Liderul pieței de carburanți, OMV Petrom, a ieftinit marți atât benzina, cât și motorina, atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV, cu 4 bani pe litru, la numai o zi după ce scumpise dieselul cu 40 de bani și benzina cu 43 de bani ca urmare a intrării în vigoare a celei de-a doua creșteri de accize, creștere efectuată de guvern în două etape în acest an.
Interesant este că luni, în aceeași zi în care la miezul nopții scumpise carburanții cu aceleași sume ca și OMV Petrom, Rompetrol a mai efectuat, la ora 11,30 o majorare de prețuri de 5 bani/l, pentru a alinia cotațiile din stațiile sale la cele din stațiile premium concurente, acestea devenind identice cu cele din stațiile MOL.
În urma ieftinirilor de astăzi, prețul benzinei standard (7,38-7,45 lei/l) se situează cu 10-14 bani sub prețul motorinei (7,52-7,55 lei/l) în stațiile Petrom.
Și în stațiile OMV situația este asemănătoare, un litru de benzină standard costând 7,50-7,54 lei, iar unul de motorină, 7,60-7,63 lei.
Cei mai ieftini carburanți din capitală se pot cumpăra în stația doctor Herescu a Petrom, cu 7,38 lei/l benzina și 7,52 lei/l motorina.
Evoluția prețurilor carburanților din capitală din această lună (în cazul Petrom, prețurile de duminică includ și reducerea promoțională de weekend)
Așa cum ne-au obișnuit, și celelalte companii concurente, Lukoil, Mol sau Rompetrol, vor efectua în următoarele ore o mișcare similară celei a liderului pieței.
Prețurile petrolului Brent au crescut luni cu aproape 2,5%, atingând cel mai mare nivel din aprilie, 86,74 dolari/baril, tensiunile geopolitice afectând anticipațiile pe partea ofertei, în timp ce pe partea de cerere, se așteaptă o impulsionare a consumului odată cu începerea verii, în pofida incertitudinilor economice și de politică monetară.
Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultima lună
Măsurile fiscale ale guvernul au „stimulat” creșterea cu 10% a prețurilor carburanților în acest an, scumpirea de 1 iulie, survenind uneia, tot fiscală, ca urmare a primei etape de majorare a accizelor, de 29 bani/l la benzină și 26 bani/l la motorină, din prima zi a acestui an.
Pentru 2023, Guvernul a acordat o derogare prin care accizele la benzină și motorină erau scutite de la indexarea cu rata inflației, de 13,8% în 2022.
Așa se face că, potrivit formulei de calcul legiferate anul trecut, în 2024, se pare că șoferi vor “plăti” și derogarea acordată pentru 2023, accizele indexându-se mult mai agresiv, nu numai cu rata inflației din 2023, 8,8%, ci și cu cea din 2022, 13,8%.