ULTIMA ORĂ Elon Musk se retrage din postul de președinte al CA Tesla, amendă de 40 milioane dolari

ULTIMA ORĂ Elon Musk se retrage din postul de președinte al CA Tesla, amendă de 40 milioane dolari
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 30 sep 2018

Elon Musk se retrage din postul de președinte al Consiliului de Administrație al companiei Tesla și va fi achitată o amendă de 40 milioane dolari către Securities and Exchange Commission (SEC), comisia care supraveghează piața de capital americană. Musk a fost dat în judecată de SEC pentru scandalul privind delistarea Tesla, fiind acuzat de declarații „false și înșelătoare”, respectiv că a susținut fără acoperire faptul că deține fonduri pentru a transforma Tesla în companie privată.

SEC a cerut interdicția pentru CEO-ul Tesla de a mai ocupa vreo funcție executivă la o companie publică.

Urmărește-ne și pe Google News

Acordul încheiat acum între Tesla și SEC prevede plata unei amenzi de 40 milioane dolari și renunțarea de către Elon Musk la rolul de președinte pentru cel puțin trei ani.

FOTO Posibila Dacia Arkana, versiunea de serie - la teste sub camuflaj, pe Transalpina CITEȘTE ȘI FOTO Posibila Dacia Arkana, versiunea de serie - la teste sub camuflaj, pe Transalpina

Elon Musk poate rămâne director executiv (CEO), iar viitorul președinte al Consiliului de Administrație va trebui să îi supravegheze mai bine comunicațiile.

Tesla și Musk vor plăti câte 20 milioane dolari.

Anterior, directorul SEC Stephanie Avakian a declarat în cadrul unei conferințe de presă că declarația lui Musk, făcută pe Twitter, privind delistarea Tesla, a fost falsă și înșelătoare, el neavând, de fapt, nicio bază.

CONFIRMARE Tarom lansează prima aplicație mobilă din istoria companiei, pentru simplificarea operațiunilor CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tarom lansează prima aplicație mobilă din istoria companiei, pentru simplificarea operațiunilor

Specialiștii din SEC au precizat în dosarul înaintat judecătorilor că Musk a avut un comportament imprudent și dezordonat, amnințând că-i „arde” pe jucătorii de tip short-sellers sau stabilind prețul de cumpărare, de 420 dolari, doar pentru a o amuza pe prietena sa (este un cod printre consumatorii de marijuana).

„Musk a făcut declarația publică falsă și înșelătoare despre transformarea Telsa în companei privată folosind telefonul mobil, în mijlocul zilei de tranzacționare. Nu a discutat cu nimeni conținutul declarației înainte de publicare către cei 22 de milioane de urmăritori de pe Twitter și către oricine are acces la Internet. De asmenea nu a informat Nasdaq că intenționează să facă anunțul public, așa cum cer regulile Nasdaq”, se arată în acuzația SEC. „Declarațiile false și înșelătoare și omisiunile lui Musk au creat confuzie și întreruperi semnificative pe piață pentru acțiunile Tesla cu rezultate care au dăunat investitorilor”, se mai precizează în plângere.

Elon Musk a răspuns acuzațiilor spunând că sunt nejustificate și că este „profund trist și dezamăgit”.

Musk a surprins investitorii pe 7 august, cu planul său de a retrage Tesla de la bursă, anunțând pe Twitter că a asigurat finanțarea pentru un acord care ar evalua compania la 72 de miliarde de dolari. Într-un tweet separat, Musk a scris: ”Sprijinul investitorilor este asigurat”.

Astfel, șeful Tesla a trimis un mesaj pe Twitter pe 7 august cu textul „Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.” însă SEC spune că Musk nu a discutat niciodată, cu atât mai puțin nu a confirmat, termenii vreunei tranzacții, incluzând preț, cu nicio potențială sursă de fonduri”. Mesajul a stârnit panică pe bursă, dar și între directorii Tesla, care i-au cerut lui Elon Musk explicații.

Acțiunile Tesla au crescut după tweet-ul său, dar investitorii în obligațiuni și titluri convertibile au fost sceptici că zecile de miliarde de dolari necesare pentru răscumpărarea titlurilor se vor materializa.

Ulterior, șeful Tesla a retractat afirmația, dar abia pe 24 august compania a anunțat oficial că nu va fi nicio tranzacție de cumpărare.

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla
elon musk