), lucru care se simte fără discuție în viraje.

FOTO Aeroportul din Tulcea, o investiție de 180 milioane lei - inaugurat, dar fără pasageri CITEȘTE ȘI FOTO Aeroportul din Tulcea, o investiție de 180 milioane lei - inaugurat, dar fără pasageri

Noi setări au fost făcute de inginerii Dacia și la rapoartele cutiilor de viteze, la servodirecție și la amortizoare, cu un plus ce trebuie remarcat la versiunea 4x4. S-a îmbunătățit și zgomotul de rulare, care oricum era mult mai redus încă de la generația a doua, astfel că mașina oferă destul de multă liniște pe șosea, chiar și la viteze mari, chiar dacă nu putem vorbi despre antifonarea unei limuzine.

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

4x4

În ceea ce privește versiunea 4x4, chiar dacă testul efectuat a fost destul de scurt, el a cuprins un circuit închis, într-o livadă de măslini, în care obstacolele au cuprins atât combinații de pantă – rampă, într-o groapă săpată în pământ, rulare pe viraj extrem de înclinat, pentru analiza stabilității,  încrucișare de punți, cu pierderea aderenței pe două roți în diagonală. Comportamentul a fost fără cusur, dar nu poate fi considerat extrem, ci doar destul de acoperitor pentru ceea ce va face acest model în 99,9% din situațiile în care vor rula clienții Dacia. Rămâne de văzut dacă pe suprafețe fără aderență, zăpadă, noroi, în situații extreme, repet, foarte rare pentru un utilizator de Duster, comportamentul va rămâne la fel de bun. Cert este faptul că mașina pleacă cu un bagaj tehnic foarte bun, pentru că a preluat același sistem de tracțiune integrală anterior, cu o origine Nissan ce garantează performanța.

Reprezentanții Dacia ne-au explicat faptul că tot ce s-a făcut pe platforma specifică 4x4 a fost în direcția îmbunătățirii performanțelor, iar aici putem aminti sistemul de management al tracțiunii 4x4, Terrain Control, care are acum un selector mai complex, ce permite selectarea de suprafețe pe care se rulează:

  • Auto este sistemul clasic, în care mașina alege singură distribuirea cuplului către roțile care au nevoie.
  • Snow este recomandat pentru zăpadă, pentru că sistemul ESC și cel antipatinaj ca prioritiza optimizarea roților care patinează.
  • Mud/Sand este setarea pentru suprafețe cu noroi sau nisip, adică cele în care roțile se pot afunda și pot pierde aderența.
  • Off-Road este setarea cea mai așteptată de fani, pentru că se apropie de sistemul anterior 4x4 Lock, prin setări și performanță, dar cum computerul poate redistribui permanent cuplul către cele două punți, în funcție de condițiile de aderență. Sistemul simulează un autoblocant prin acționarea frânei pe roata care nu are aderență pentru ca cuplul să fie redistribuit către celelalte roți.
  • ECO este o setare care nu are nevoie de prea multe prezentări, pentru că favorizează consumul, astfel că reduce performanțele, închide aerul condiționat și se concentrează pe o rulare cu aderență bună, dar fără consum mare.

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

Garda la sol a versiunii 4x4 este 21,7 cm, una pe care Dacia o prezintă ca fiind cea mai bună din segment. Unghiurile de atac și degajare sunt foarte utile în condiții de rampă/pantă, fiind de 31 și, respectiv, 36 de grade, mai bune decât la generația anterioară.

În plus, pentru această versiune trebuie menționat ajutorul pe care sistemul Media Nav îl oferă, cu informații și grafice privind poziția mașinii: înclinație laterală, unghi de tangaj, distribuția puterii către roți.

Moment istoric. Prima linie de tren de mare viteză din SUA CITEȘTE ȘI Moment istoric. Prima linie de tren de mare viteză din SUA

Nu în ultimul rând, sistemele de asistență Downhill Speed Control și la plecarea în rampă sunt extrem de utile pentru orice parcurs în teren accidentat.

Dacia Duster a fost produs în peste 2,2 milioane de exemplare și a devenit un reper în toată lumea (inclusiv prin versiunile Renault) pentru segmentul de automobile 4x4 accesibile. Noua generație va fi produsă tot la Mioveni, fiind singura uzină în care va fi asamblat cu sigla Dacia. Începând de anul viitor, o versiune Renault va fi produsă în Turcia, pentru piețele internaționale.

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

Motoare

S-a scris deja foarte mult despre noile motoare ale lui Duster, publicul a postat o mulțime de comentarii negative față de dispariția celor două propulsoare, 1.5 diesel și 1.3 benzină. Ce știe publicul mai puțin este faptul că și Dacia, la fel ca celelalte mărci, trebuie să respecte legislația europeană privind emisiile, pentru a nu fi nevoită să plătească penalități uriașe pentru depășirea emisiilor de CO2. Și adevărul este că Dacia avea unele dintre cele mai mari emisii de CO2 la 100 km, pe vechile modele, lucru care a fost îmbunătățit simțitor pe noile motoare.

