VIDEO & FOTO Comenzi deschise pentru Polestar 3, primul SUV și cel mai sofisticat model al mărcii desprinse din Volvo

VIDEO & FOTO Comenzi deschise pentru Polestar 3, primul SUV și cel mai sofisticat model al mărcii desprinse din Volvo
scris 17 oct 2022

Al treilea model al mărcii suedeze Polestar, totodată primul SUV al mărcii, care are o misiune complicată, de a transforma marca într-una de masă, în pofida caracterului premium, este și primul care rupe și mai mult brandul de marca-mamă, Volvo, atât din punct de vedere al designului, cât și al arhitecturii.

Polestar a prezentat modelul cu numărul trei din gamă, un SUV care concurează cu cele mai puternice modele similare ale marilor branduri premium din lume, și amintim aici atât pe cele germane, BMW iX sau Mercedes EQS, dar și liderul Tesla Model Y. Compania a anunțat că mașina va fi totodată și prima care va fi produsă pe două continente, respectiv în China și în SUA.

Urmărește-ne și pe Google News

„Polestar 3 este un puternic SUV electric care face apel la simțuri cu un design scandinav distinct și o dinamică de condus excelentă”, spune Thomas Ingenlath, CEO Polestar. „Duce amprenta noastră de fabricație la un nou nivel, aducând producția Polestar în SUA. Suntem mândri să extindem portofoliul pe măsură ce ne continuăm creșterea rapidă”.

Dacia dezvăluie planul mașinilor electrice fabricate în România. „Se va întâmpla, este scris deja.\ CITEȘTE ȘI Dacia dezvăluie planul mașinilor electrice fabricate în România. „Se va întâmpla, este scris deja."

Din punct de vedere al designului, Polestar 3 continuă într-un fel stilul regăsit la primele două modele ale mărcii, dar aduce în același timp noutăți. Pe de o parte, putem vedea o combinație între un SUV și un monovolum, cu un profil foarte plat, ce sugerează stabilitate, de cealaltă parte dispariția grilei și utilizarea eleroanelor inclusiv frontal, pentru obținerea unui coeficient aerodinamic foarte mic, fac din noul model al suedezilor deținuți de holdingul chinez Geely un automobil elegant și impozant, dar și eficient în același timp.

Dimensiunile sale sunt specifice clasei mari, cu o lungime de 4,90 metri și o lățime de 1,67 metri, dar și un ampatament uriaș, de aproape 3 metri, arată clar poziționarea acestei mașini în zona limuzinelor. În plus, garda la sol care depășește 20 cm (21,1 cm în afara Europei) subliniază caracterul de SUV al mașinii, ba chiar și de vehicul cu potențial off-road.

VIDEO & FOTO Comenzi deschise pentru Polestar 3, primul SUV și cel mai sofisticat model al mărcii desprinse din Volvo

În ce privește grupul motopropulsor, constructorul a anunțat două motoare electrice care însumate au 360 kW, o putere care poate crește cu 20 kW cu pachetul de performanță, respectiv un cuplu maxim de 840 Nm sau 910 Nm cu pachetul amintit. Mașina nu face compromisuri în privința vitezei maxime, așa cum se întâmplă la mașinile electrice mai ieftine, astfel că atinge până la 210 km/h, cu o accelerație de la 0 la 100 km/h de 5 secunde. Bateria care susține motorul are 111 kWh, una dintre cele mai mari din industrie, având o arhitectură pe 400 de volți și un charger care permite încărcare până la 250 kW, la stații de curent continuu, sau 11 kW la stații de curent alternativ. Autonomia oferită de această baterie ajunge până la 610 km, una dintre cele mai avansate din segment.

Și interiorul acestui automobil surprinde, așa cum se vede în primele fotografii, cu materiale de top și o combinație de ecrane care include un mare display în stilul Tesla, pe centrul planșei de bord, și un mic ecran destinat informațiilor tehnice, chiar în spatele volanului.

VIDEO & FOTO Comenzi deschise pentru Polestar 3, primul SUV și cel mai sofisticat model al mărcii desprinse din Volvo

Din punct de vedere al tehnologiilor care stau sub caroserie, Polestar nu a putut renunța la moștenirea Volvo, și asta pentru că cele mai sofisticate sisteme de asistență și siguranță, anunțate de Volvo pentru viitorul EX90, vor fi prezente și pe Polestar 3.

În materie de software și hardware Polestar 3 aduce noutăți, în special la nivelul computerului central, bazat pe colaborarea cu NVIDIA, dar și la nivelul sistemului de infotainment, care are în centru o platformă Qualqomm, din familia Snapdragon.

Dacia dezvăluie planul mașinilor electrice fabricate în România. „Se va întâmpla, este scris deja.\ CITEȘTE ȘI Dacia dezvăluie planul mașinilor electrice fabricate în România. „Se va întâmpla, este scris deja."

Asistența este asigurată de cinci module radar, cinci camere externe și 12 senzori cu ultrasunete, care grupează o mulțime de informații preluate de la mediul înconjurător. La acestea se adaugă cele două camere din habitaclu, care monitorizează atât șoferul cât și pasagerii, pentru a avertiza în cazul în care există riscul ca șoferul să adoarmă iar copiii să-și părăsească locurile. La nevoie, în caz de pericol, mașina poate inclusiv să oprească, în condiții de siguranță.

Nu în ultimul rând, sistemul de operare al mașinii este un Android Automotive, dezvoltat în colaborare cu Google, o colaborare începută încă de la Polestar 2.

Noul Polestar 3 poate fi deja comandat și va fi produs pentru început în China, în uzina din Chengdu, începând de la mijlocul anului viitor, iar primele livrări vor fi făcute în ultimul trimestru al anului 2023. În SUA, producția va începe în 2024, la mijlocul anului, în uzina din Carolina de Sud, care încă nu a fost finalizată. Până atunci, clienții americani vor primi deja mașini din China, simultan cu cei din restul lumii.

Polestar 3 are un preț anunțat de 89.900 de euro, care va depăși probabil 100.000 de euro cu cele mai sofisticate opțiuni, între care Pilot Pack cu LiDAR, cea mai nouă tehnologie de monitorizare a șoeselei și traficului, ce permite un grad de autonomie de până la 4. De altfel, numai pachetul de performanță a fost anunțat de suedezi la 6.600 de euro, așa că pentru cei care vor dori mașina complet echipată prețul de 100.000 de euro va fi rapid depășit.

viewscnt
Afla mai multe despre
polestar 3
pret polestar
autonomie polestar