Constructorul de automobile electrice Tesla a îmbunătățit sistemul de pilot automat, care se va baza pe radar și nu pe camere video, ca până acum, iar o actualizare a sistemului va putea fi descărcată în următoarele două săptămâni pentru mașinile fabricate după octombrie 2014, a anunțat duminică fondatorul companiei, Elon Musk, într-o conferință telefonică, relatează AFP.
Funcția de pilot automat, Autopilot, a Tesla se va baza pe radar pentru că, spre deosebire de camerele video, radarul permite detectarea obstacolelor sau obiectelor pe timp nefavorabil, precum în condiții de ploaie, ceață, ninsoare sau luminozitate scăzută, scrie News.ro.
Musk consideră că noul sistem ar fi putut salva viața unui șofer care a murit în luna mai în Florida, în urma unei tamponări cu un camion.
În 7 mai, un șofer în vârstă de 40 de ani a murit după ce mașina Tesla în care se afla a lovit frontal un camion, pe care sistemul Autopilot nu l-a detectat din cauza condițiilor meteo și a luminozității scăzute.
Acesta a fost primul accident fatal în care a fost implicată o mașină având instalat un sistem de conducere autonomă.
Totuși, Musk a avertizat că nici noul sistem, bazat pe radar, nu este perfect.
"Ar trebui să meargă cu un elan, pentru că un elan reprezintă o masă mare, dar poate că nu cu un pui de căprioară", a spus Musk.
Update-ul sistemului a fost dezvoltat în ultimele trei-patru luni și permite radarului să observe zona chiar dincolo de vehiculul aflat în fața mașinii în care este instalat sistemul de pilot automat.
Fondatorul Tesla consideră că noul sistem va face diferența, pentru că va îmbunătăți semnificativ siguranța șoferilor, însă refuză să considere update-ul o "rechemare".
Funcția de pilot automat a Tesla rămâne un sistem controversat.
În august, un automobil Tesla cu sistemul de pilot automat activat a lovit în China o mașină parcată pe marginea drumului, șoferul acuzând agenții de vânzări că au promovat funcția ca una de conducere autonomă, exagerând capacitatea reală a acesteia.
Sistemul de pilot automat al Tesla preia controlul asupra direcției și frânelor, în anumite condiții.
Astfel de incidente riscă să afecteze în timp Tesla, una dintre cele mai de succes companii din ultimii ani.
Acțiunile Tesla au urcat cu peste 500% din 2013, conferind companiei o capitalizare de peste 30 de miliarde de dolari, respectiv două treimi din valoarea General Motors.
Tesla nu anticipează să devină profitabilă înainte de 2020, cel mai devreme, iar investitorii sunt îngrijorați de cheltuielile mari ale companiei.