Rezultate Dacia: Duster 3, aproape 20.000 de mașini comandate în prima lună. Sandero, cel mai vândut model al grupului Renault în acest an CITEȘTE ȘI Rezultate Dacia: Duster 3, aproape 20.000 de mașini comandate în prima lună. Sandero, cel mai vândut model al grupului Renault în acest an

În primul rând Duster primește în premieră motorul HYBRID 140, de pe Jogger. Este un motor derivat din cel regăsit pe Clio/Captur, dar este aproape la fel de eficient și performant. Are la bază motorul aspirat de 1.6 litri, de 94 de CP, care este și motorul pe care se bazează șoferul atunci când bateria de tracțiune rămâne fără curent. Din acest motiv, uneori apare senzația unei lipse de putere, mai ales la viteze mari, pe autostradă, sau pe șosele în urcare.

Pe ansamblu, motorul are un consum care amintește de dieselul Dacia, cu o medie de 5 – 6 litri/100 km, dar și cu excese peste 7 litri, atunci când este abuzată pedala de accelerație. Cuplul său este destul de bun, dacă există resurse electrice (are una dintre cele mai mari baterii pentru un hibrid, 1,2 kWh) pentru că puterea urcă la 140 CP cu ajutorul motorului electric, iar acest lucru se simte. Avantajul cutiei de viteze automate este major și, din păcate, este singurul motor care primește o astfel de cutie, deocamdată.

În concluzie, motorul hibrid este o soluție foarte bună pentru cei care vor consum redus atât la drum lung, cât și în oraș, dar totul vine cu un preț ridicat.

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

Noul TCE 130 nu mai are prea multe legături cu vechiul TCE 130 de 1.3 litri, pentru că el are o cilindree mai mică, are doar trei pistoane și o elasticitate mai redusă. Este tot un motor hibrid, dar în arhitectură mild-hybrid, pe 48 de volți, care are ca scop reducerea cu circa 10% a consumului mediu. Are o baterie de 0,9 kWh, dar viteza de încărcare a acesteia este mai mică față de un full hybrid, din cauza tensiunii reduse. Acest motor este cel care poate fi comandat și cu tracțiunea integrală și nu poate fi însoțit decât de o cutie manuală în 6 trepte.

Între cele două versiuni există diferențe la nivelul cutiilor, fiind diferite rapoartele de demultiplicare, astfel încât să favorizeze tracțiunea în cazul 4x4.

În fine, al treilea motor va fi probabil și cel mai popular, pentru că este vorba despre celebrul deja ECO-G 100, motor care poate rula și cu GPL, ceea ce îi asigură cea mai mare autonomie de rulare din toată gama. Este evident că vorbim și despre cel mai puțin performant motor din oferta actuală, dar totodată este și cel mai accesibil, pentru cei care nu vor 4x4 și se mulțumesc cu celelalte calități ale noului Duster.

Sisteme de asistență

Noul Duster este mult mai bine echipat și la capitolul asistență activă și toată lumea așteaptă probabil scorul pe care acest model îl va primi la testele de siguranță EuroNCAP.

VIDEO&FOTO Gott Strasse, în linie dreaptă pentru deschiderea variantei de ocolire Sfântu Gheorghe CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Gott Strasse, în linie dreaptă pentru deschiderea variantei de ocolire Sfântu Gheorghe

Multe dintre sisteme sunt obligatorii, astfel că toată lumea va beneficia de ele: frânarea automată de urgență, cu detectarea completă a pietonilor, bicicliștilor, motocicliștilor, asistență la schimbarea benzilor, monitorizarea atenției șoferului și apel de urgență. Un gadget util este butorul My Safety, prin care șoferul poate seta rapid toate configurațiile după propriul plac.

De ce este util? Pentru că toate sistemele se resetează la fiecare pornire a motorului, iar unele dintre ele vin și cu o mulțime de alerte sonore supărătoare. De exemplu cel pentru depășirea vitezei legale. Printr-un singur buton, șoferul poate dezactiva aceste alerte, dar asta pare mai degrabă ca un dispozitiv de oprit alerta pentru lispa centurii de siguranță.

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

Versiuni și prețuri

Dacia a anunțat deja prețurile și versiunile de echipare ale noului Duster, cu Essential la un preț de 18.800 euro, având echipamente minime, urmată de Expression și cele două versiuni paralele, Extreme și Journey, disponibile la același preț, 21.500 euro sau 26.500 euro cu motor hibrid, respectiv 25.300 euro pentru echiparea Extreme cu motor TCE 130 și tracțiune 4x4. Dacia a anunțat deja că are peste 18.000 de comenzi în prima lună de la startul comenzilor.

VIDEO Grecii de la Aktor au montat, noaptea, primele grinzi duble la Autostrada Bucureștiului CITEȘTE ȘI VIDEO Grecii de la Aktor au montat, noaptea, primele grinzi duble la Autostrada Bucureștiului

Primele mașini vor fi livrate în luna iunie, conform programului anunțat de constructor.

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

 

VIDEO&FOTO TEST DRIVE Dacia Duster: Performanțe similare cu vechiul model, dotări mai bune, prețuri mai mari

viewscnt
Afla mai multe despre
test dacia duster 3
duster 3 drive test
cum se conduce noul duster
preturi duster 3