ANALIZĂ: Peste 20% din furnizorii de gaze vor intra în faliment dacă fluxul financiar se blochează pentru 90 de zile. Zeci de furnizori și consumatori și-au notificat deja furnizorii pentru sistarea oricărei plăți

ANALIZĂ: Peste 20% din furnizorii de gaze vor intra în faliment dacă fluxul financiar se blochează pentru 90 de zile. Zeci de furnizori și consumatori și-au notificat deja furnizorii pentru sistarea oricărei plăți
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2020

Denunțarea unilaterală a contractelor, pe fondul decretării stării de urgență de către președintele Klaus Iohannis, va falimenta zeci de mici furnizori de gaze naturale în condițiile în care clienții lor nu vor să mai plătească hidrocarburile consumate, susține Asociația Energia Inteligentă (AEI) într-o analiză realizată pe baza datelor centralizate din piață în perioada 16-18 martie 2020.

În același timp, criza economică le va genera consumatorilor casnici de gaze naturale o vulnerabilitate tot mai mare, pe fondul concedierilor și al tăierilor de salarii ce se prefigurează, chiar dacă prețul gazelor este posibil să scadă în vara anului 2020.

Urmărește-ne și pe Google News

”Decretarea Stării de Urgență de către președintele Klaus Iohannis a adus și primele atitudini pe piața de gaze. Din câte știm la ora actuală, zeci de furnizori și consumatori și-au notificat furnizorii lor de gaze privind sistarea oricărei plăți pentru gazele consumate și stoparea livrării de hidrocarburi pentru perioada următoare”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Optimism vienez. OMV estimează că va extrage primele gaze din Neptun Deep la finalul anului 2024 deși a amânat adoptarea decizie de investiție pentru 2021 CITEȘTE ȘI Optimism vienez. OMV estimează că va extrage primele gaze din Neptun Deep la finalul anului 2024 deși a amânat adoptarea decizie de investiție pentru 2021

AEI le recomandă tuturor consumatorilor industriali să deschidă canale de dialog cu furnizorii lor pentru a discuta clauzele contractului de furnizare gaze astfel încât acesta să fie win-win și să asigure continuitatea subzistenței ambilor parteneri.

"Furnizorii trebuie să continue să furnizeze și să încaseze contravaloarea gazelor, consumatorii - să beneficieze de un Preț Corect la Gaze și să aibă o perioadă de timp suficient de lungă de plată astfel încât să-și închidă cash-flow-ul de funcționare”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Din analiza realizată de asociație reiese că dacă micii furnizori vor intra în faliment, lipsa lor din piață va fi suplinită de marii furnizori, producători și de importatori, care vor avea capacitatea de a prelua furnizarea, dar cu limitarea nivelului concurenței din piață și, implicit, cu o posibilă creștere a prețurilor pe termen lung. Potrivit analizei citate, vor fi afectați și producătorii și operatorii din piața de gaze naturale, care, din cauza reducerii activității unor întreprinderi – tendință ce se conturează în prezent - vor întârzia în realizarea unor lucrări de mentenanță sau investiții, fapt ce poate influența capacitățile de producție, transport și distribuție pe termen mediu.

”Afectarea cererii de produse la nivelul consumatorilor (cu excepția produselor alimentare, a medicamentelor și a materialelor medicale), spectrul insolvențelor și falimentelor vor determina concedieri și reduceri ale salariilor. Mai departe, creșterea șomajului, scăderea puterii de cumpărare, a cererii, devalorizarea monedei naționale, repatrierea unui număr mare de români plecați în străinătate sunt aspecte ce vor afecta în primul rând zona consumatorilor casnici (cei care se găsesc la sfârșitul lanțului valoric) și astfel România se va confrunta cu o creștere a numărului clienților vulnerabili din piața de gaze naturale,” a mai explicat președintele Asociației Energia Inteligentă.

Potrivit asociației, în acest context, autoritățile ar trebui să gândească măsuri suplimentare de protecție socială.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
faliment
furnizori
consumatori