Tarom a transportat 1,9 milioane de pasageri după primele nouă luni, în creștere cu 3,8% față de aceeași perioadă a anului trecut

Tarom a transportat 1,9 milioane de pasageri după primele nouă luni, în creștere cu 3,8% față de aceeași perioadă a anului trecut
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2016

Compania aeriană de stat Tarom a transportat 1,898 milioane pasageri în primele nouă luni ale acestui an, în creștere cu 3,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, când a transportat 1,829 milioane pasageri, potrivit informațiilor trimise de companie, la solicitarea News.ro.

Ritmul a încetinit în trimestrul al treilea, după ce, în primul semestru, Tarom a înregistrat un avans de 6% al numărului de pasageri, până la 1,148 milioane.

Urmărește-ne și pe Google News

După primele șase luni, Tarom a trecut oficial pe locul al treilea în topul companiilor aeriene care activează în România, la cinci ani după ce a pierdut poziția de lider în fața Wizz Air.

Compania ungară low-cost Wizz Air a transportat mai mult de patru milioane de pasageri la nivel național în primele trei trimestre ale acestui an, o creștere de peste 19% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În prezent, flota Tarom numără 21 de aparate, după ce a retras două aparate Airbus A310, cumpărate în 1992.

Numărul de locuințe terminate a crescut cu 19% în primele nouă luni, la aproape 37.000 CITEȘTE ȘI Numărul de locuințe terminate a crescut cu 19% în primele nouă luni, la aproape 37.000

Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a declarat recent că autoritățile au rămas în prezent în discuții doar cu cei doi mari constructori de aeronave, Boeing și Airbus, pentru achiziția a două avioane care să completeze flota transportatorului aerian.

Într-un interviu acordat recent pentru News.ro, Bușe a declarat că ministerul a avut discuții cu Boeing și ATR și urmează să negocieze cu Airbus, Embraer și Bombardier pentru a înlocui în viitor întreaga flotă a transportatorului aerian de stat Tarom, pe lângă opțiunea închirierii a două avioane ATR care să ofere o mai mare flexibilitate flotei deja existente.

Totodată, Bușe consideră că privatizarea Tarom este doar ultima dintr-o serie de alte opțiuni pentru o companie aflată în al nouălea an consecutiv de pierderi.

În primele nouă luni din acest an, pierderile Tarom au fost de 13 milioane lei.

Compania a raportat pentru primul semestru pierderi de 28,6 milioane lei (peste 6 milioane euro), de opt ori mai mari față de nivelul prevăzut în bugetul de venituri si cheltuieli, din cauza anulării sau întârzierii unor curse, care au generat penalități neplănuite și reducerea veniturilor, dar și pe fondul performanței slabe a conducerii executive din primele trei luni ale anului.

Principalii concurenți ai Tarom pe piața din România sunt Wizz Air, Blue Air, Ryanair și Lufthansa.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarom