Atunci când este pliat, scuterul Arma este la fel de mic cât un teanc de 10 coli de hârtie A4 și poate parcurge până la 15 km cu o singură încărcare. Imaginați-vă un scuter care este atât de compact încât încape fără efort în servietă. Sau vă grăbiți să ajungeți la aeroport cu scuterul pentru a prinde zborul și îl puteți lua în bagajul de mână și să continuați să vă plimbați în alt oraș după ce ați aterizat.
Acestea sunt doar câteva dintre utilizările promise de ceea ce dezvoltatorii săi cred că este cel mai mic și mai ușor scuter electric din lume, potrivit Euronews.
Atunci când este pliat, scuterul electric Arma are 210 mm lățime, 297 mm lungime și 96 mm înălțime. Asta înseamnă aproximativ 10 coli de hârtie A4 stivuite una peste alta. Și cântărește doar aproximativ 4,5 kg, arată G4Media.ro
Este mic, dar puternic – greutatea maximă a unui călător este de aproximativ 100 kg.
„Cum am reușit să îl facem atât de mic și totuși suficient de puternic pentru ca oamenii să îl poată folosi? Exact aici intră în joc capacitățile noastre tehnologice, ale inginerilor japonezi. Este un produs de cristal creat de un grup de ingineri talentați”, a declarat Masaki Shizumu, CEO și fondator al Arma.
Tranziția de la modul de transport la cel de plimbare are loc în doar câteva secunde, potrivit companiei, ceea ce îl face ideal pentru navetă.
Faptul că se poate lua oriunde înseamnă că nu este nevoie să găsești un loc de parcare sau să te îngrijorezi de furt.
„În Japonia, în special în Tokyo, de exemplu, există o mulțime de oameni care fac naveta cu trenul. Bineînțeles, majoritatea oamenilor merg pe jos până la următoarea destinație după ce coboară din tren. Prin utilizarea Arma, acești timpi de călătorie vor fi semnificativ scurtați și mai confortabili”, a declarat Shimizu.
„Viziunea tradițională a mobilității este ceva ce folosim pentru că nu vrem să mergem pe jos. Dar eu o văd ca pe o oportunitate de a transforma deplasările zilnice în călătorii interesante”, a declarat Shizumu pe pagina sa de crowdfunding de pe Kickstarter.
„Îmi propun să transform nu doar modul în care mergem cu bicicleta, ci și peisajele pe care le vedem pe drum. Scopul meu final este de a modela noi experiențe pentru viețile oamenilor prin intermediul vehiculelor pe care le creez”, a adăugat el.
Transformarea mobilității
Shizumu spune că a visat întotdeauna să creeze „vehicule nemaivăzute până acum”.
„Sunt convins că este o formă de mobilitate care va juca un rol activ în toate tipurile de medii din întreaga lume. De exemplu, dacă te muți într-un loc mai îndepărtat de gară, poți reduce chiria sau poți locui într-un loc mai spațios. Cred că în acest fel va putea contribui la modernizarea stilului de viață”, a declarat el pentru Euronews Next.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ - Anunț oficial de la București - România va intra în Schengen, din martie, pe cale aeriană și maritimăUn grup de ingineri din cadrul companiei a făcut posibilă această dimensiune compactă prin inventarea unui mecanism unic de pliere care utilizează mai multe balamale în locul sistemului convențional cu o singură balama.
Utilizează baterii înlocuibile care pot alimenta un motor de 250 de wați (W). Shimizu spune că bateria poate fi încărcată complet în două ore.
Cu o singură încărcare, acesta poate avea o autonomie de 11-14 km și o viteză maximă de 24 km/h.
Echipa sa a lansat Arma pe Kickstarter în noiembrie 2023 și de atunci a strâns aproape 76.000 de dolari (69.000 de euro).
Scuterul electric Arma este încă în curs de dezvoltare și este programat să fie lansat pe piața de consum în vara anului 2024.