ULTIMA ORĂ Guvernul pune piedici celor care aduc mașini second hand și nu plătesc taxe - schimbă legislația privind RAR. Vîlceanu: În ultimii cinci ani, bugetul a pierdut 1,4 miliarde de lei din frauda la astfel de operațiuni

ULTIMA ORĂ Guvernul pune piedici celor care aduc mașini second hand și nu plătesc taxe - schimbă legislația privind RAR. Vîlceanu: În ultimii cinci ani, bugetul a pierdut 1,4 miliarde de lei din frauda la astfel de operațiuni
scris 4 oct 2021

Guvernul a modificat legislația privind mașinile rulate aduse în România, urmând ca obligația înregistrării la Registrul Auto Român (RAR) să revină celui care cumpără mașina din străinătate și o aduce în țară, a anunțat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. Potrivit acestuia, statul a pierdut în ultimii cinci ani 1,4 miliarde de lei din frauda comisă de cei care cumpără mașini din alte state UE și le aduc pentru revânzare în România.

De altfel, astfel de operațiuni au fost vizate în ultimii ani de controale ale Fiscului, dar și ale altor instituții, cum ar fi Poliția.

Urmărește-ne și pe Google News
UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Când cineva aduce o mașină rulată în România, cel care aduce, cel care achiziționează mașina din străinătate este și cel care o prezintă la Registrul Auto Român. Este necesar să facem acest lucru pentru a preveni eventuale fraude cu TVA, pentru că cel care aduce un vehicul rulat beneficiază de acea scutire pentru bunuri intracomunitare și, din verificările pe care le-am făcut până acum, impactul bugetar ar fi fost în ultimii cinci ani de 1,4 miliarde de lei. Prin această prevedere, ca cel care achiziționează vehiculul este și cel care îl prezintă la RAR și să facă un schimb de documente cu RAR, vom realiza o prevenție", a spus Vîlceanu.

Modificarea legislativă a fost inclusă, potrivit afirmației ministrului, într-un proiect de ordonanță care reglementează sistemul e-Factură (factura electronică).

La începutul anului trecut, ANAF a anunțat că inspectorii antifraudă au aplicat amenzi de peste 3,9 milioane de lei și au confiscat 35 de autoturisme de lux, second hand, în urma unor acțiuni de control derulate în ultimele zece luni, la nivel național, asupra a 472 de contribuabili - persoane juridice și fizice.

În aceeași perioadă, și Poliția a desfășurat percheziții, într-o operațiune amplă. Astfel, Poliția a derulat în februarie anul trecut 175 de percheziții domiciliare în București și în 20 de județe, în cadrul a cinci dosare penale în care sunt cercetate fapte de evaziune fiscală în domeniul comerțului intracomunitar cu autovehicule second-hand, prejudiciul cauzat fiind de peste 35.000.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
auto
taxe
guvern
frauda
masini
masini rulate
masini second hand