Autoritățile au efectuat o nouă inspecție pe lotul 3 Sud al Autostrăzii Bucureștiului, pentru a verifica evoluția lucrărilor, dar și pentru a presa și sprijini, totodată, antreprenorul în finalizarea acestui lot de autostradă până la sfârșitul acestui an.
În iunie, autoritățile au semnalat că grupul grec Aktor avansează pe șantierul A0 Sud Lot 3, sperând ca lucrările să fie finalizate în acest an, dar semnalează nerespectarea unui termen avansat anterior de antreprenor, precum și apariția unor puncte critice.
A fost anunțat însă de șeful CNAIR că Lotul 3 (Bragadiru-Joița) nu poate fi finaliza în luna august 2024, "așa cum a promis de nenumărate ori antreprenorul grec", și că noul termen avansat după verificările din șantier este finalul lunii septembrie 2024.
CITEȘTE ȘI FOTO Cel mai mare Smart construit vreodată are 600 CP, 700 km autonomie și e mai lung decât Duster"Atenționez însă constructorul că pentru recuperarea întârzierilor și deschiderea circulației la noul termen avansat este necesar urgent să se lucreze în șantier în cel putin în două sau chiar trei schimburi!
Întârzieri majore se înregistrează în mai multe puncte din șantier care au devenit critice:
- pasajul de la Bragadiru
- pasajul de la Ogrezeni
- pasajul peste caleaferată
- pasajul de Tegheș
- relocarea liniilor electrice aeriene ale Transelectrica din zona localității Ciorogârla
Tergiversarea lucrărilor pe cei 17,96 km ai acestui lot aduce prejudicii majore românilor în special din cauza întârzierilor înregistrate în circulația pe principala rută de tranzit Pitești - București - Constanța.
Noi ne-am îndeplinit până acum toate obligațiile contractuale asumate față de antreprenor, inclusiv cele financiare iar în acest moment CNAIR nu are nicio plată restantă față de constructorul grec Aktor", a transmits atunci șeful CNAIR.
Recent au fost montate primele grinzi duble metalice pe deschiderea centrală a pasajului peste calea ferată, cu închidere totală a circulației feroviare.
Lotul 3 al A0 Sud leagă DN6, în zona Bragadiru – Cornetu, până la A1, în zona localităților Ciorogârla – Dragomirești Vale (inclusiv nodul rutier dintre A0 și A1) și are o lungime de 18 km.
CITEȘTE ȘI FOTO Operațiuni complexe pe șantierul pasajului Solventul, unde se montează tunelul sub-feroviar
Recent, echipa de constructori de la Aktor România, parte a Grupului Intrakat, a finalizat și montarea tuturor celor șase grinzi metalice care formează secțiunea centrală a viitorului nod rutier peste autostrada A1 de lângă Ciorogârla. Acest pasaj este construit pe lotul 3 al Autostrăzii A0 București Sud.
Următoarea operațiune este sudarea grinzilor și a structurii, planificată pentru următoarele 10-11 zile. După finalizare, pasajul peste A1 va cântări peste 540 de tone și va necesita 5 tone de vopsea de protecție, potrivit lui Bogdan Mezei, directorul de proiect al șantierului Aktor de pe L3 A0 Sud.
Pentru construcție au fost necesari peste 10.000 metri liniari de cordon de sudură, echivalent cu aproape întreaga lungime a plajei din Mamaia și Navodari împreună.
Pentru această operațiune, traficul rutier a fost deviat pe Autostrada A 1 București - Pitești la km. 18 pe bretelele laterale construite chiar pe marginea Autostrăzii A1, după cum a anunțat vineri CNAIR. Restricțiile de circulație sunt planificate să fie ridicate pe 26 aprilie.
În paralel, Aktor lucrează la toate cele 11 structuri, poduri și overpass-uri, montează grinzile metalice și la pasajul CFR, execută ultimele lucrări pentru terasamente, așterne stratul de BSC. Constructorul a început și lucrările de asfaltare.
Peste 500 de muncitori și ingineri de toate specializările, cu aproximativ 270 de echipamente și mașini precum: excavatoare, buldozere, macarale grele, betoniere, masini de forat coloane pentru lucrări de fundare, și autocamioane, lucrează non-stop acolo, în peisajul plat din sud-vestul Bucureștiului, pe o fâșie de pământ și pietriș lungă de 18 km, astfel încât să puteți conduce la toamnă pe o autostradă ce va ocoli traficul sufocant din Capitală.
În acest moment, constructorul grec își menține termenul de dare în trafic în septembrie 2024.
Aktor România dezvoltă mai multe proiecte semnificative în țară, precum reabilitarea și modernizarea tronsonului de cale ferată Apața-Cața, parte a liniei de cale ferată Brașov - Sighișoara, în consorțiu cu Alstom și Arcada.
Aktor Construction este membru al Grupului Intrakat, lider în Grecia în sectoarele de construcții, infrastructură, concesiuni/parteneriate public-private (PPP), surse regenerabile de energie (SRE), stocare de energie, dezvoltare imobiliară, proiecte de mediu și tehnologii digitale, cu o prezență semnificativă în Europa de Sud-Est, listată la Bursa de Valori din Atena din 2001.