ULTIMA ORĂ -VIDEO&FOTO Transportatorii și fermierii forțează intrarea în București. Au spart barajul poliției și vor să ajungă la Guvern

ULTIMA ORĂ -VIDEO&FOTO Transportatorii și fermierii forțează intrarea în București. Au spart barajul poliției și vor să ajungă la Guvern

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2024

Poliția a blocat intrarea transportatorilor și fermierilor în Capitală, aceștia dorind să ajungă în Piața Victoriei pentru a protesta față de prețul carburanților, scumpirile polițelor RCA și taxele de drum. Manifestanții au spart însă barajul.

Transportatorii și fermierii au spart barajul poliției pe Centura București, la Chiajna, potrivit Antena 3.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Imagini spectaculoase pe Autostrada Sibiu - Pitești. În plin ger, austriecii au mobilizat sute de muncitori și utilaje CITEȘTE ȘI FOTO Imagini spectaculoase pe Autostrada Sibiu - Pitești. În plin ger, austriecii au mobilizat sute de muncitori și utilaje

Jandarmii au pus garduri de protecție în Piața Victoriei, în fața Guvernului. 

UPDATE 3 ora 23.06 Protestatarii așteaptă în continuare să intre în București prin Chiajna, deși forțele de ordine nu le permit acest lucru.

UPDATE 2 Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a declarat că protestarii nu vor intra în București și că situația este sub control.

Prodoiu a făcut apel la calm, precizând că sunt modalități legale de a organiza un protest. 

UPDATE Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a diiscutat cu protestatarii, ajunși la Chiajna, pe care i-a îndemnat să alcătuiască o delegație pentru a dezbate soluții la problemele lor.

Protestatarii i-au transmis însă prefectului Capitalei că nu au ce discuta cu el și i-au propus să ia o hârtie cu cerințele lor să o pună pe masa Guvernului, întrucât problemele pot fi rezolvate de premier și miniștrii Agriculturii și Transporturilor.

În replică, prefectul Hopincă a punctat că este reprezentantul Executivului la nivelul municipiului București.

Hopincă a insistat pentru urmarea procedurii legale, pentru ca protestul să fie organizat în condițiile legii, în vederea protejării locuitorilor Capitalei și a protestatarilor.

Autobuzele nu pot circula din cauza protestatarilor care se îndreaptă spre București. Societate de Transport București (STB) a anunțat că liniile 178 și 434 sunt blocate la acest moment din cauza protestatarilor care încearcă să intre în Capitală. Mijloacele de transport în comun au rămas rămas în Roșu, județul Ilfov. 

Sute de transportatori din toată țara participă, joi, la a doua zi de protest. Camioane din toată țara au pornit către București, pentru a se alătura angajaților firmelor de transport care protestează deja, pe centura Capitalei. UPDATE - VEZI MAI JOS CE LE-A SPUS MINISTRUL

Între timp, o delegație a transportatorilor a fost primită pentru discuții la Palatul Victoria. Reprezentanți ai transportatorilor reclamă faptul că la discuții nu este prezent nici premierul Marcel Ciolacu, nici ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar susțin că la întâlnire se află ministrul Agriculturii, în condițiile în care delegația protestatarilor este formată exclusiv din reprezentanți ai firmelor de transport, scrie News.ro.

Renault mizează pe noi modele și pe discounturi la Megane pentru a contracara Tesla CITEȘTE ȘI Renault mizează pe noi modele și pe discounturi la Megane pentru a contracara Tesla
Autovehicule ale firmelor de transport din toat țara participă, joi, la protestul declanșat miercuri. Între timp, o delegație a protestatarilor a fost primită pentru discuții la Guvern.
 
”Delegația a intrat la ora 10 la întâlnire la Guvern. Din informațiile pe care le am din interior, au fost primiți de către consilierii primului ministru, adică o reprezentare foarte slabă. Văd că au timp de filme premierul și ministrul Transporturilor, dar nu au timp să se întâlnească cu operatorii de transport. La întâlnire este ministrul Agriculturii, dar degeaba este ministrul Agriculturii acolo, pentru că în delegație sunt numai reprezentanți ai transportatorilor. Eu nu zic să nu meargă oamenii la film. Dar chiar să-ți bați joc și să ai atâtea camioane în stradă și să te întorci cu spatele și să nu te întâlnești cu ei, asta mi se pare strigător la cer”, a declarat, joi, pentru News.ro, președintele Federației Operatorilor de Transport din România, Augustin Hagiu. 
 
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 
El a precizat că ”din țară vin continuu camioane către București, iar centura Capitalei este blocată”. 
FOTO Imagini spectaculoase pe Autostrada Sibiu - Pitești. În plin ger, austriecii au mobilizat sute de muncitori și utilaje CITEȘTE ȘI FOTO Imagini spectaculoase pe Autostrada Sibiu - Pitești. În plin ger, austriecii au mobilizat sute de muncitori și utilaje

În ceea ce privește acțiunile viitoare de protest, Augustin Hagiu a precizat că o eventuală continuare a acestora depinde de rezultatele discuțiilor de joi, de la Guvern.

Transportatorii cer recunoașterea transportului rutier ”drept sector economic strategic și elaborarea unor măsuri care să susțină acest sector economic pentru a rămâne competitiv și a aduce în continuare venituri directe la bugetul statului”, în condițiile în care susțin că sectorul transporturilor este cel mai mare exportator de servicii din România, aducând peste 5 miliarde de euro anual în economia românească, contribuind la reducerea deficitului valutar.
 
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 
Protestatarii au o listă de revendicări:
 
1. Plafonarea RCA la 5.000 de lei la B 0 și posibilitatea suspendării acoperirii polițelor (RCA/CMR/casco) când un camion nu este în uz și prelungirea automată a valabilității.
 
2. Scurtarea timpilor de trecere a frontierei prin modificarea OG 43 și respectarea Regulamentului European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor și dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)
- Reintroducerea toleranțelor la depășirile de greutate/gabarit, așa cum prevăd și normele europene și evitarea dublei taxări
- Mutarea controlelor rovinietei, cântarului și al măsurării gabaritului pe teritoriul național/la cel puțin 15 km de punctul de trecere a frontierei, respectând astfel și Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi (care prevede eliminarea controalelor maselor și dimensiunilor din punctele de trecere a frontierelor pentru a fluidiza traficul prin frontiere)
 
3. Alocații de cazare/alocații de hrană
 
- Acordarea alocației de cazare neimpozabilă de 265 lei/zi pentru salariații bugetari să se acorde și angajaților din privat, fără documente justificative.
- Introducerea unei alocații de hrană pentru lucrătorii detașați, neimpozabilă, în valoare de 40 EUR/zi, care să se adauge la plafonul maxim de 87,5 EUR/zi în limita căruia se poate acorda indemnizația de detașare
 
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 
4. Reglementarea unui mediu de concurență loială în transporturi:
- Reglementarea unei legi anti-dumping prin care se pedepsește prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate (poate fi aplicată la nivelul întregii economii pentru interzicerea activității economice sub costuri). Impunerea unui tarif minim de referință.
- Obligația plății timpilor de așteptare a camioanelor la încărcare/descărcare care depășesc 2 ore
- Obligația plății serviciului prestat de șofer de încărcare/descărcare a mărfii în/din camion sau interzicerea acestui serviciu 
- Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licențiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanție bancară în limita căreia poate încheia tranzacția
- Responsabilizarea beneficiarului mărfii, care a asigurat încărcarea camionului, în cazul în care la cântar se constată altă greutate decât în documente
 
5. Posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport
 
6. Controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României în egală măsură cu al celor românești. Rezolvarea problemelor de acces în Portul Constanța care au devenit din ce mai acute de când sunt atât de multe camioane ucrainene care intră zilnic în port
 
UPDATE Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat cu reprezentanții confederațiilor și Asociațiilor relevante de transportatori, discuțiile urmând a fi reluate miercurea viitoare.

"Împreună cu cei de la COTAR, Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002- APTE 2002 și APULUM s-a stabilit reluarea discuțiilor pentru miercurea viitoare. Acestea se vor concentra pe identificarea unor soluții realiste și aplicabile pentru problemele cu care se confruntă transportatorii", menționează reprezentanții ministerului într-un comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
protest
transportatori